Noul clasament „oficial” al universităților românești, făcut pe repede înainte. Metodologia e în consultare publică până pe 14 aprilie, pe 15 aprilie metarankingul trebuie finalizat

9.049 de vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Ministerul Educației a pus în consultare proiectul de Metodologie pentru un nou metaranking național (ediția pentru anul 2023), clasament anual al universităților românești, folosit în finanțarea cercetării în aceste instituții. Proiectul de Ordin pentru aprobarea metodologiei a fost pus în transparență cu o întârziere considerabilă față de anul precedent, anume pe 4 aprilie, iar el stă în dezbatere 10 zile calendaristice, până pe 14 aprilie. Echipa care realizează metarankingul trebuie să îl finalizeze până pe 15 aprilie, având, tehnic, cel mult o zi pentru a încheia procedurile, în cazul în care el este aprobat imediat după finalizarea consultărilor.
  • Metarankingul este o ierarhie a universităților bazată pe rezultatele acestora în diverse rankinguri internaționale. El este realizat atât la cererea Ministerului Educației – cel pentru care a fost pus acum în dezbatere proiectul de metodologie – cât și separat, de un grup independent de experți din mai multe instituții de învățământ superior (vezi ultima lor raportare aici).

Metodologia pusă în consultare este similară celor folosite în anii anteriori, singura diferență notabilă, față de cea de acum un an, fiind că sunt luate în calcul doar opt rankinguri internaționale, în loc de nouă. Lipsește cel realizat de US-News – World’s Best Universities Rankings, care a produs unele întârzieri și în cazul metarankingului realizat independent și care a luat, în cele din urmă, în calcul ediția 2022-2023 a acestui Ranking..

Noul metaranking, ce acoperă anul 2023, trebuie stablit până pe 15 aprilie, conform proiectului de metodologie, iar raportul final trebuie să fie elaborat până pe 30 aprilie 2024. El este pregătit, astfel, cu o întârziere considerabilă față de anul trecut, când metarankingul de atunci a trebuit să fie elaborat până pe 31 martie. Și așa, cel de acum un an a fost făcut public cu o întârziere considerabilă (mijlocul lunii mai).

Clasamentele internaţionale folosite pentru Metarankingul universităților – 2023, conform proiectului de Metodologie:

Citește și:
ULTIMA ORĂ Cele mai bune universități din România în 2023: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București, UMF Carol Davila și Politehnica București – Metarankingul universitar 2023
UPDATE Cel mai nou clasament al universităților din România, realizat de Ministerul Educației, a fost publicat oficial. Metaranking 2022: cele mai bune universități din România sunt Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București și Politehnica București

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Riscăm o nouă epidemie de rujeolă / Medicii avertizează că se înmulțesc cazurile de îmbolnăvire la copiii nevaccinați / ”Rujeola este o boală care are în proporţie de cel puţin 30% complicaţii”

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală, dr. Simin Aysel Florescu, a explicat, pentru News.ro, că riscăm o nouă epidemie de rujeolă din cauza copiilor nevaccinați, potrivit G4Media.ro. Tot…
Vezi articolul