Ministrul Muncii să clarifice cum se calculează corect salariile majorate ale personalului nedidactic din școli, conform ordonanței nr. 57 din 2023 – solicitare a sindicatelor din Educație

1.582 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Sindicatele din Învățământ, Sindicatele din Învățământ, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, cer ministrului Muncii să trimită o adresă prin care să clarifice cum se calculează corect salariile majorate ale personalului nedidactic, conform ordonanței nr. 57 din 2023. Joi, premierul Ciolacu a anunțat că ministrul Muncii, Marius Budăi, își va depune demisia la sfârșitul ședinței de Guvern.
  • Personalul nedidactic înseamnă paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști.

Edupedu.ro a scris că sindicatele din Educație au solicitat ministrului Educației plata corectă a personalului nedidactic, potrivit ordonanței de urgență nr. 57/2023. „Aplicația EduSal este cea care calculează greșit salariile colegilor noștri – personal nedidactic”, au semnalat sindicatele. 

Concret, reprezentanții angajaților din Învățământ solicită ministrului Muncii să clarifice modul corect de calcul al salariilor pentru personalul nedidactic, conform prevederilor ordonanței de urgență nr. 57/2023, din care să reiasă că „majorarea de 400 lei se aplică Ia salariile de bază din Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017 și abia după aceea, Ia salariul astfel majorat, se aplică gradația de vechime în muncă aferentă.”

„Având în vedere faptul că se calculează greșit salariile colegilor noștri — personal nedidactic, față de aspectele semnalate și de legislația aplicabilă în materie, Federatia Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” vă solicită respectuos să clarificați, printr-o adresă transmisă atât organizațiilor noastre, cât și Ministerului Educației [care, conform art. 3 alin. (1) si alin. (4) din Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, gestionează sistemul de salarizare a personalului din Învățământ] modul corect de calcul al drepturilor salariale care se cuvin personalului nedidactic, in conformitate cu dispozițiile O.U.G. nr. 57/2023, respectiv, din care să rezulte expres că, pentru personalul nedidactic, majorarea de 400 lei se aplică Ia salariile de bază din Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017 și abia după aceea, Ia salariul astfel majorat, se aplică gradația de vechime în muncă aferentă”, se arată în textul trimis către ministrul Muncii.

Iată ce prevede Ordonanța de Urgență nr. 57 din 2023:

Foto: Captură Ordonanța de Urgență nr. 57 din 12 iunie 2023
Adresa sindicatelor către ministrul Muncii

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENT Sindicatele din Educație solicită Ligiei Deca plata corectă a personalului nedidactic, potrivit OUG nr. 57/2023: Aplicația EduSal este cea care calculează greșit salariile / Sesizarea vine cu 3 zile înainte de ziua de salariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce se întâmplă dacă părintele nu vrea să își lase copilul la școală? „Nu putem lăsa la liberul arbitru al părintelui decizia de a ține copilul acasă, școala ar deveni facultativă” – Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației / Elevii care locuiesc cu persoane la risc pot sta acasă dacă părinții depun o declarație

„Nu putem lăsa la liberul arbitru al părintelui decizia de a ține copilul acasă. În cazul acesta, școala devine facultativă”, a declarat astăzi Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va relua cursurile în format clasic, cu prezență fizică, din 28 martie, a decis Senatul Universității / Dacă acest sistem online a fost bun doi ani pentru a susține diplome ale universităților românești, nu poate să fie atât de catastrofic – chiar nu putem spune asta! – să îl mai aplicăm câteva, puține luni din semestrul II, spune rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David

Decizia Consiliului de administrație a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca prin care studenții revin la cursurile cu prezență fizică pe 28 martie, a fost aprobată azi de Senatul Universității, iar până atunci…
Vezi articolul

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, despre legile educației promovate de ministrul Educației: Nu aduc o perspectivă clară de îmbunătățire / Se află într-o fundătură

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, miercuri, că proiectele de lege ale învăţământului nu aduc vreo „perspectivă clară” de îmbunătăţire a domeniului, propunerile avansate aflându-se „într-o fundătură”, potrivit G4Media.ro,…
Vezi articolul