Pentru profesorii și angajații din sistemul de învățământ, indemnizația de hrană se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 4441 din 15 mai 2024. Tot în ordin se arată că „indemnizaţia de hrană se acordă personalului din sistemul de învățământ al cărui salariu lunar net format din drepturile salariale aferente funcției de bază, altele decât indemnizația de hrană, este până la 8.000 lei inclusiv”.
Art. 1 – „(1) Pentru personalul din sistemul de învăţământ acordarea indemnizației de hrană se stabileşte prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază.
(2) Indemnizaţia de hrană se acordă personalului din sistemul de învățământ al cărui salariu lunar net format din drepturile salariale aferente funcției de bază, altele decât indemnizația de hrană, este până la 8.000 lei inclusiv”, conform ordinului de ministru.
Într-o informare transmită în teritoriu, liderul sindical Marius Nistor a precizat că „la stabilirea plafonului de 8000 de lei net nu se ia în calcul și indemnizația de hrană; atât timp cât salariul net aferent funcției de bază este până la 8000 lei net inclusiv, salariatul trebuie să primească indemnizația de hrană”.
Ordinul ministrului Educației poate fi consultat mai jos:
Ordonanța de urgență nr. 10 din 22 februarie 2024, document publicat în Monitorul Oficial, stabilește că indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru angajații din Învățământ se stabilesc prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază.
La începutul lunii noiembrie 2023, un oficial din Ministerul Educației a transmis pe grupul cu inspectorii că plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană, conform surselor Edupedu.ro.
Tot atunci, într-o scrisoare deschisă, liderii celor două sindicate din Educație, Simion Hăncescu și Marius Nistor, au cerut de urgență Ministerului Educației să transmită în teritoriu o notă către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ pentru a încadra corect angajații care beneficiază de indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. Ei au solicitat ca suma luată în calcul pentru acordarea indemnizația de hrană și vouchere de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate.
Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
13 comments
Dacă am avea tichete de masă, suma pentru 22 de zile lucrătoare este de 880 ron, la o valoare nominală a unui tichet de 40 de lei pe zi, în timp ce această “găselniță” a politicienilor este să primim indemnizație de hrana, care este sub plafonul unui tichet de masă… Sindicaliștii Alma Mater, sunteți oare protectorii noștrii?!?
Se face atâta vâlvă pentru zic un 315 lei dar nimeni nu spune că,acești bani sunt băgați în edusal și din ei se oprește sănătate,…etc .Cu ce rămâne omul 9lei și ceva pe zi, normal era să fie doar impozitul, suntem cei mai proști din curtea școlii!
Corect!
Norma de hrana??! O jumatate de covrig pe zi – realmente!
Calculati ca din 300-350 lei jumate se pierde in impozite si ajungi pe la vreo 150/lună, iar un covrig e 2,5 lei👏🤣👏😂
golanii ăștia din sindicat ,au tăiat sporul de vechime in 2010 pentru 2 ani cu promisiunea că îl va înapoia, mincinoși,,,,,
La copii cu grad de handicap și CSE nu li sa mai mărit alocația de hrana de 7 ani ei trăiesc cu 20 de lei pe zi ,La acești copii nu se gândește nimeni
Fac ce fac, până la urmă să ia toată lumea. Să vezi când o să fie cu criteriile de performanță pe noua lege a salarizării. La noi nu se poate aplica, e o meserie complexa, mult stres, bla bla bla. La cate meditații plătesc părinții, învățământul poate fi lejer privatizat.
Poliția Locală, ASF, SPP, Sri,Agenții si Institutiile publice privilegiate etc au indemnizatia de hrana 12000 lei/ an, adică 1000 lei / lună iar profesorii, doctorii, etc.adica fraierii țării ăsteia 315 lei / luna. În concluzie cei privilegiați mănâncă cu 3 gurii, iar ceilalți cu jumătate de gură!! Nistor, Hadar etc niște sclavi care se fac, ca reprezintă adevărul!!
Macar de ar fi indexata norma de hrana, dar de 6 ani a ramas la fel!
nistor si hadăr(intenționat cu litere mici)sunt oameni și sistemului corupt suprapartinic!Sunt golanii lui Ilici marcel ioan Iliescu,trecuți de la un guvern la altul!Scopul lor este autoimbogatirea din fondurile sindicale cu care speculează!Au facut investitii in hotelurile de odihna și nu raportează în fața nimanui!
Acești politruci propun mărirea sumei de bani primite sub formă de vaucere la 1600 dar fac o impozitare de 20% și se iau 320 lei și primim 1280 lei , mai puțin decât anii trecuți.
Sunt necesare completari. Ar fi util ca edupedu.ro sa noteze si ce inseamna aceasta raportare a indemnizatiei de hrana la salariul de baza. Cat la suta din acest salariu?
Si este valabil pentru toate categoriile de angajati din invatamant – personal didactic, didactic auxiliar, nedidactic? Din invatamantul preuniversitar si universitar?
In alta ordine de idei, e amuzant faptul ca indemnizatia de hrana se da doar pentru zilele lucrate. Nu ca reusim sa luam altceva in afara de un covrig zilnic cu suma de vreo 170 de lei, cat luam in prezent, dar legea presupune ca angajatii din invatamant mananca doar in zilele in care lucreaza?
Doamna Ileana, cred ca, de fapt, mancati un covrig la 2-3 zile!😂🙈
Nistor e ăla care a oprit greva?!:))