Mircea Miclea: Trebuie adus salariul unui profesor debutant aproximativ la nivelul salariului unui medic rezident / Dacă se taie un pic din pensiile speciale, atunci cu siguranță se vor găsi mult mai mulți bani pentru cadrele didactice

18.908 vizualizări
Mircea Miclea (2024) / Foto: Proiectul Merito
Mircea Miclea spune că un profesor debutant ar trebui să aibă un salariu la nivelul unui medic rezident. Asta înseamnă în jur de 4170 de lei net, potrivit calculelor Edupedu.ro. Amintim, în prezent, salariul unui profesor debutant net este aproximativ 3.700 de lei pe lună de la 1 iunie, conform actualei grile, deci cu 470 de lei mai mic. Fostul ministru al Educației, singurul care a demisionat pentru că nu a primit 6% din PIB, conform legii, a spus în emisiunea TVR InfoEdu că se pot găsi resurse financiare “dacă se taie un pic de la pensiile speciale”.

Mircea Miclea spune că „resursa umană de bună calitate trebuie atrasă la începutul profesiei, nu la finalul profesiei” pentru că astfel ea „va fi fidelizată”. Salariul este un factor important: „Un profesor debutant ar trebui să primească salariul unui medic rezident”, mai spune Mircea Miclea.

Potrivit OUG 19/2024, un medic rezident anul I primește de la 1 iunie 2024, un salariu brut de 7125 de lei/lună conform OUG 19/2024, ceea ce înseamnă un salariu net de 4170 de lei, potrivit calculelor Edupedu.ro.

În prezent, salariul unui profesor debutant net este aproximativ 3.700 de lei pe lună de la 1 iunie, conform actualei grile, deci cu 470 de lei mai mic.

Mircea Miclea mai spune că această creștere de salariu s-ar putea finanța dacă “se taie un pic din pensiile speciale“.

Declarația integrală a lui Mircea Miclea, pe tema salariilor:

“Trebuie adus salariul unui profesor aproximativ la nivelul salariului unui medic rezident, pentru că trebuie să atragem resursa umană de bună calitate, iar resursa umană de bună calitate se atrage la începutul profesiei, nu la finalul profesiei. Deci nu contează atât de mult salariu când ești profesor plin cu 30 de ani vechime, contează ce salariu ai când ai 25 de ani și când îți începi cariera. De ce? Pentru că inevitabil, tu compari opțiunea aceasta ocupațională cu alte opțiuni ocupaționale. Dacă ești profesor de matematică, ai multe opțiuni de a profesa matematica: de a profesia ca profesor matematică, de a lucra într-o bancă, de a lucra într-o companie de IT, de a lucra într-o companie de asigurări, de a face big data analysis, ai multe alternative.

Trebuie să facem atractivă această alternativă și să ne gândim că valoare ei este o valoare prin raportare la alte opțiuni ocupaționale. De aceea trebuie să o facem atractivă. Principalul factor care duce la calitatea predării și a învățării este cadrul didactic. Dacă noi atragem de la început resursă umană de calitate, resursa aceea va fi fidelizată, va fi dispusă să continue cariera respectivă și atunci putem să facem o schimbare majoră. Iar lucrul acesta este posibil. Dacă se taie un pic din pensiile speciale, atunci cu siguranță se vor găsi mult mai mulți bani pentru cadrelor didactice“. 

Informații de context

Ministrul Muncii din perioada grevei profesorilor, Marius Budăi, anunța atunci, pe 12 iunie 2023, că profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună. Întrebat de reporterul Euronews România Sonia Teodoriu cât vor câștiga concret profesorii de la 1 ianuarie 2024, ministrul Muncii a spus că este vorba despre o dublă creștere salarială pentru profesorii debutanți – adică grila va pleca de la 4.098 de lei net și tot la 1 ianuarie va avea loc și majorarea cu 50% din diferență, convenită acum cu sindicatele.

Șase luni mai târziu, profesorii debutanți au primit cu circa 1.000 de lei mai puțin decât spunea ministrul Muncii de la același pupitru cu Ligia Deca, adică în jur de 3.600 de lei. Vezi declarația video aici

În ianuarie 2024, Ligia Deca, întrebată dacă profesorul debutant va primi 4.600 de lei net a spus că salariile din 2024 au fost “o negociere” cu sindicatele și că “obiectivul meu” este ca noua grilă de salarizare să plece de la salariul mediu pe economie. Asta ar însemna că debutantul nu va avea 4.600 de lei net nici pe noua lege. Un cadru didactic debutant, care s-a înscris la definitivat în primul an după ce s-a titularizat, o să obțină o mărire de salariu, după definitivarea în Învățământ, de doar 52 de lei, potrivit grilelor pentru anul 2024

Ligia Deca a afirmat, pentru Edupedu.ro, că promisiunea care a pus capăt grevei din vară a profesorilor, de a majora salariile la 4.600 de lei net de la 1 ianuarie 2024 pentru un debutant, „nu a fost a mea, a fost a ministrului Muncii de la acea vreme”. Promisiunea a fost făcută pe 12 iunie 2023 de ministrul de atunci Marius Budăi de la același microfon la care era prezentă și ministra.

