OFICIAL Pentru profesorii și angajații din Învățământ, indemnizația de hrană se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază. Indemnizația se acordă în cazul în care salariul lunar net format din drepturile salariale aferente funcției de bază, altele decât indemnizația de hrană, este până la 8.000 lei inclusiv

35.638 de vizualizări
Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.com
Indemnizația de hrană, pentru profesorii și angajații din Învățământ, se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Conform documentului, indemnizația se acordă în cazul în care salariul lunar net format din drepturile salariale aferente funcției de bază, altele decât indemnizația de hrană, este până la 8.000 lei inclusiv.
 • Este vorba despre ordinul nr. 4.441 din 15 mai 2024, privind acordarea indemnizației de hrană personalului din sistemul de învățământ de stat.

Art. 1. — „(1) Pentru personalul din sistemul de învățământ, acordarea indemnizației de hrană se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază.

(2) Indemnizația de hrană se acordă personalului din sistemul de învățământ al cărui salariu lunar net format din drepturile salariale aferente funcției de bază, altele decât indemnizația de hrană, este până la 8.000 lei inclusiv”, conform ordinului citat anterior.

Într-o informare transmită în teritoriu, liderul sindical Marius Nistor a precizat că „la stabilirea plafonului de 8000 de lei net nu se ia în calcul și indemnizația de hrană; atât timp cât salariul net aferent funcției de bază este până la 8000 lei net inclusiv, salariatul trebuie să primească indemnizația de hrană”.

Informații de context

Ordonanța de urgență nr. 10 din 22 februarie 2024, document publicat în Monitorul Oficial, stabilește că indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru angajații din Învățământ se stabilesc prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază.

La începutul lunii noiembrie 2023, un oficial din Ministerul Educației a transmis pe grupul cu inspectorii că plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană, conform surselor Edupedu.ro.

Tot atunci, într-o scrisoare deschisă, liderii celor două sindicate din Educație, Simion Hăncescu și Marius Nistor, au cerut de urgență Ministerului Educației să transmită în teritoriu o notă către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ pentru a încadra corect angajații care beneficiază de indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. Ei au solicitat ca suma luată în calcul pentru acordarea indemnizația de hrană și vouchere de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate.

Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Indemnizația de hrană, pentru profesorii și angajații din Învățământ, se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Liderul sindical Marius Nistor: Atât timp cât salariul net aferent funcției de bază este până la 8000 lei net inclusiv, salariatul trebuie să primească indemnizația de hrană
Legislație clarificată pentru directori și profesori, prin ordonanță de urgență. Liderul sindical Marius Nistor: Cei care predau și în regim de plata cu ora și depășesc 8.000 lei net vor beneficia de alocația de hrană și de voucherul de vacanță
Analiza proiectului de OUG care modifică Legea învățământului preuniversitar, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Sunt vizate voucherele de vacanță, indemnizația de hrană și programul „Masă sănătoasă”
Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru profesori se calculează prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază – proiect de OUG
Sindicatele profesorilor anunță că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat și pentru calcularea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță la salariul net cuvenit funcției de bază – document

13 comments
 1. Bataie de joc! Au marit valoarea voucherelor??? Ati scazut din 1450 lei impozitul de 145 cat era anul trecut si din 1600 impozitul de 320 lei cat este anul asta? Ramanem cu mai putin. Cineva ne ia de fraieri. De pensiile speciale cand se ating?

 2. Oricum este bătaie de joc. Indemnizația de hrana a rămas 347 ron în învățământ. Alții au pana la 700 RON.
  Sa nu mai zic ca asistentele medicale sunt încadrate la Tesa!. Avem specializare mai multa decât un laborant! Urat!. Nu fac decât sa ne folosească și atât.

  1. La celelalte categorii sociale bugetate există aceasta limitare a indemnizației de hrană la un plafon anume? Ce spun sindicatele din învățământ?

 3. nu este corect ce se întâmplă! și cei care au peste 8000 net mănâncă,! iar sporurile ce duc la mărirea salariului se obțin prin multa muncă și orre suplimentare gratuite! toți profesorii ar trebui să primească spor de hrană și tichete de vacanta! e discriminare!!

  1. Sunteti multi si slab pregatiti profesional. Si in ultima vreme si bine platiti! Si tot va bateti joc! Toata ziua platim meditatii si alergam dupa o mana de scoli pentru ca majoritatea covarsitoare dintre voi sunteti mediocri la catedra! Ce ore suplimentare visati?! Un angajat real care va tine in spate lucreaza real 160 de ore pe luna minimum si are concediu 21 de zile pe an si nu castiga ca voi! Un asistent universitar sau un lector cu doctorat castiga mai putin ca voi in 2024! Nu va e asa putin jena? Educatoarea numita pompos profesor cu gradatie de merit si tura dubla, un caz des intalnit, castiga 2100 de eur net si la urmatoarea marire va merge lejer spre 2200, cand o cauti mereu are o problema personala si a trebuit sa plece, o vezi mereu luand copilul de la scoala in timpul programului, intarzie, face planuri pentru alte gradinite private in timpul programului… Haideti, fiti sinceri cu voi!

 4. Dar de ce totuși se mai acorda acest spor ? Categoric după minunatele măriri de salarii nu mai este nevoie de el. Poate se mai introduce un nou impozit ca să facă față costurilor cu salariile.

  1. Care “mariri”? Dupa greva de asta-vara, salariile din invatamant au “crescut” cu … fix RATA INFLATIEi pe anul trecut. Deci nu e o marire ci o actualizare. Dupa care au urmat mariri la toate celelalte categorii sociale, inclusiv la pensii, chiar cu procente mai mari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENTE Lista organizațiilor județene care au cerut demiterea lui Silviu Morcan de la conducerea Consiliului Național al Elevilor. Morcan, către semnatari: „Demisia aceasta nu este din motive personale, așa cum se întâmplă de obicei, ci este din motive principiale”

Mai multe documente și comunicări interne ale Consiliului Național al Elevilor, trimise către Edupedu.ro, arată că 15 organizații județene și de sector ale CNE au cerut oficial, într-o adresă prezentată…
Vezi articolul