Nota la purtare să fie legată de admiterea la liceu și la facultate, susține liderul sindical Marius Nistor: Dacă te afectează când trebuie să treci la liceu, atunci o să te gândești de zece ori mai bine

3.731 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: Agerpres Foto
Nota la purtare „să fie legată de admiterea la liceu și de admiterea la facultate”, a propus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, pentru reducerea violenței școlare, într-o intervenție la stirileprotv.ro, de pe 5 aprilie. „Dacă te afectează când trebuie să treci la liceu, atunci o să te gândești de zece ori mai bine”, a declarat acesta.

„Avem nevoie de măsuri coercitive. Doar scăderea notei la purtare nu impresionează pe nimeni”, a susținut Marius Nistor.

„Avem nevoie de măsuri coercitive. Vrem și noi să știm cum răspund copiii pentru fapte de violență, că vorba ceea, scăderea notei la purtare nu impresionează pe nimeni. De ce nu legăm nota la purtare și de admiterea la liceu și de admiterea la facultate? Și atunci, să vezi! Ți-am scăzut nota la purtare, cu două sau trei puncte, până acum nu te interesa absolut nimic! Că nu aveai nicio problemă, erai vedetă! Dar în momentul în care te poate afecta când trebuie să treci la liceu, atunci o să te gândești de zece ori mai bine!” a declarat Marius Nistor, liderul sindicatului „Spiru Haret”, pentru stirileprotv.ro.

În contextul discuțiilor despre montarea camerelor video în școli, prevăzute în proiectul de modificare a Legii învățământului preuniversitar, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat, pe 3 aprilie într-o intervenție pentru B1TV, că „stau şi mă întreb acum cum anume vor fi prevenite abuzurile (din unitățile de învățământ – n.red)”, chiar dacă sunt introduse camere audio-video în școli. 

Informații de context despre introducerea camerelor video în școli

Pe 25 martie, Ligia Deca a anunțat că pot fi instalate camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor: „Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărea în spațiul școlar.”

Psihologul Ioana Podină este de părere că „introducerea camerelor de supraveghere în școli poate schimba modul în care elevii și profesorii interacționează”, după cum a transmis pentru Edupedu.ro.

Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, a spus miercuri, într-o intervenție la TVR 3, că „aceste sisteme de supraveghere, din punctul meu de vedere, sunt binevenite și vor reduce numărul de incidente” în școli, dar în rândul părinților „există două tabere” pe această temă.

Consiliul Național al Elevilor a anunțat, vineri, că susține măsuri „care să conducă la creșterea gradului de siguranță în școli”. CNE apreciază că aceste camere „sunt un instrument valoros în acest sens, descurajând incidentele negative și oferind probe audio-video pentru investigarea lor. Înregistrările pot ajuta la identificarea agresorilor, protejarea elevilor vulnerabili și eficientizarea procesului de anchetă. Atât timp cât stocarea sigură a imaginilor video va fi o prioritate, nu vor exista probleme.”

Montarea obligatorie în școli a camerelor de supraveghere audio-video și monitorizarea permanentă a elevilor și cadrelor didactice, plus a celorlalți angajați, fără consimțământul acestora, este o îngrădire a drepturilor acestora, spune Daniela Cireașă, președintele Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor și Data Protection Officer (DPO) certificat internațional.

Instalarea unor sisteme de supraveghere audio-video în toate școlile, „fără discriminare, fără acordul celor implicați”, reprezintă o măsură „clar neproporțională și în contradicție cu articolul 8 din Convenția Europeană privind Drepturile Omului, care protejează dreptul la viață privată”, a apreciat Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI).

Pe 3 aprilie, Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că sistemele de supraveghere audio-video se vor instala acolo unde se impune, din motive de securitate. Nu vor fi obligatorii în toate școlile.

Ministerul Educației a organizat o dezbatere online pe 5 aprilie despre prevederile despre camerele video din școli, din proiectul de OUG pentru modificarea Legii învăţământului preuniversitar pus în consultare publică. 

În cadrul dezbaterii, Ioana Lazăr, secretar general în Ministerul Educației, a susținut că supravegherea audio-video în clase va fi discutată cu Autoritatea pentru Protecția Datelor până când proiectul va prezenta „garanții suficiente persoanelor vizate”. Au existat discuții tehnice, care vor continua.


24 comments
  1. Eu cred ca problema are și o solutie: reducerea drastica a locurilor la liceu combinata cu mărirea locurilor la scoala profesionala. Mulți copii sunt la locul nepotrivit, de aceea nu pot face față și se apuca de altceva.