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a criticat-o pe ministra liberală a Educației Ligia Deca pentru încercarea de a se dezice de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei. „Doamna Deca era foarte solidară cu domnul Budăi, pentru că i-a dat niște foi să citească domnul Budăi cifrele. Deci domnul Budăi părea că a citit niște cifre de pe foile doamnei Deca. Nu avea cum să nege că a fost parte la asumarea unui proiect”, a declarat Robert Cazanciuc la Antena 3, despre conferința de la Guvern din 12 iunie 2023 care a pus capăt celei mai mari greve din ultimii 20 de ani a profesorilor.

La rândul său, senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat că premierul și conducerea PNL analizează declarațiile prin care ministrul liberal al Educației Ligia Deca se distanțează de promisiunea încălcată ca profesorii debutanți să aibă de la 1 ianuarie 2024 un salariu de 4.600 de lei net, promisiune care a pus capăt celei mai mari greve din ultimii 20 de ani a cadrelor didactice. „Decent era să respecți acel acord politic”, a declarat Daniel Fenechiu la Antena 3.

Amintim, soluția prin care au fost majorate salariile în educație a fost una tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, în lipsa legii salarizării. 

Legea salarizării care potrivit oficialilor ar fi trebuit să fie gata în 2023, încă nu este finalizată, nici la mijlocul anului 2024. Mai mult, pe 12 octombrie 2023, sindicatele din poliție au declarat după discuții cu ministrul Muncii că viitoarea lege a salarizării va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025”.

Citește și:
Ministrul Deca se dezice de promisiunea care a încheiat greva din educație, ca profesorii debutanți să aibă 4.600 de lei salariul net de la 1 ianuarie 2024: Nu a fost promisiunea mea
VIDEO Senatorul PSD Robert Cazanciuc, despre tentativa Ligiei Deca de a se dezice de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă 4.600 lei salariu net din ianuarie: Doamna Deca era foarte solidară cu domnul Budăi, pentru că i-a dat niște foi să citească el cifrele
Senatorul PNL Daniel Fenechiu, despre faptul că Ligia Deca s-a dezis de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă 4.600 de lei salariul net de la 1 ianuarie: Decent era să respecți acel acord politic / El spune că situația este analizată la nivel de guvern și partid
UTIL Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut. Din salariile de bază, brute, scrise în grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat

88 comments
  1. Dle Miclea cum poți sa compari munca unui medic cu a unui profesor debutant și studiile făcute ca profesor poate ajunge și cei care își cumpara studiile pe când sa ajungi medic este cale lunga. Ai tupeu și nesimtire și mai lucrați și 3-4 ore pe zi și răspundere zero. Dute la un psihiatru omule !

    1. Facultatea de medicina e 6 ani și cu multa practică. La Învățământ 3 ani teorie și gargară. Compari medicul cu o educatoare care are 3 ore de la 8 la 11 și 3 luni pline de vacanță. Nota 2.

      1. Te-ai gandit mult cand ai scos prostia ca educatoarele lucreaza 3 ore/zi? Norma la educatoare este de 25 de ore/saptamana, dar asta nu inseama ca lucreaza doar 25 de ore/saptamana.

    2. da cum poti sa compari un profesor cu un spagar care uneori lipseste cu zilele si nu da nici macar un ban pe sanatatea pacientilor sai sau pe codul deontologic si un psihopat care isi trateaza pacientii cu nasul pe sus si un biet bugetar de jos cu nici 4000 de lei pe luna. Chiar ca v-ati pierdut mintile domnule dunitru

