Oficial – Comisia de Etică a Universității din București: 16 pagini din teza de doctorat a lui Vulpescu sunt plagiat

1.562 de vizualizări
Este oficial: Comisia de Etică a Universității din București a propus retragerea titlului de doctor în Filosofie al lui Ioan Vulpescu, se arată în decizia publicată pe site-ul instituției de învățământ superior. Ca urmare a hotărârii Comisiei, rectorul Mircea Dumitru a sesizat CNATDCU cu privire la plagiat și a cerut retragerea titlului de doctor. “În total, au fost plagiate 503 rânduri, aproximativ 16 pagini, din cele 185 de text propriu-zis ale tezei de doctorat, ceea ce reprezintă 8,65%”, se arată în decizia publicată de Comisia de Etică.

Universitatea din București a publicat pe site-ul său Hotărârea Comisiei de Etică privind teza de doctoratEtica între teologie și filosofie. Analiză comparativă asupra valorii morale a muncii în ethosul creștin” elaborată de fostul ministru al Culturii Ioan Vulpescu.

Comisia de Etică a Universității din București a decis pe 27 mai 2019 că “acuzația de plagiat în teza de doctorat ‘Etica între teologie și Filosofie. Analiză comparativă asupra valorii morale a muncii în ethosul creștin”, elaborată de domnul Ioan Vulpescu, se susține“.

În total, au fost plagiate 503 rânduri, aproximativ 16 pagini, din cele 185 de text propriu-zis ale tezei de doctorat, ceea ce reprezintă 8,65%“, spun profesorii din Comisie.

În hotărâre se arată că, “în marea lor majoritate, preluările nemarcate cu semnele citării corespund ad litteram cu sursele identificate (…); în câteva cazuri, pagini (aproape) întregi din teză sunt plagiate, de exemplu. p. 59, 80, 103, 119, 141, 158, 185“. ” Cu o singură excepție (…), sursele din care s-a plagiat nu figurează în bibliografia tezei de doctorat“, spune Comisia de Etică.

Decizia integrală a Comisiei de Etică a Universității din București

Lectorul universitar Cătălin Cioabă a scris în urmă cu două luni, pe Contributors, că teza de doctorat a lui Ioan Vulpescu “conține o cantitate considerabilă de text preluat fără indicarea sursei”. Potrivit cercetătorului, este vorba despre pasaje luate copy-paste “de pe internet, din articole de specialitate sau chiar din articole de presă”. Cioabă a relatat pe Contributors că a identificat în teza fostului ministru pasaje “preluate din Wikipedia, Jurnalul național, portalul Crestinismortodox.ro, sau chiar referate online de pe pagini precum „Regielive””.

Ionuț Vulpescu este senator PSD și a fost deputat al aceluiași partid, în 2012-2016. A fost ministru al Culturii în 2014-2015, în guvernul Ponta, precum și în 2017 în Guvernul Tudose. Vulpescu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și și-a obținut doctoratul la Facultatea de Filosofie a Universității din București.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

A murit Michael Shafir, membru în Consiliul Științific al Institutului „Elie Wiesel”, unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust din Europa Centrală și de Est

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” anunță că, miercuri dimineață, a încetat din viață prof. univ. emerit Michael Shafir, potrivit G4Media.ro. „Om de o cultură incomensurabilă și cu…
Vezi articolul
Karina Bode și Sorin Cîmpeanu / Colaj foto: Captură Sălăjeanul TV și Agerpres

VIDEO Sorin Cîmpeanu, 6 minute în apărarea Karinei Bode, soția ministrului de Interne: Din acest motiv ar trebui să nu își mai găsească niciun loc de muncă în România? Avem o direcție generală “România Educată”, pe cine ar trebui să angajez pentru educație timpurie? Moderator: Pe Karina Bode? Cîmpeanu: Nu vrea!

“Este vorba de un loc de muncă pentru un om care se mută dintr-un oraș în alt oraș. Vă întreb pe dumneavoastră, ce ar trebui să facă, doar pentru că…
Vezi articolul