  2. Am fost 8 ani profesor de liceu și nu am platit niciodată cotizația la sindicat, chiar daca mi-am atras ura multor directori. Și nu regret că am procedat astfel.

  3. Alte petarde…

    Până la discuția asta, nu mai bine clarificați prostia cu camere peste tot, înainte de a trece la altceva? Așa doar mutați centrul atenției și ministerul face cum vrea, trecând peste oameni și legi.

  4. Degeaba se scade nota la purtare, sau se asociază cu admiterea la liceu sau facultate. Elevii buni nu au probleme de comportament. Eu propun sancționarea contravențională a părinților sau tutorilor legali pentru faptele de indisciplină ale elevilor în funcție de gravitatea faptelor. Dacă nu “băgăm” mâna în buzunarele părinților, aceștia nu se vor implica, doar vor mima că vor lua măsuri. Dar când vor primi acasă vreo două, trei amenzi pentru indisciplina progenituri, atunci ar lua cu siguranță măsuri.

    1. Amenzile contravenționale și chiar pedepsele penale, în raport de gravitatea faptelor comise de odraslele lor, sunt cele mai bune metode de constrângere a părinților pentru a-i obliga să-și educe și supravegheze copiii.

  5. Începe in sfârșit sindicatul sa se trezească.

    Se stie că nota la purtare a rămas relevanta doar pt cei care doresc admitere la licee militare.

    Dacă nota la purtare ar recăpăta importanță ar fi o schimbare de paradigmă in sensul că părinții ar redeveni preocupați de comportamentul continu al copiilor știind că de asta depinde parcursul educațional viitor.

    Altfel, majoritatea vor ajunge sa se mulțumească cu 6 la purtare si un show pe cinste la clasă.

  6. Aceasta este o mizerie comunista, demna de primii ani bosevici ai RPR.
    Sa legi intreaga viata a unei persoane de o nota sau o medie este un abuz inimaginabil. Pana si condamnatii, dupa o perioada de la ispasirea pedepsei se considera reabilitati si cazierul dispare. O nota de acest fel ar bloca pe viata accesul unui copil sau tanar la scoala pe care o doreste.
    Este rusinos ca profesorii se lasa reprezentati si nu se revolta in fata acestor asa zisi lideri care sunt ”alesi” pe viata de niste acoliti cu gradatii de merit, iar masa de meduze plutesc in mocirla scolii creatoare de analfabetism functional.
    Daca exista Avocat al Poporului trebuie sa se autosesizeze!

    1. Din cauza lipsei de candidați după începerea războiului din Ucraina, nu se mai condiționează admiterea în învățământul militar de nota primită la purtare!

      1. Se vede ca nu ati mai trecut recent prin scoala.. sau daca ati trecut, nu ati trecut prin destule sa vedeti cum functioneaza lucrurile. Exista cazuri in care profesorul iti scade nota la purtare ca “asa are el chef” sau pentru abateri minore care, conform legii, ar trebui pedepsite cu maxim o mustrare (precum intarziat la ora, injurat un coleg).

        Am si un exemplu: Profesoara de engleza ne spunea cum ar trebui sa fim rasisti cu tiganii, sa ii batem, sa ii excludem din grupurile noastre si a fost filmata de un coleg care mai apoi a mediatizat cazul. Ghici ce? Acel coleg a avut nota 8 la purtare pentru ca “si-a permis sa filmeze in clasa”

        Nu e o problema sa coreleze nota la purtare cu admiterile, problema e sa nu abuzeze profesorii de ea (ceea ce se si intampla). Puneti camere, corelati nota, dar creati si un sistem pentru elevi sa poata raporta abuzurile profesorilor!

        1. Unde e mediatizat cazul? Pune o legătură aici la un articol, nu ține doar pentru tine.

          Altfel, povești cu zâne până la proba contrarie.

  7. corect! nu întâi o comite și pe urmă plâng părinții pe holuri că odrasla vrea la academia de poliție și nu l lasă media la purtare!!!!

    1. Poate urma Academia Tehnica Militara sau medicina militară din cadrul MApN. La Toate școlile MApN nota la purtare nu mai este criteriu de admitere.

  8. singura șansă pentru remedierea situației din școli o mai avem doar daca se introduc camerele. daca ministrul face fata acestor presiuni enorme făcute de neisprăviții de la sindicat și de profesorii cu probleme grave care populeaza sistemul, mai e o șansă. daca ministrul va ceda, nu mai avem. este o tragedie în școli..