  2. Un rezident de anul 1 are 6 ani de facultate si 6 veri de practica ( mai precis 900 de ore de practica medicala pe timpul verii). Un rezident are DIZERTAȚIE, și nu licență (acest aspect a fost clarificat anul asta odată cu echivalarea studiilor). Pentru a ajunge la medicina, se fac meditatii la biologie si chimie care inseamna niste bani investiti. Ca sa ajungi profesor, ai nevoie de BAC, care e un examen incomparabil mai usor. Pe timpul facultății de medicina, notele pentru a rămâne la buget sunt mai mari decat pt profesori, materia necesita controlul multidisciplinar al notiunilor (biologie, fizica, chimie, psihologie, sociologie).
    Per total, un medic rezident si-a sacrificat mult mai multi bani și mult mai mult timp pentru jobul sau, iar el are OBLIGAȚIA de a avea mai multe calități. Un medic rezident nu își ia vacanțe pana in anul 2 la final/ anul 3, face un numar mare de gărzi neplatite, realizează manevre fără a se emite comision ( cum e in majoritatea statelor europene), are sporuri mai mici decat multi profesori.
    Un student ajunge profesor (in mod ideal) cu nota 5, iar un student ajunge medic rezident cu minim 6,5. Totodată, in acest exemplu, studentul poate deveni profesor de orice materie. La medicina, cu nota 7 poti accesa mai putin de 10% dintre specialități.
    Un medic lucrează cu viata pacientului, iar un profesor cu viitorul lui. Eu am trecut prin anii de școală fiind traumatizat de profesori si necesitând ulterioare sesiuni de psihoterapie din cauza lor. Cu toate astea sunt viu, si ma bucur de viata. Daca mie imi greșește doza un medic (lucru la fel de esential pt un medic precum este pt un profesor sa nu înjuri elevul) pot muri.

    Această afirmație spusă de profesorul Miclea este parte din doctrina stanga extrema foarte populară acum în străinătate. Egalitatea de rezultate este, de fapt, profund discriminatorie. Daca eu in anul 1 de rezidențiat as avea acelasi salariu cu un profesor la debut, as pleca imediat în străinătate, pentru ca e un semn ca toată munca mea, toate investițiile facute, au fost luate in bataie de joc.

    1. Îmi pare rău să te dezamăgesc dar doctorii din ziua de astăzi,destul de mulți,aleg medicina pentru ca le place salariul și nu meseria.
      Cum îți explici ca sunt zeci de doctori care au urmat aceeași cale și nu au făcut o ora de meditație?
      Explicațiile tale subiective denota ca nu știi cu ce faci comparație .Nici profesorii nu au vacanțe. Ca sa fii profesor titular(titularizarea e un fel de rezidențiat) ai nevoie de nota 7 ,minim.
      Ca sa fiu sincera cu tine am văzut copii ca tine care dau vina pe profesori pentru presiunea care vine din familie.Este clar ca abia-abia ai capacitatea de a fi medic dar familia te-a împins și tu ai proiectat pe profesori furia și neputința.
      Știi vorba aceea că “Unui catar poți sa ii pui hamuri de aur ca el tot către rămâne. “?

      Ești adult,fa terapia de care ai nevoie și mergi mai departe.
      Ultima parte a spuselor tale lămuresc alegerea făcută de tine:”daca as avea salariul …as pleca”.Pleacă!Cine te ține?Du-te sa suferi de dor de tara pentru ca tu îți rezolvi toate problemele cu teancul de bani.
      Știu. Sunt rea dar…am dreptate!!

  3. Sa fie și bine pregătiți și sa își dea interesul pentru copiii aia pe care ii au în clasa. Copiii vin acasă mai plictisiți și mai prostiți ca la început. Nu avem profesori bine pregătiți și cu interes de meserie. Toți am lucrat , diferite munci, dar asa lipsa de implicare ca la profesori mai rar. Pot spune ca și la doctor mi- e cam frica sa ajung. Asta e realitatea.

    1. câți profesori știi tu,Anonime, încât concluzionezi clar că toți sunt neimplicați?! Ia să mai pună mânuța și părinții să lucreze cu copiii …nu ne bazam doar pe ce se transmite la școală,trebuie și consolidat!

  4. Deja un rezident de anul 1 are salariul de 3300 de lei. Deci de când cu măririle, profesorii au salariu egal sau chiar mai mare decât un medic. lucru care nu se întâmplă în nicio țară din lumea asta.

  5. Nu ați înțeles ce zice omul….nu crescute la toți….ci stimulați tinerii cu burse in timp ce fac acel master educațional….plus plătiți după performanță …aceasta performanță se măsoară clar prin alte arii geografice, nu e știință nouă.

  6. pensiile necontributive si pensionarea la 40 -50 de ani trebuie eliminate. dar asta nu are legatura cu calitatea proasta a invatamantului. o reforma reala e necesara si cum nu ne pricepem ar trebui pur si simplu sa luam una din afara. fara nici o modificare adusa de asa zisii experti.

