OFICIAL Până pe 3 mai, școlile trebuie să își modifice regulamentele, astfel încât spațiile și terenurile de sport să poată fi folosite de copii după orele de curs și în vacanță

18.592 de vizualizări
Eliminarea orelor de educație fizică
Foto: Pexels.com
Școlile au la dispoziție 120 de zile, adică până la începutul lunii mai, să își modifice regulamentele de funcționare, astfel încât spațiile și terenurile de sport să poată fi folosite de elevi după orele de curs sau în vacanță, potrivit unei legi publicate miercuri, 4 ianuarie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre Legea pentru modificarea și completarea art. 6 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000.

Legea a intrat în vigoare în momentul în care a fost publicată în Monitorul Oficial, adică începând cu data de 4 ianuarie 2023. Acest lucru înseamnă că regulamentele ar trebui modificate până în luna mai.

Concret, unitățile de învățământ o să prevadă în regulamentele lor modul de utilizare a spațiilor și terenurilor de sport, dar și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare.

„Art. II. — În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, toate unitățile de învățământ vor introduce în regulamentele actuale de funcționare prevederi legate de acces și de modul de utilizare a spațiilor și terenurilor de sport aflate în folosința acestora, precum și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare și le vor afișa la exterior într-un loc vizibil, precum și pe pagina de internet, acolo unde este cazul”, prevede documentul.

În textul legii apare că este gratuit accesul în spațiile și terenurile de sport ale școlilor tuturor elevilor: „(9^2) În vederea îndeplinirii obligațiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) este permis accesul gratuit în spațiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor și municipiilor și sunt administrate de către consiliile locale tuturor copiilor, astfel cum sunt definiți la art. 4 lit. a) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora”.

Informații de context

Amintim că proiectul de lege a fost inițiat de USR încă din primăvara anului 2021. El a fost adoptat de Camera Deputaților pe 21 decembrie 2021 și trimis la Președintele României pentru promulgare pe 27 decembrie, însă la începutul anului 2022 proiectul de lege a fost atacat la Curtea Constituțională (CCR) de către Guvern.

În aprilie 2022, CCR publica motivarea pentru care a declarat legea ca fiind neconstituțională: “are un caracter neclar şi imprecis în privinţa modalităţii în care se realizează acest drept de a folosi”, după cum se arăta în documentul de la Curtea Constituțională.


3 comments
  1. De ce nu respecta aceasta lege domnii directori de la liceul Dimitrie Bolintineanu, scoala generala 139, scoala generala 131….. si or mai fi si altele !!! Aici am incercat sa intram si nu am fost lasati !!!
    Ce putem face ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școala românească păcătuiește prin faptul că nu e stimulată judecata la copii și se merge în continuare pe a repeta niște lucruri pe care nu le gândești. Programa e prea încărcată, spune Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, după ce a rezolvat public subiectele de la simularea de BAC

„Cred că școala românească păcătuiește prin faptul că nu e stimulată judecata la copii și se merge în continuare pe a repeta niște lucruri pe care nu le gândești”, a…
Vezi articolul

Ministrul Andronescu s-a implicat în subiectele de la Evaluarea Națională: M-am asigurat că nu au un grad de dificultate foarte ridicat. Aștept ca rezultatele să-i mulțumească pe elevi și pe părinți

Ministrul educației a declarat că s-a implicat în subiectele de la Evaluarea Națională. Ecaterina Andronescu a spus într-un interviu pentru Kanal D că „s-a asigurat” că subiectele „nu au un…
Vezi articolul