Monica Anisie, despre violența în școli: Avem proceduri, legi, dar cine le pune în practică? Am văzut poate doi, trei colegi care să se oprească și să se uite pe procedura afișată în cancelarie

4.429 de vizualizări
Sursa: Facebook Monica Anisie
Monica Anisie, fost ministru al Educației și profesoară de limba română, a spus despre procedurile privind gestionarea cazurilor de violență în școli, că “avem proceduri, legi, dar cine le pune în practică?”. Președinta comisiei de învățământ din Senat, a dat și un exemplu în cadrul dezbaterii Siguranța în mediul educațional și responsabilitatea juridică, organizată marți, 26 martie: “Da, e afișată în cancelarie, pot să vă spun. Eu nu am văzut dintre colegii mei din cancelarie… poate doi, trei care să se oprească și să se uite acolo unde e afișată procedura”.

Monica Anisie a spus că deși există legi și procedura privind gestionarea cazurilor de violență, profesorii trebuie să le și cunoască și să se implice dacă văd cazuri de elevi care se împing sau se jignesc.

Fostul ministru al Educației a spus în cadrul unei dezbateri organizate la Parlament pe 26 martie, că nu a văzut mulți colegi de cancelarie să fie interesați să citească procedura afișată, așa cum a cerut Ministerul Educației.

Monica Anisie a făcut referire și la responsabilitatea părinților. “Ar trebui să cunoască și părintele ce responsabilitate are”, a spus Anisie.

Monica Anisie: Toată lumea trebuie să cunoască .. pentru că avem proceduri, legi dar cine le pune în practică? Haideți să fim cinstiți. A amintit mai devreme doamna ministru că până la data de, procedura trebuie să fie afișată. Da, e afișată în cancelarie, pot să vă spun. Eu nu am văzut dintre colegii mei din cancelarie… poate doi, trei care să se oprească și să se uite acolo unde e afișată procedura. Trecem nepăsători pe lângă ceea ce se întâmplă. Spunem: Mie nu mi s-a întâmplat, nu mi se întâmplă. Dar dacă ți se va întâmpla? Nu ți se întâmplă ție, dar poate i se întâmplă copilului tău. Nepăsarea aceasta trebuie să înceteze. Și pentru asta spunea și inspectorul general de la Cluj, avem nevoie de o educație a adulților și vorbim nu numai despre profesori. Presa mai devreme m-a întrebat: Dar părintele care găsește tot timpul un vinovat? Cum răspunde? Dacă sparge un copil geamul – plăteste, dacă sparge capul unui alt copil? Bună întrebare. Ar trebui să cunoască și părintele ce responsabilitate are. Deci educație juridică, sistemul de prevenire și combatere a violenței. 

Putem spune că violența poate fi generată și de consumul de droguri și să nu ascundem lucrul acesta. Fenomenul e îngrijorător, alarmant, nu putem spune că nu există. Și văd în jurul meu și nu pot să tac. Nu în ultimul rând violența e generată de ce văd copiii în online. 

(…) Avem un act de violență în școală? Să chemăm imediat, haideți să fim responsabili, alături de părinți, studenți, ca violență nu e doar în mediul școlar ci și universitar, dar îmbracă alte forme. S-a tot vorbit despre violența asupra copilului. Există și violență adult către copil cadrul didactic și invers. Vedem la televizor nici nu trebuie să mai căutam mult astfel de cazuri. Le vedem, ne miră, suntem impresionați pe moment, și uitam, și mergem mai departe. Și uite așa ca un bulăre de zăpadă, se tot mărește și să ajungem să avem situații mult mai grave”. 

Informații de context

În cadrul aceleiași conferințe, Monica Anisie, a spus și că și profesorii trebuie să se implice dacă văd cazuri de elevi care se împing sau se jignesc. 

Ministra Educației, Ligia Deca a spus că unele școli au “diferențe foarte mari de înțelegere în ceea ce privește ce trebuie raportat și ce nu“. La rândul său, ministra justiției, Alina Gorghiu a spus că “de foarte multe ori elevii nu fac diferența între o faptă făcută în glumă și o faptă penală”.

Ministerul Educației a decis după apariția unui caz de agresiune între elevi la Școala Nicolae Titulescu din București, că este nevoie ca toți directorii să ia cursuri în plus ca să învețe să și aplice procedura de violență în școli, deși aceasta este făcută publică de câteva luni. Astfel toți directorii de școli trebuie să participe la sesiuni de formare privind managementul cazurilor de violență. Potrivit adresei:

  • Până în data de 31 martie 2024, inspectoratele școlare județene și Centrele Județene de Resurse și de Asistență Educațională vor organiza noi sesiuni de formare cu toți directorii din județe privind aplicarea Procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor și a personalului unității de învățământ.
  • Până în data de 15 martie 2024, toate unitățile de învățământ preuniversitar vor afișa materialele vizuale de informare disponibile pe site.
  • Inspectoratele școlare județene vor monitoriza aplicarea Procedurii și incidența cazurilor de violență în acord cu prevederile în vigoare. În școlile cu un număr ridicat de cazuri de violență înregistrate, ISJ și CJRAE vor acorda sprijin de urgență pentru planificarea și desfășurarea unor măsuri de prevenire și combatere a cazurilor de violență. Școlile identificate și măsurile luate vor fi raportate Ministerul Educației până în data de 31 martie 2024.