  7. Și de ce doar debutanții?Sa înțeleg ca vreți doar debutanți motivați. Îți mai pasa dacă ramai sau pleci din învățământ când ai un salariu de ra….t ?Nu.De ce?Pentru ca părinții au ajuns mai rău decât copii.Daca au făcut un copil sunt experți în educație și vor sluj de la profesor pana la director,sa stam toti cu capul plecat in fata măreției lor.Toate saraciile,parașutele și aia făcuți la beție sunt experți iar ei în viata lor nu au dat un examen.Ce examen?Ei nici sa vorbească sau sa scrie corect nu știu.
    Da.Trebuie o schimbare.Dar nu cu salariile debutanților și alte prostii.

  8. Cu mentalitatea acesta, profesorul sa aibă salariul mai mic decat rezidentul, nu o sa avem profesori buni în veci. Pentru a avea profesori buni trebuie sa avem competiții pe posturi, 2 pe un loc, 3 pe un loc, 4 pe un loc, nu 1 pe un loc. Oamenii buni cu medii peste 9 la BAC, vin în sistem doar dacă sunt salarii motivante. Ce buni din sistem dacă nu sunt motivați dau cât primesc. Culegem ce plantam! Cu gandirea aceasta, profesorul nu o sa-si facă treaba oricât ar avea…., vom avea copii din ce în ce mai slabi.

    1. Cristi, cand tu, ca stat, pedepsesti profesorul care a obtinut toate gradele si a facut N cursuri de formare si are olimpici national si datorita acestor realizari ia gradatie de merit si a ajuns PE MERIT la un salariu mai mare si ii iei vouchere, norma de hrana, de ce ai mai fi motivat sa mai vii in imvatamant pe 3 lei si sa faci si treaba? Ca sa fii plefturit de parinti? Judecat de media si toti semianalfabetii?? Gaseste-mi tu motivatia. Am muncit atata si m-am trezit ca mi-au fost luate acele drepturi. Am avut olimpici. La anul nu mai inscriu niciun olimpic si nu mai pun de nicio gradatie. Gradatia presupune EXTREM de multa munca, rezultate, pe cand, daca nu ma zbat prea tare, voi lua si salariul si beneficiile. In ce tara mai vedeti pedepsita munca si realizarile ca la noi si incurajata prostia si lenea? Dam burse cu 2 si 3 si ajutoare de tot felul javrelor lenese si ii luam unui om care munceste pe branci, se formeaza pe bani proprii, scoate olimpici?? Asa tara, asa locuitori.

      1. Nimeni nu ia gradația pentru ca “a produs” olimpici! Fișele pentru evaluare sunt publice!
        Nu mai mințiți! Nici nu există timp fizic de trăit și de muncit, pentru a face, EFECTIV, toate activitățile din acea fișă!
        Și, nu vă e rușine, de vă plângeți? Luați 2000 de lei lunar, timp de 5 ani de zile, de ce plângeți după “norma de hrana” și alte vouchere? Leșinaților!

          1. Clar am spus, de aceea (“d-aia” pentru tine) te-ai și simțit jignit!
            Hai, te

      2. Corect!Veți face loc dăunătorilor de hârtii care vor obține gradații pe ochi frumoși.Politicul anihilează ror în tara asta.Mediocritatea este la nivel de excelenta și premiată.

  9. Dar se poate pune în balanta 6 ani de medicina, unde se întra cu 2 ani de muncă înainte, și cu admiterea pe baza de bac, eventual de la uman, cu istorie și geografie.
    Apoi un rezident, învață de-i sar capacele sa poată accesa un loc, vreo 1500 de pagini, cu un examen.
    Cei ce termina ca profesori, după 3 ani sau maxim 5, făcuți ca trenul, și cu 18 ore pe săptămână, sa fie plătiți ca pentru 8 ore pe zi, și ca după vreo 9 ani de muncă.
    Nu cred ca e chiar echitabil!

    1. Dar consideri ca este echitabil atunci ca un soldat, caruia i se cer doar studiile obligatorii de 10 clase, sa aiba de la inceputul activitatii un venit net minim de 4200 de lei, un subofiter, care are doar bacalaureatul, sa aiba de la inceput un venit net minim de 5000 de lei, iar un ofiter, cu diploma de licenta de doar 3 ani, sa aiba de la inceput un venit net minim de 5500 de lei?

      1. Florin,de ce nu te faci soldat?.Te temi de moarte,iti tremura izmenele sau nu vrei ca Leana sa ajunga in patul lui Vasile?.Drepti,culcat,drepti……

    2. “se pot pune in balanta”,draga Gabi, NU “se poate”…vezi,de asta trebuie salarii mari în educație :)) școala matale a fost făcută ca trenul?! nu pricepem expresia….

    3. Sistemul medical este perfect? Justitia este perfecta? Ai mai dat spaga de cand au salarii mari medicii? Ai mai fost nevoit sa tratezi in alt oras?
      Cei care trateaza 2 pacienti pe zi au acelasi salarii cu cei care trateaza 20 de pacienti.

