Legislație clarificată pentru directori și profesori, prin ordonanță de urgență. Liderul sindical Marius Nistor: Cei care predau și în regim de plata cu ora și depășesc 8.000 lei net vor beneficia de alocația de hrană și de voucherul de vacanță

29.956 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că profesorii „care predau și în regim de plata cu ora și depășesc 8.000 lei net vor beneficia de alocația de hrană și de voucherul de vacanță”. Ordonanța de urgență nr. 10 din 22 februarie 2024, document publicat în Monitorul Oficial, stabilește că indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru angajații din Învățământ se stabilesc prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază.
  • Pe 1 februarie, sindicatele profesorilor au anunțat că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat și pentru calcularea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță la salariul net cuvenit funcției de bază.

„Proiectul de ordonanță de urgență, care a fost inițial de Ministerul Educației, împreună cu partenerii sociali, cu federațiile sindicale, urmarea să rezolve o problemă foarte importantă: problema acordării alocației de hrană și a voucherelor de vacanță pentru colegii care depășeau acea limită de 8.000 lei net, dar colegi care aveau mai multe contracte de muncă, respectiv cei care erau și în plata cu ora.

Am avut situații discriminatorii în unitățile de învățământ, adică colegi care au plata ora în aceeași unitate de învățământ nu mai primeau alocația de hrană, ca efect al aplicării ordonanței 115 și a legii 296/2023, dar colegii care aveau plata ora în unități școlare diferite și depășeau acel 8.000 lei net primeau alocația de hrană și voucherul de vacanță. Drept urmare, această ordonanță de urgență a fost o necesitate. (…)

Odată cu apariția OUG, colegii care predau și în regim de plata cu ora și depășesc 8.000 lei net vor beneficia de alocația de hrană și de voucherul de vacanță.

În situația în care salariul net al funcției de bază depășește 8.000 lei, atunci nu beneficiezi de alocația de hrană și de voucherul de vacanță. În situația în care ai venituri care rezultă și din alte contracte, respectiv colegii care au și ore în regim de plata cu ora, se acordă alocația de hrană, se primește voucherul de vacanță, chiar dacă venitul net în situația aceasta depășește 8.000 de lei”, a spus Marius Nistor.

Liderul sindical a oferit și exemple:

„Pot avea 7.000 de lei venitul net pe funcția de bază și mai pot primi încă 2.000 de lei sau 3.000 de lei, pentru că mai au plata cu ora – jumătate de normă. (…) În învățământul primar sunt învățători care suplinesc lipsa de resursă umană, faptul că nu avem resursă umană suficientă. Și atunci, apelezi la ei. Nu poți să-i sancționezi în momentul de față, nu este normal așa ceva” – Marius Nistor

  • La începutul lunii noiembrie 2023, un oficial din Ministerul Educației a transmis pe grupul cu inspectorii că plata salariilor personalului din Învățământ se face cu indemnizația de hrană, conform surselor Edupedu.ro.
  • Tot atunci, într-o scrisoare deschisă, liderii celor două sindicate din Educație, Simion Hăncescu și Marius Nistor, au cerut de urgență Ministerului Educației să transmită în teritoriu o notă către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ pentru a încadra corect angajații care beneficiază de indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. Ei au solicitat ca suma luată în calcul pentru acordarea indemnizația de hrană și vouchere de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate.
Iată ce prevede ordonanța de urgență publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de urgență modifică Legea salarizării nr. 153/2017 și prevede că indemnizația de hrană se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază.

Art. II. — La articolul 18 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (1^1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^2), cu următorul cuprins:

„(1^2) Pentru personalul din sistemul de învățământ acordarea indemnizației de hrană prevăzute la alin. (1) se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază.”

Voucherele de vacanță

Art. III. — La articolul 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 110 din 24 februarie 2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (2^5) se introduce un nou alineat, alineatul (2^6), cu următorul cuprins:

„(2^6) Pentru personalul din sistemul de învățământ acordarea voucherelor de vacanță prevăzute la alin. (2) se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.”

Programul „Masă sănătoasă”

Conform documentului, programul „Masă sănătoasă” „se va asigura pentru preșcolarii și elevii din minimum 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat”, în loc de maximum 1000 de școli. 

