Președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România, Mircea Bertea, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că învățătorii „sunt preocupați să aibă afterschool, să câștige bani” și „nu mai au timp să se mai pregătească pentru data viitoare”. Acesta a mai afirmat că „majoritatea profesorilor au înlocuit dictatul cu powerpoint-ul”.
„Din păcate, și o spun cu toată responsabilitatea și cu durere în suflet, nu ne mai pregătim noi, profesorii, cum ne-am pregătit în tinerețe: de la învățători sunt preocupați să aibă afterschool, să câștige bani, ajung acasă și nu mai au timp să se mai pregătească pentru data viitoare. Din păcate, majoritatea profesorilor au înlocuit dictatul cu powerpoint-ul. Pun să citească elevii și asta înseamnă lecție. Nu, nu se poate așa ceva. Adică iată că se poate, dar nu este ceea ce ne trebuie”, a spus președintele Asociației Colegiilor Pedagogice.
Moderatoare: Meseria aceasta este o meserie de vocație.
Mircea Bertea: Dacă n-am avea profesori dedicați, n-am fi unde suntem, categoric.
Ministerul Educației și Cercetării, Daniel David, a spus că explorează posibilitatea unui „mecanism care să permită inspectorilor să verifice dacă profesorii le dictează elevilor ca modalitate de transfer de competențe”. Ministrul a făcut declarația în cadrul interviului acordat Edupedu.ro din seria LaserEdu, pe 29 ianuarie. El a subliniat că face referire la cazurile în care elevul nu exersează competența de scris-citit, care se regăsește la clasele primare.
Amintim că ministrul a spus recent că metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise.
12 comments
Cu tot respectul acesta este adevarul . 4 ore la clasa apoi afterschool pe banii parintilor . Fara jignire dar pana la restul de 8 ore de program ce se intampla ? Oare afterscool -ul introdus in norma didactica nu ar scuti parintii de niste bani dati aiurea ? Se castiga usurel banul in invatamant , vacanta vacanta 62 de zile lucratoare de concediu plus anul acesta 17 zile libere sarbatori legale . 4 luni acasa cu salariu…….norma didactica 18 ore cand un copil de clasa a 6 ea are si 30 de ore pe saptamana . Pentru acel copil nu este greu sa aiba atatea materii sa fie atent sa asimileze sa se pregateasca pentru a doua zi etc .
Buna ziua si cu tot respectul pentru opinia dumneavoastra.Oare de ce nu va rafuiti cu ministerul pentru programul de afterschool?Exista o lipsa de respect pentru dumneavoastra ca parinti pentru ca scoala nu va ofera solutii ca sa puteti lucra.Va rog sa nu mai contorizati timpul profesorului! De la Basescu incoace ni s-a subminat autoritatea treptat si va minunati de ce scoala nu mai e scoala,iar parintii nu mai sunt parinti…
Nu generalizati si noi nu generalizam.Va punem in fata a 30 de elevi, din care 2 au CES si alti cativa nu au nimic,doar lipsa acte,plus copilasi minunati,normali,dornici de invatatura,plus altii dezinteresati ca asa li s-a transmis acasa etc. si o sa vedeti cum veti reusi sa captati atentia si sa faceti in 50 de minute ceea ce acasa nu reusiti in saptamani…Exista uscaturi in invatamant,dar nu toti suntem la fel.
Deci cereti ministerului pentru ca la el este pixul si sustine-ti-ne,altfel…iata cum arata tara.
Felicitari pentru curaj dle profesor!
Vad ca multi se simt ofensati, dar asta este adevarul!
Acest mesaj ar trebui reluat pe cat mai multe canale. Aceeasi situatie este si la profesori: la scoala ore pana la 13-14 si apoi acasa meditatii pana noaptea.
Oricat le-ar fi salariul, dependenta banului este uriasa… Asa se strica si relatiile cu scoala si chiar cu familia.
Ia verificati de ce se fac Mate si Fizica in orele de dirigentie?? Pentru ca iti trebuie timp sa le pregatesti…
Intr-adevar, in scoala procesul de predare-invatare s-a schimbat si el odata cu evolutia tehnologiei si accesul nelimitat al celor implicati in era digitala. Nu scuz preponderenta aceasta,insa realizez ca o captare a atentiei, un feed-back real si imediat este cu mult mai usor de realizat,utilizandu-se digitalul. Noi,cadrele didactice, ne-am dat update mai ales din cauza pandemiei,cand a trebuit sa ne insusim repede niste deprinderi ce tin de tehnologia actuala si sa nu permitem in educatie un timp mort. Sunt multe de discutat si multe de argumentat,insa sunt ferm convinsa ca oriunde,oricum, un dascal adevarat isi va indeplini rolul pana la capat cu onestitate, conștiinciozitate,respect si dragoste pentru cei in fata carora vine in fiecare zi cu zambetul pe chip.
Dansul eputin cam depășit….care e problema ca învățătorii au un al doilea job?
Dacă am fi plătiți corespunzător nu ar fi nevoie sa lucram în plus…..și noi avem copiiacasa și ne-am dori sa stam mai mult cu ei…
Dar minunata societate româneasca de împinge sa îți neglijezi familia și sa pui partea materiala înainte…..păcat că în acesta meserie primează aruncatul cu piatra și sa moara capra vecinului….și “cică” am evoluat….
Domnul are o gândire strict comunistă….și DA!!!!muncim oricum mai mult decât suntem plătiți!
a
Asta e! Am ajuns sa negociem educatia că la piață….și ute rezultatele….o societate de mahala!
Păcat! România și copiii ei merita muuuult mai mult,dar minununatii care ne conduc atâta pot, contează doar hârtiile si sa dam bine în fața “lu’ sefu'”!!!!😔
Power Point-ul e ceea ce erau planșele alea înainte cu care pierdeau ore în șir profesorii să le facă.
Se vede că domnul Bertea este depășit. Incapabil să folosească așa ceva aruncă cu pietre.
Și dacă nu stie ce înseamna a lucra si cu tabla si cu Power Point-ul si cu elevii în aceeași oră, să vină la mine la oră să vadă domnia sa că lumea a evoluat de la caligrafie și tăblițe de lut!
Power Point nu înseamnă dictare și citirea de slideuri!
Respect domnului învățător,profesor, director și inspector școlar.
Fac și ei de cât câștigă…
Din păcate acesta este adevărul. Banul primează, înainte de toate: respect, cultura, responsabilitate ……etc. Am avut onoarea sa întâlnesc la cursul de psihologia a educației un om, profesor, conferențiar doctor, director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic din Ploiești, care se dedica cu totul EDUCAȚIEI. Citez:”Copiii, adolescenții,tinerii pot fi ajutați sa crească, sa se maturizeze, sa se împlinească dacă știm sa ii ajutam ,sa le căștigam încrederea, dacă au ajuns sa creadă sincer în noi.”
Dacă ar avea salariile ca lumea – 10.000 lei salariul de bază și clase cu celmult 12 elevi atunci s-ar face școală, nu ar mai exista meditații, after school și alte minuni.
Corect!
învățătorii nu merita aceste ofense