  10. Mulțumesc edupedu că sunteți imparțiali . Ironia este evidentă ..Comenturile acide , dar pertinente , nu se publică .Bine că publicați aberațiile lui Miclea , probabil , valabile acum 30 de ani . Ca să nu vorbim despre incompetența actualei ministrese . Unde draku’ găsește țara asemenea afoni ?

  11. Domnule Micle , nota patru , vii în toamnă la restanță ! Nu- mi spuneți că nu cunoașteți tarele sistemului ! Nu e vorba despre salarizare , ci despre băltoaca in care colcăiti toți experții din sistem. Faceți, in puii mei , reformă adevărată , într-un sistem de învățământ anacronic . Probabil , pleacă jumătate , dar vindecați sistemul . Draku’ a mai auzit , in zilele noastre , să te angajezi la 18 ani in sistem și să ieși la pensie de aici ! Adică , să faci de 35 de ani aceleași greșeli și să te aștepți la rezultate diferite .Chiar ne credeți pe toți o turmă de dobitoci ?

    1. Pleacă jumătate din profesori… Elevii vin din ce în ce mai prost pregătiți și nici nu mai poți face remediere cu ei, că nu-i ajută intelectul. Poți aduce pe Marie Curie și pe Einstein să le predea, ei tot nu vor înțelege și nu vor învăța nimic. Așa că ce-ați rezolvat? (Ca să nu mai vorbim că nu există acum oameni calificați care să ocupe toate posturile existente. Treceți pe ChatGPT că o să fie mult mai ieftin.)

      Iar chestia aia cu angajatul și ieșitul la pensie din sistem – ce cretinătate. Ce așteptați? Să aveți ”turnover” cum zic americanii, de trei persoane pe post în fiecare an?! Chiar habar n-aveți ce spuneți, dar spuneți cu mare încredere, ca și cum ați ști ce vorbiți.

      1. Prost pregătiți?Știi ce înseamnă că limba romana sa fie limba straina pentru ei la cuvinte cu dificultate medie?Eu nu am mai pomenit asa ceva și au pretenții de 10!!

        1. Ca să găsesc puțin umor în situația în care am ajuns (că altfel ne apucă plânsul), le spun uneori că am ajuns să traduc din română în română, doar-doar înțeleg și ei ceva. Nu citesc nimic, nu au vocabular, unii nu-s capabili să scrie suficient de citeț ca să înțeleagă măcar ei ce-au scris acolo… iar asta în clasa a VI-a. De-asta am spus că sunt prost pregătiți.

          N-am pretenția să știe să scrie și să citească atunci când intră în CP. Dar la a VI-a parcă te aștepți să demonstreze măcar atât – scris, citit, aritmetică elementară. Și dacă întrebi cum erau în clasele primare, au luat toți premiul I cu coroniță 🙁

  12. Echivalați și orele de muncă dacă tot, nu doar salariile. Pe medicii rezidenți îi găsiți până în august în spitale, pe profesori în prezent eu îi văd doar la cursuri festive și banchete.

    1. Si ai vazut profesori platiti cumva pt.cursuri festive sau banhete sau care e problema ta? Sau cumva medicii stau pana in august neplatiti sau pleaca in concediu de odihna neplatiti? Ce tot ne frecati la icre atata? Eu daca trebuie sa merg la banca trebuie sa astept vacanta, tu iti iei o zi din concediu. Eu nu pot lua concediu macar o zi inafara vacantelor scolare. Va tot freaca grija…Ai venit tu sa-mi corectezi simularile neplatite cand am stat 2 zile pana seara in scoala? Mi-ai facut tu hartiile la 5 comisii bagate pe gat gratuit? Va meritati soarta. Va sufocati in propria mediocritate si de aceea va gatuiti cu propria ura.

      1. Tu ești cel care își merită soarta și e plin de ură. un rezident face gărzi neplătite, 24 de ore, apoi rămâne la muncă la programul obișnuit.

      2. Stai tu în propria mediocritate și îți meriți soarta! Ai venit tu sa fii în garda neplatită 24 de ore, apoi să stai la muncă la programul normal cum face un rezident?

      3. De ce și-ar lua o zi de concediu să meargă la bancă un profesor care are normă de predare de 16 ore pe săptămână?

        Știi de curiozitate cam câte gărzi neplătite face în medie un rezident, pe lună?

        Majoritatea din voi ăștia care muriți cu catedra în mână v-ați arunca de pe spital după prima gardă, hai, la loc comanda.

