OFICIAL Până pe 3 mai, școlile trebuie să își modifice regulamentele, astfel încât spațiile și terenurile de sport să poată fi folosite de copii după orele de curs și în vacanță

19.536 de vizualizări
Eliminarea orelor de educație fizică
Foto: Pexels.com
Școlile au la dispoziție 120 de zile, adică până la începutul lunii mai, să își modifice regulamentele de funcționare, astfel încât spațiile și terenurile de sport să poată fi folosite de elevi după orele de curs sau în vacanță, potrivit unei legi publicate miercuri, 4 ianuarie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre Legea pentru modificarea și completarea art. 6 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000.

Legea a intrat în vigoare în momentul în care a fost publicată în Monitorul Oficial, adică începând cu data de 4 ianuarie 2023. Acest lucru înseamnă că regulamentele ar trebui modificate până în luna mai.

Concret, unitățile de învățământ o să prevadă în regulamentele lor modul de utilizare a spațiilor și terenurilor de sport, dar și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare.

„Art. II. — În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, toate unitățile de învățământ vor introduce în regulamentele actuale de funcționare prevederi legate de acces și de modul de utilizare a spațiilor și terenurilor de sport aflate în folosința acestora, precum și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare și le vor afișa la exterior într-un loc vizibil, precum și pe pagina de internet, acolo unde este cazul”, prevede documentul.

În textul legii apare că este gratuit accesul în spațiile și terenurile de sport ale școlilor tuturor elevilor: „(9^2) În vederea îndeplinirii obligațiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) este permis accesul gratuit în spațiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor și municipiilor și sunt administrate de către consiliile locale tuturor copiilor, astfel cum sunt definiți la art. 4 lit. a) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora”.

Informații de context

Amintim că proiectul de lege a fost inițiat de USR încă din primăvara anului 2021. El a fost adoptat de Camera Deputaților pe 21 decembrie 2021 și trimis la Președintele României pentru promulgare pe 27 decembrie, însă la începutul anului 2022 proiectul de lege a fost atacat la Curtea Constituțională (CCR) de către Guvern.

În aprilie 2022, CCR publica motivarea pentru care a declarat legea ca fiind neconstituțională: “are un caracter neclar şi imprecis în privinţa modalităţii în care se realizează acest drept de a folosi”, după cum se arăta în documentul de la Curtea Constituțională.


3 comments
  1. De ce nu respecta aceasta lege domnii directori de la liceul Dimitrie Bolintineanu, scoala generala 139, scoala generala 131….. si or mai fi si altele !!! Aici am incercat sa intram si nu am fost lasati !!!
    Ce putem face ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DDS Diagnostic, una dintre cele două companii acuzate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență că „nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale” în privința livrării testelor de salivă pentru elevi, anunță că are un stoc de peste 2,4 milioane de teste și că IGSU ar fi cerut rezilierea contractului pentru o întârziere de 30 de ore

Compania DDS Diagnostic anunță într-un comunicat de presă că are pe stoc 2.400.000 de teste pentru școli, pe care le poate livra imediat, anunță societatea care susține că are contract…
Vezi articolul

Un elev care ar urma să primească un calificativ „nesatisfăcător” la sport, muzică sau desen, potrivit propunerii din proiectul legii învățământului, ar urma să treacă clasa pentru că acestea „nu vor intra în calculul mediei”, conform ministrului Educației

Calificativele obținute de elevi la Educație Fizică, Muzică și Desen ar urma să nu fie luate în „calculul mediei”, după cum a declarat ministrul Educației, la DCNews.ro. Cîmpeanu a făcut…
Vezi articolul

Inspectoratul Școlar Cluj anunță un proiect prin care palmele a 100 de elevi vor fi „scanate” cu un dispozitiv ca să le fie determinat profilul de orientare în carieră / Marinela Marc, inspector șef: „Se scanează posibilitățile native ale tinerilor. Clubul Lions a venit spre noi cu acest dispozitiv și Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științele Educației”

Peste 100 de elevi clujeni de clasa a XI-a vor fi incluși într-un proiect-pilot care prevede scanarea mâinilor, cu un dispozitiv „pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare”, au…
Vezi articolul