Edupedu.ro a scris că școlile au început să pună afișele cerute Ministerul Educației cu procedura privind managementul cazurilor de violență.

Citește și:

Monica Anisie: Și noi, profesorii, trebuie să ne implicăm când vedem un elev care împinge o colegă sau îi vorbește urât
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: De foarte multe ori elevii nu fac diferența între o faptă făcută în glumă și o faptă penală. Rog părinții, bunicii, cadrele didactice, să raporteze și faptele de consum de droguri, nu doar pe cele de violență. Nu vă temeți de reacția părinților și a societății
Ligia Deca, despre modul de gestionare a cazurilor de violență în unele școli: Nu putem să ascundem lucrurile. Eu cred că avem diferențe foarte mari de înțelegere în ceea ce privește ce trebuie raportat și ce nu
FOTO Școlile au început să pună afișele cerute Ministerul Educației cu procedura privind managementul cazurilor de violență

7 comments
  1. Alt personaj care a avut puterea de decizie si de actiune pe mana si care da sfaturi postum…
    Nimeni nu aplica procedurile pentru ca oricum ar fi, tot impotriva dascalilor se intorc, tot dascalii vor fi invinuiti si de catre autoritati/inspectorate, dar si de catre parinti…
    Pai, cazul elevului care a pus cutitul la gat unei dne profesoare nu a fost solutionat decat/tocmai in instanta ?!?
    De ce pana la instanta nu s-a putut aplica niciuna din clamatele proceduri ???

  2. Poate face Dna Anisie ceva în privința educării elevilor în familie. Cu un dosar nu se rezolva violență și consumul de droguri. Este necesar ca părinții să educe copiii nu doar sa ii îngrijească…

  3. asa,doamna, parati va colegii…uraaa…bravoooo….
    aaa…nu e doamna care asculta pe la usi cand mergea prin scoli, ministra fiind?!

  4. Nu vor să ne și testeze din procedurile moșite de colega de partid Deca?

    Ea le-a citit?

    Nu prea cred.
    Dacă le citea vedea că nu ai ce mare lucru să faci.
    Fie informezi directorul școlii fie suni la 112 dacă e grav.
    Cam atât!

    Nu mai vorbesc de anomalia cu ,, suspiciune violențe petrecute in afara mediului școlar ”

    Restul sunt doar vorbe si metode de a acapara electoratul cu teme care nu se rezolvă cu simpozioane si ședințe!

  5. Ha, ha, ha!
    La noi nu sunt afișate documente, proceduri in cancelarie, ci pe hol!
    Mai trec elevii, oameni străini….Și ce dacă le pot rupe pe unele? Pe altele nu le rup că-s puse sus-sus (să nu le poată nimeni atinge, dar nici să nu le poată citi!)!
    E atât de multă ipocrizie in școală!
    Nu e prima oară când se spune că profesorul că e dezinteresat!
    De fapt nu e nimeni interesat ca el sa fie bine informat! Ba, mai mult, se vrea să fie chiar să fie dezinformat!
    Informația e putere, așa că o dau unui grup restrâns!
    Ia uitați-vă unde sunt puse informările despre hotărârile C.A.! Cu asta vă dați seama cât de mult respect au managerii de dumneavoastră, ca angajat!

    1. Dacă sunt afișate hotărârile C.A. in școala d-voastră stați bine.

      Eu nu le-am văzut afișate in nicio școală pe la noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Există „mici decalaje” între formarea inițială a educatorilor și practica de la clasă, „ar trebui să ne întâlnim mai des, să fim pe aceeași pagină”, spune Viorica Preda, inspector pentru educația timpurie în Ministerul Educației

O provocare din sistemul de educație timpurie sunt „micile decalaje” care există între formarea inițială, formarea continuă ale educatorilor și practicile de la clasă, spune Viorica Preda, inspectorul general pentru…
Vezi articolul

Mesajul unui profesor pentru liderii sindicali din Educație: Trebuie să negociați cu cârmuitorii țării, pentru a reda demnitatea, inclusiv sub aspect salarial, dascălului din România. Altfel, nu veți mai fi lideri, pentru că Sindicatul din Învățământ se va face… praf și pulbere

Un mesaj transmis liderilor sindicali din Educației, cei aflați în aceste zile la negocieri cu Guvernul, a fost trimis pe adresa redacție@edupedu.ro de profesorul Ioan Țiplea, profesor de științe socio-umane…
Vezi articolul