        1. 18 ore. Si chiar daca sunt 18 sau 28, orarul nu ai cum vrei tu. Iti sunt intinse orele cu o gramada de ferestre. Eu, spre exemplu, am ore de la 8 la 16/17. Am elevi pe ambele schimburi. Si merg cu trenul 1 ora si 35 de minute. Nu predau in municipiul resedinta de judet, ci in alt oras al aceluiasi judet. Ca mine mai sunt 24. In fiecare dimineata venin impreuna si ne tot despartin pe parcurs. Unii predau la sat. Cum as putea ajunge la banca?

          1. Cum ajunge majoritatea oamenilor care lucrează 8 ore pe zi/40 de ore pe săptămână, de la 9 la 5. Hai, dacă pot eu să-mi plătesc creditul la bancă care lucrez de la 7 dimineața la 7 seara, puteți și voi. Mă aștept să cereți la următoarea grevă spor de „nu am timp să spăl vase că am de făcut naveta”, dacă tot.

    2. Lăsați că și printre medici sunt multe ciurucuri. Căutăm medici buni la mare distanță de orașele în care locuim.

    3. plus că pe medici îi găsim și în alte mii de cabinete private,in timp ce pontează la stat …la asta te ai gândit?! că văd că nu poți dormi de grija profilor …

      1. Iar pe profesori îi vezi în meditații private cu proprii elevi de la clasă, altă întrebare.

        1. Bă băiatule, tu esti nevricos rău și ai o fixație, asta cu profesorii. Ia-o, tati, mai lejer că-ți face poc vreo venă și nimerești vreun rezident neplătit în gardă! Chill, frăție, că te gripezi de tot!

          1. Fixație au profesorii care tot bagă placa cu așa zisa muncă multă și prost plătită pe care o prestează, eu sunt cât de chill se poate. Hai, spor la comentat că tot vine vacanța de vară și aveți timp de pierdut cât restul societății muncește pentru voi.

          2. Au, ce ne-ai lovit cu vara! Stii cat ai de munca pentru mine, da? Fro doo luni jumate! Hai spor la 12 cu 24!

        2. nu era întrebare,dar daca atât s a putut,ok ..;)) fb că fac meditații daca s buni și căutați …fa te prof și fă meditații ..și o vei duce și bine cu 16 ore…

  13. Este foarte ușor să comentezi despre profesori când tu NU ești profesor. Majoritatea se plâng când stau cu 1-2 copii, noi, profesori, avem în grija 25-30 deodată. Fiecare copil cu personalitatea lui, cu bagajul lui familial… și lista poate continua. Și da, chiar răspundem pentru ei. Dar așa este la noi în România: românul e bun la toate și are mult mult curaj din spatele tastaturii

  14. Un medic rezident invata 6 ani in facultate si alti 5 , sau 6 ani , pentru rezidentiat , nemaivorbind de povara responsabilitatii imense , pe care o are mereu , pentru sanatatea si viata oamenilor .Stiu niste niste educatoare debutante , care se duceau sa cumpere cica , dantela de la macelarie si care spuneau , ca pe fetita din “Dumbrava Minunata “, o chema Mirela . Debutantele astea , cu facultati de 3 ani , la distanta sa aiba salariul , cat un medic rezident ? Sunteti de rasul lumii !!! 😂😂😂

    1. Las-o moarta cu responsabilitatea! Sa fii sanatos cati medici au omorat din culpa pacienti si nu au patit nimic. Ciurucuri gasesti in toate domeniile de activitate.

      1. Dacă nu e responsabilitate, de ce nimeni nu mai vrea să aleagă chirurgie? Gândești ce spui? Da, în toate domeniile sunt oameni slabi, dar nu poți compara volumul de muncă

    2. Un sef de lucrari din universitati tehnice invata 4 ani licenta + 2 ani master + 5 ani doctorat + 2,3 ani ai castiga 60% din salariul unui rezident.
      Mai mult, unul din domeniul IT castiga cam 30% din salariul unui student al sau.

  15. Pot avea salarii și de 5000 de Euro ,tot ,superficiali,neștiutori de carte,leneși și autosuficienti vor fi.Profesorii universitari au salarii mari și tot superficiali,neștiutori de carte,leneși , autosuficienti și impostori sunt.Profesorii din învățământul preuniversitar sunt rezultatul profesorilor universitari.Vezi rezultatele studiilor de licență,examenelor pentru gradele didactice, doctoratele.

    1. dano,da cum le știi tu pe toate…și tu ai fost eleva cuiva,nu?! or fi fost toți profii tai așa rai?! trist …

    2. Dumneata ești din acela care vrea produse de firma pe 2 lei și când ajunge acasă se jeleste ca e made în Ciaina!!Vrei calitate:platesi.Nu vrei un lucru bun:ia de la chinezi cu 5 lei duzina!!