    1. Am camere in scoala. Violentele s au intensificat. Ii doare la basca pe elevi. Vin bauti, drogati, cu capul praf de energizante, de stat noptile pe net. Camerele=0 Paznici ne trebuie, nu camere. Paznicul pune nana pe ghiolban si pac, sanctiune. Nu camerele, ca o camera nu rezolva un cap spart.

    2. Într-adevăr, camerele video trebuie introduse in scoli, indiferent de pararea părinților, elevilor, liderilor sindicali sau cadrelor didactice.

  9. Nota la purtare nu este o sancțiune, este o consecință a aplicării unei sancțiuni. (observatie, mustrare, retragerea bursei, preaviz de exmatriculare…..) Nota la purtare poate fi revizuita/anulata, sancțiunea NU.

  10. Practic, camerele de supraveghere nu fac altceva decât să înregistreze un act de agresiune, care e, de cele mai multe ori, înregistrat chiar de agresori sau privitori și distribuit pe rețelele sociale. Dacă după investigarea evenimentului nu se pot lua masuri, totul e inutil.
    Dacă o camera te surprinde în trafic încălcând legea, ești penalizat. Dar în școală??
    Propunerea sindicatului cu nota la purtare e un prim pas spre normalitate. Fapta are consecințe. Asta ar trebui să le arate părinții copiilor de mici. Așa se întâmplă în viață. De ce nu și la școală?!

    1. Nota scăzută la purtare nu mai are consecinte decât la admiterea în școlile de politie. La armata nota de purtare nu mai este criteriu de admitere. In plus, elevii nu mai sunt atrași de militărie sau politie.

  11. Nu rezolva problema pentru ca majoritatea cu nota scazuta la purtare trec la limita evaluarea nationala, iar facultate multi nu ajung.

    Daca nu primesc bursa este o solutie mai buna.

  12. O decizie mai mult decat corecta..Incep sa se trezeassca sindicatele. De ce nu fac sindicatele un chestionar Google Forms in care cadrele didactice sa vina cu propuneri care ar putea repune pe picioare invatamantul. Nicio pseudomaciuca din Minister sau vreun inspector aservit politic nu va sti niciodata care sunt adevaratele probleme de care profesorul se loveste zi de zi in teren. Si acestea trebuie scoase la iveala si gasita o rezolvare. Asa ca asteptam sa fim consultati, sa vedem in afarsit daca mai platim sindicat si la anul. Daca nimeni nu ne intreaba, nu tine cont de parerile noastre si problemele reale din educatia actuala, atunci ce rost ar mai avea sa platim? In caz de ceva prefer sa platesc un avocat.Ies mai ieftin pe nevoi ocazionale.

    1. cum se potrivește sugestivă dvs. perfect cu chestionarul trimis de sindicaliști…perfect. sa ne prefacem că găsim soluții..

    2. Am fost 8 ani profesor de liceu și nu am platit niciodată cotizația la sindicat, chiar daca mi-am atras ura multor directori. Și nu regret că am procedat astfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele Iohannis va avea o ședință cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Cotroceni, la ora 14: discuții despre cum va continua anul școlar și despre cazurile de COVID din școli

Președintele Klaus Iohannis va avea joi, 11 februarie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, o ședință cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță administrația prezidențială. UPDATE VIDEO Klaus Iohannis: Am reușit să…
Vezi articolul

Studenții și elevii vor avea reducerile și gratuitățile prevăzute de legile educației din 3 septembrie, dar după mecanismul din normele de aplicare vechi, până la intrarea în vigoare a noilor norme, transmite Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Noile facilități pentru elevi și studenți la transportul cu trenul, prevăzute în noile legi ale educației, vor intra în vigoare pe 3 septembrie, când intră în vigoare actele normative, dar…
Vezi articolul

Transportul gratuit pentru elevii navetiști din legea educației Deca-Iohannis înseamnă abonamente și de 400 de lei pe lună plătite din banii elevilor și ai părinților, în prima lună de școală / Elevă în clasa a XII-a: Nu știu dacă voi recupera vreodată acești bani

Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu și au transport în zonă încă nu beneficiază de transport gratuit, așa cum prevede noua lege a Educației Deca-Iohannis. Acest…
Vezi articolul

BREAKING Nicio contestație nu a fost depusă la licitația pentru cele 3 loturi de tablete școlare, spune șefa ONAC. Pe 9 septembrie se poate semna contractul-cadru cu Orange – pe 10 este termenul contractual de livrare

Licitația câștigată de Orange România pentru 82.826 de tablete din trei loturi nu a fost contestată până la momentul publicării acestei știri, data limită la care puteau fi depuse contestațiile.…
Vezi articolul