OFICIAL Ministerul Educației și Cercetării are 4 secretari de stat și 2 subsecretari / Încă nu a fost anunțat numele secretarului de stat care îl va înlocui pe Florian Lixandru

1.332 de vizualizări
Foto: Monitorul Oficial
A fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern privind reducerea numărului demnitarilor de la 5 la 4 secretari de stat în Ministerul Educației și Cercetării. Amintim, doi secretari de stat Bogdan Cristescu și Florian Lixandru au fost deja eliberați din funcție în ultimele două săptămâni. Încă nu a fost anunțat numele secretarului de stat care îi va lua locul lui Florian Lixandru. Surse Edupedu.ro a scris că ar fi vorba despre Irina Danielescu, consilier PSD sector 4 și „omul lui Băluță”, care nu are nicio legătură cu domeniul educației, fiind avocată suspendată la cerere din Barou.

Hotărârea de Guvern care prevede noua organigramă a Ministerului Educației și Cercetării cu 4 secretari de stat în loc de 5 cum a fost până în prezent, și desființarea unui post de înalt funcționar în funcția de secretar general adjunct, a fost publicată în Monitorul Oficial, luni, 7 aprilie.

Desființarea cabinetului unui secretar de stat a fost deja făcută prin eliberarea din funcție a lui Bogdan Cristescu, pe 28 martie, singurul secretar de stat apolitic din Ministerul Educației.

Săptămâna trecută, pe 3 aprilie și Florian Lixandru a fost eliberat din funcția de secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării.

Pe site-ul ministerului Educației și Cercetării apar în prezent doar 3 secretari de stat: Sorin Ion, Zoltan Kallos și Gigel Paraschiv.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Florian Lixandru ar urma să fie înlocuit cu Irina Danielescu, care în prezent este consilier local PSD la Sectorul 4 București. Danielescu este o apropiată a primarului Sectorului 4, social-democratul Daniel Băluță, conform surselor noastre. De remarcat că Irina Danielescu nu are nicio legătură cu domeniul educației, fiind avocată suspendată la cerere din Barou. [Vezi aici cine este Irina Danielescu]

Pe 28 martie a fost numit în funcția de subsecretar de stat la MEC Radu-Dumitru Antohi, fost subsecretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Potrivit Hotărârii de Guvern publicată în MO:

Articol unic. — Hotărârea Guvernului nr. 731/2024 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației și Cercetării, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 615 din 29 iunie 2024, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

La articolul 14, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
„Art. 14. — (1) În cadrul Ministerului Educației și Cercetării își desfășoară activitatea 4 secretari de stat și 2 subsecretari de stat, numiți și eliberați din funcție prin decizie a prim-ministrului.”

Articolul 15 va avea următorul cuprins:
„Art. 15. — (1) Ministerul Educației și Cercetării are un secretar general, ajutat de un secretar general adjunct, înalți funcționari publici, numiți în condițiile legii.

(2) Secretarul general și secretarul general adjunct îndeplinesc atribuțiile și responsabilitățile prevăzute la art. 61 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Secretarul general și secretarul general adjunct îndeplinesc și alte atribuții stabilite prin ordin al ministrului educației și cercetării.”

La articolul 17, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
„Art. 17. — (1) Numărul total de posturi pentru Ministerul Educației și Cercetării este de 641, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor demnitarilor.”

Informații de context

Recent, Bogdan Cristescu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a fost eliberat din funcție, și în aceeași zi a fost numit un nou subsecretar de stat pe componenta de Cercetare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

De remarcat, Ministerul Educației taie al doilea post de secretar general adjunct care nu era ocupat. În ultimii 10 ani, Ministerul Educației nu a organizat niciodată concurs, așa cum precede legea pentru aceste funcții și a folosit instituția detașării.

Modificările privind organizarea și funcţionarea Ministerului Educaţiei și Cercetării vin în contextul în care la finalul anului trecut, la numirea noului Guvern după alegerile parlamentare, a avut loc o reorganizare a ministerelor, iar Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării din guvernarea anterioară, a fost desființat și reîmpărțit: Cercetarea a revenit în cadrul Ministerului Educației, iar Digitalizarea este acum sub ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, potrivit gov.ro.

În actuala organigramă există un subsecretar de stat: Marian Daragiu și un secretar general adjunct, Sorin Decă, cel de al doilea post de secretar general adjunct nu era ocupat.

Hotărârea de Guvern privind reorganizarea Ministerului Educației și Cercetării
Citește și:
Noua organigramă a Ministerului Educației și Cercetării, pusă în dezbatere publică: 4 secretari de stat în loc de 5
Bogdan Cristescu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a fost eliberat din funcție / A fost numit un nou subsecretar de stat venit din zona cercetării – Radu-Dumitru Antohi
OFICIAL Florian Lixandru, eliberat din funcția de secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării
SURSE Schimbări la vârful Ministerului Educației: Irina Danielescu, consilier PSD sector 4 și „omul lui Băluță”, îl va înlocui pe Florian Lixandru în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării

2 comments
  1. Care „Ordin de ministru” cand pe document scrie mare „Hotarare” de guvern? Care-i ministrul din tara asta care poate emite ordine ce tin loc de HG?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Achizițiile pe programul de dotare a școlilor, estimat la aproape un miliard de euro, sunt blocate de aproape două luni. Ministerul Fondurilor Europene nu a făcut nici acum normele de aplicare, iar Manualul beneficiarului nu poate fi elaborat fără acestea

Școlile și primăriile nu pot face nicio achiziție din programul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe”, finanțat prin PNRR,…
Vezi articolul

Consultarea publică pentru Regulamentul-cadru de organizare a școlilor ROFUIP și Statutul elevului – prelungită de Ministerul Educației până pe 5 iulie / Decizia a fost luată cu o zi înainte să se încheie perioada stabilită inițial pentru consultări

Ministerul Educației a anunțat oficial, marți, că prelungește perioada de consultare publică pentru proiectul de Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP și pentru proiectul…
Vezi articolul

FOTO 40 de membri ai alianței „O Voce pentru Educație” discută în Delta Dunării despre o nouă lege a Educației, cu Radu Szekly, consilier al ministrului, cu președinta ARACIP și reprezentanți ai Guvernului

A doua reuniune a Alianței „O Voce pentru Educație”, formată din organizații non-profit, mediul privat și cele mai importante instituții educaționale din România, are loc vineri la Sfântu Gheorghe unde…
Vezi articolul