  16. Eu zic mai bine sa facem o cheta nationala (un fel de fond al clasei, foarte ilegal dar foarte popular printre cadrele didactice) sa ii cumparam sampon domnului Miclea pentru ca nu l-am vazut niciodata spalat la putinul par care i-a ramas…

  17. Cand vor intra la univ pe baza de admitere si vor face 6 ani de scoala, poate… pana atunci este exagerata solicitarea. Poate ca nu este in regula salariul unui debutant dar sa nu comparam profesiile.

    1. Prof…am facut 4 ani…am dat admitere…am muncit pe branci..de dim.pana seara cu o pauza si noptile facand pagini intregi de exercitii de pe o zi pe alta… Sa-ti fie rusine!

      1. De ce să îi fie rușine? ce a zis greșit ?
        Faci și gărzi neplătite, și apoi stat în continuare la muncă, ca profesor? Să îți fie ție rușine!

    2. In nici o tara pentru a deveni profesor nu urmezi 6 ani de facultate, dacat daca repeti ani de studii.

      1. Exact. Prin comparatie, meseria de profesor necesita o scolarizare mult mai sumara fata de cea a unui medic. Cu cel putin 50%. 4 ani fata de 6, in caz ca ma citesc si alte cadre inafara de cele de mate. Deci cam asta ar trebui sa fie diferenta de salarizare la debutanti.

        1. Bai tolomacule, te-ai gandit sa compari merele cu perele si sa-ti iasa prune. Sunt doua meserii total diferite, perioada de scolarizare e diferita pentru ca si cantitatea de informatie, metoda si specificul meseriei sunt altele. Dar voi scuturati neuronul in continuare, poate cade ceva.
          PS. Data viitoare iti propun sa compari cei 6 ani ”eroici” ai medicilor cu cele 2-3 luni ale scolii de soferi si sa-i injuri si pe astia din urma ca n-au scoala cat voi.
          PS 2. Si daca n-ar sti lumea cate poame sunt si printre voi, din astia de tineti bisturiul invers, as mai zice…
          PS 3. Trebuia sa ramai corigent la aritmetica. Ia reciteste-te si poate pricepi.

        2. A stabili salariul dupa durata anilor de studii nu este un lucru obligatoriu. Ai citit in comentariul meu care este venitul si ce cerinte de studii sunt pentru un soldat, un subofiter si un ofiter? Iar 4 ani nu reprezinta “cel putin 50%” din 6 ani, ca tot ai amintit de matematica.

  18. Nesimțire curată ! Cum naiba sa aibă un profesor un salariu cât un medic ? Profesorul nu o sa ajungă niciodată la nivelul medicului ! Ăștia din învățământ se aud ce aberații vorbesc ???

    1. de ce,Andrei,pe tine te a învățat carte un analfabet?! de ce nu s o putea ca un profesor sa fie egal salarial cu un medic?! măsoară ți matale aberațiile….

      1. Medicii au învățat meserie de la alți medici, care erau și cadre universitare. Nu au învățat de la un profesor debutant de 22 de ani.

      2. Un rezident de anul 1 are 6 ani de facultate si 6 veri de practica ( mai precis 900 de ore de practica medicala pe timpul verii). Un rezident are DIZERTAȚIE, și nu licență (acest aspect a fost clarificat anul asta odată cu echivalarea studiilor). Pentru a ajunge la medicina, se fac meditatii la biologie si chimie care inseamna niste bani investiti. Ca sa ajungi profesor, ai nevoie de BAC, care e un examen incomparabil mai usor. Pe timpul facultății de medicina, notele pentru a rămâne la buget sunt mai mari decat pt profesori, materia necesita controlul multidisciplinar al notiunilor (biologie, fizica, chimie, psihologie, sociologie).
        Per total, un medic rezident si-a sacrificat mult mai multi bani și mult mai mult timp pentru jobul sau, iar el are OBLIGAȚIA de a avea mai multe calități. Un medic rezident nu își ia vacanțe pana in anul 2 la final/ anul 3, face un numar mare de gărzi neplatite, realizează manevre fără a se emite comision ( cum e in majoritatea statelor europene), are sporuri mai mici decat multi profesori.
        Un student ajunge profesor (in mod ideal) cu nota 5, iar un student ajunge medic rezident cu minim 6,5. Totodată, in acest exemplu, studentul poate deveni profesor de orice materie. La medicina, cu nota 7 poti accesa mai putin de 10% dintre specialități.
        Un medic lucrează cu viata pacientului, iar un profesor cu viitorul lui. Eu am trecut prin anii de școală fiind traumatizat de profesori si necesitând ulterioare sesiuni de psihoterapie din cauza lor. Cu toate astea sunt viu, si ma bucur de viata. Daca mie imi greșește doza un medic (lucru la fel de esential pt un medic precum este pt un profesor sa nu înjuri elevul) pot muri.