Art. IV. — La articolul XXVI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1139 din 15 decembrie 2023, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(4) În anul 2024 pentru Programul național «Masă sănătoasă» se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, în limita sumei de 1.139.400 mii lei aprobată prin Legea bugetului de stat pe anul 2024 nr. 421/2023, anexa nr. 5 — Sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, pe anul 2024 și estimări pe anii 2025—2027, numărul curent 43, pentru preșcolarii și elevii din minimum 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat. Repartizarea sumelor pe unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale și pe unități de învățământ, precum și normele metodologice de aplicare a Programului național «Masă sănătoasă» pentru anul 2024 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educației.”

Citește și:
Analiza proiectului de OUG care modifică Legea învățământului preuniversitar, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Sunt vizate voucherele de vacanță, indemnizația de hrană și programul „Masă sănătoasă”
Prevederea ca sporul de doctorat pentru profesori să fie plătit în urma unei verificări anuale a fost eliminată din proiectul de OUG care modifică, printre altele, Legea salarizării nr. 153/2017
Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru profesori se calculează prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază – proiect de OUG
Sindicatele profesorilor anunță că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat și pentru calcularea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță la salariul net cuvenit funcției de bază – document

6 comments
  1. Vreau să prezint o situație reală discriminatorie, făcută fără minte de guvernanți. Un profesor cu funcție de conducere (director) a ajuns la un salariu net de puțin peste 8000 lei la salariul de bază și pierde indemnizația de hrană și voucherele de vacanță, acestea însumând lunar aproximativ 300 lei. Un cadru didactic are salariul de bază sub 8000 de lei și primește norma de hrană și vouchere de vacanță dar are și plata cu ora care împreună cu salariul de bază depășește 8000 lei.

  2. Să primească și haine de firma…. poate o să țină și orele atunci.
    Cei care sunt în funcții au tot: plata cu ora indemnizație de merit, protocol….
    Rusineeee….

  3. subscriu la opționale!!! aveți dreptate!!! copilul alege ceva și iese mate!!! :))
    cat despre ore plata cu ora,da,sunt ale găștii…

  4. Adică promovăm performanța dar să nu depășească 8000 lei net din salariul de bază că ni se taie alte drepturi. Halal susținere!

  5. Întotdeauna s-au bătut precum chiorii pe orele acestea! “Plata cu ora” scoate ce e mai mizerabil din oamenii scolii! 🙄
    Nu le mai ajung! Aveți 8 000 salariu, cât vreți, frate?!
    Ce se reclamă între ei, să-i vezi când își stabilesc opționalele ce fac directorii, ce masluiesc voturile părinților pentru a da ore “preferaților”!
    Gradația??? Cea mai mare mizerie a sistemului!
    Părinți, deschideți ochii! Întrebați-i? E pentru copii sau pentru dosarul de gradație? 🤪

    1. La obiect comentariul!
      Ministerul Educatiei de ce nu face verificari in acest sens?
      Verificati in scoli daca cei incadrati sunt intr-adevar titulari, circula multe zvonuri ca nu ar fi si primesc in fiecare an continuitate!
      Si Ministerul Educatiei sa faca o metodologie in care sa specifice cat mai clar cum sa se aloce orele pentru catedre profesorilor. Nu se poate sa existe profesori cu doua norme intr-o singura scoala si profesori tineri cum sunt si eu sa mearga in 2-3 scoli sa isi faca catedra.
      Si Ministerul sa nu se mai faca ca nu stie de aceste lucruri, ca i s-au tot semnalat de-a lungul timpului si nu a luat nici o masura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Încep conferințele și webinariile la care vor participa secretarii de stat și reprezentații tuturor școlilor și grădinițelor. Pe lângă revenirea copiilor la școală cu prezență fizică „se va analiza” și „formarea continuă a cadrelor didactice, necesitatea de extindere a perioadei de desfășurare a cursurilor”

Din 8 aprilie încep webinariile și conferințele tematice pe care Ministerul Educației le organizează cu toate școlile și grădinițele din România, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Campania vine după…
Vezi articolul