        Această afirmație spusă de profesorul Miclea este parte din doctrina stanga extrema foarte populară acum în străinătate. Egalitatea de rezultate este, de fapt, profund discriminatorie. Daca eu in anul 1 de rezidențiat as avea acelasi salariu cu un profesor la debut, as pleca imediat în străinătate, pentru ca e un semn ca toată munca mea, toate investițiile facute, au fost luate in bataie de joc.

    2. Am cautat un medic bun in 4 judete si nu am gasit. Pana la urma sotia mea a murit din cauza nepriceperii medicilor. Noi stiam ce afectiune are dupa ce ne-am documentat singuri. Medicii nu doar ca nu ne-au crezut, dar nici macar nu ne-au inteles. Abia dupa analizele facute la microscop, post autopsie, am dovedit ca aveam dreptate, dar era deja mult prea tarziu. Am intalnit zeci si zeci de medici necititi si complet analfabeti functional in domeniul lor. Tot ce stiau sa faca era sa aplice protocoale. Atat. Aplicau protocolul fara sa inteleaga mecanica desfasurarii bolii. Cu multi ne-am si certat. Tipau la noi cu ingamfare. Ne vorbeau cu “tu” dar nu acceptau inapoi decat “domnul” sau “doamna doctor”, in formula completa. Ni s-a reprosat ca nu se trag de sireturi cu toata cetatenimea, ca ei au facultate. Si noi aveam facultati serioase in portofoliu personal, dar in fata lor eram doar niste “tu”, “bre” sau “matale”.

    3. Nu!!Ca doar medicii se nasc ,nu au și ei învățători, profesori etc la rândul lor.Asa este!Educația tuturor este făcută de srylankezi!Corect!La mai mare pros….ie ,neamule!!

  19. Am sa mai citesc inca odata articolul, poate gasesc undeva cuvantul ”performanta”. Sigur, toti cei care acum 40 ani NU au plecat la 14 ani la un liceu militar, voteaza cu doua maini sa se taie nu doar ”un pic”, ci toata pensia militarilor. Life fact: salariile militarilor incepatori NU sunt nici pe departe cat ale medicilor rezidenti, și atatia cati mai aleg profesia asta, o aleg fiindca de pe vremea lui Cuza incoace, militarii au stiut ca au la final de carieră beneficiul pensiei de serviciu.
    Nu am sa cad și eu in populisme ieftine si nu am sa ma uit in farfuria medicilor, totuși. Poate ca tara, prin alesii ei, considera ca vremurile sunt roz si militarii nu au nevoie de incurajari ca sa imbratiseze cariera armelor, fiindcă în definitiv e plin internetul de oameni bătăioși și patrioți, pricepuși și la pensii, și la de toate. Competiția la scolile militare (si de poliție) este de cativa ani în cădere liberă, deja este subunitară, dar dacă așa vor decide aleșii, fix așa va fi. Dar cine pretinde cresterea salariilor profesorilor incepatori INAINTE sa ceară criterii de performanta, cunoscand in ce hal este învățământul românesc, mie nu îmi inspiră încredere. Da, sunt de acord ca nu poti avea profesori excelenți fără să îi plătești (mai mult decat pe militari, pentru ca rolul lor chiar este mai important), dar simpla creștere a salariului tuturor profesorilor nu poate îmbunătăți prestația profesorilor slabi.

    1. Nu îi înlătură pe cei slabi, dar aduce alții buni.
      Militarii în schimb sunt toți performanți și au luptat prin cârciumi din 45 până astăzi. De performanțe militare nu mai discutăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista celor 57 de universități cu programe de formare psihopedagogică în anul universitar 2024-2025, publicată în Monitorul Oficial. Cei mai mulți studenți care pot deveni profesori – la Babeș-Bolyai, Universitatea din București și „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

57 de universități vor organiza în anul universitar 2024-2025  programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică (nivelurile I și II), potrivit unui ordin publicat…
Vezi articolul

PROIECT Cine nu are dreptul să participe la concursurile pentru angajările pe școală. Metodologia pentru posturile care se vacantează în timpul anului școlar, pusă în consultare publică de Ministerul Educației

Cele 4 situații în care profesorii nu au dreptul să participe la concursurile pentru angajările pe școală, potrivit unui proiect pus în consultare publică de Ministerul Educației. Este vorba despre…
Vezi articolul