OFICIAL Programele pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a 2023 au fost publicate. Au revenit conținuturile de dinainte de pandemie, anunță ministrul Cîmpeanu

162.857 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Programele pentru Evaluarea Națională 2023 au fost anunțate, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Descarcă mai jos documentele pentru Limba română, Matematică și Limba Maternă.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat astăzi revenirea la programele care erau înainte să vină pandemia: „Având în vedere că în anul școlar 2021-2022 nu au fost perioade de întrerupere a școlii, în ipoteza în care nici în anul școlar 2022-2023 nu vor exista întreruperi, s-a decis, în acord cu partenerii de dialog social, revenirea la programele de examen în vigoare înainte de debutul pandemiei, atât pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, cât și pentru examenul național de bacalaureat”.

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 9 iunie, potrivit calendarului obținut pe surse de EduPedu.ro. Înscrierea candidaților ar urma să se facă automat de către secretariatele școlilor în perioada 6 – 9 iunie.

Programa la Limba și literatura română pentru Evaluarea Națională 2023:
Programa la Matematică pentru Evaluarea Națională 2023:
Programa pentru Limba şi literatura română pentru şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară pentru Evaluarea Națională 2023:
Programa pentru Limba şi literatura maghiară maternă pentru Evaluarea Națională 2023:
Programa pentru Limba şi literatura germană maternă pentru Evaluarea Națională 2023:
Programa pentru Limba şi literatura sârbă maternă pentru Evaluarea Națională 2023:
Programa pentru Limba şi literatura slovacă maternă pentru Evaluarea Națională 2023:
Programa pentru Limba şi literatura croată maternă pentru Evaluarea Națională 2023:
Programa pentru Limba şi literatura italiană maternă pentru Evaluarea Națională 2023:
Programa pentru Limba şi literatura rromani maternă pentru Evaluarea Națională 2023:
Programa pentru Limba şi literatura ucraineană maternă pentru Evaluarea Națională 2023:

Articol în curs de actualizare

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Vezi de asemenea și: Noutățile anului școlar care începe pe 5 septembrie, pentru elevi, pe fiecare ciclu de învățământ
DOCUMENTE Programele pentru Bacalaureat 2023 au fost anunțate de Ministerul Educației – sunt cele dinainte de pandemie. Ce autori trebuie studiați pentru examenul de Limba și literatura română
SURSE Evaluarea Națională 2023 are loc pe 19-22 iunie. Calendarul examenului pentru elevii de clasa a VIII-a
SURSE Bacalaureat 2023 începe pe 26 iunie cu proba de Limba română scris. Calendarul examenului

11 comments
 1. Trec clasa a 8-a si am fost o perioada in online. Majoritatea elevilor nu erau atenti. Sunt de parere ca nu este absolut necesar sa dam E.N. din toata materia. A fost o perioada grea.

 2. Buna ziua,
  Domnule ministru nu stiu cu cine va consultati si cum va organizati planurile si punerea lor in aplicare. Fezabilitate, Plan-Do-Act-Check, introducere progresiva va spun ceva? Adoptati niste masuri fara a va gandi daca sunt intr-adevar fezabile pentru elevii ce incep acum clasa a 8-a. Deciziile gresite se vor intoarce impotriva dumneavoastra si implicit tot sistemul de invatamant va avea de suferit, vom mai face un pas inapoi, caci asa ne-am obisnuit in ultimii ani. Evaluati corect cine se incadreaza la masurile dumneavoastra, care sunt generatiile neimpactate de pandemie si modul de lucru online. Fac apel spre reanaliza situatia si a lua masurile corecte!

 3. Nu au învățat pentru că nu au vrut, să spunem adevărul. În timp ce profesorii explică elevii au alte preocupări: se joacă, ascultă manele, se uită la filme de cele mai multe ori porno……
  Hai să mai fim și cinstiți, de ce trebuie să mințim mereu doar de dragul de a fenta sistemul?

  1. A spus cineva ca ar fi vrut? Dvs dc erați copil, în era atâtor posibilități, ati fi fost mai grozav? Tocmai pt. ca mulți s-au abătut pe cai nu tocmai bune, ar tb sa avem în vedere ca nu putem pretinde o pregătire a lor precum cea dinainte de pandemie. In plus, multi părinți nu au fost lângă ei sa-i poată struni.

 4. Este incorect pentru copiii de clasa a 8-a si a 12-a să recupereze aproape doi ani de învățare online. Să ne amintim că anul trecut au întrat forțat intr-o vacanță de o săptămână la început de noiembrie. Au lipsit profesori pentru că s-au îmbolnăvit și elvi, de asemenea , iar pierderile generate la nivelul cunoștințelor nu se recuperează intr-un an final marcat de stresul și emoțiile examenelor apropiate. Și acești copii au fost privați de ani frumoși de liceu sau de gimnaziu, de învățarea față în față. Sperăm la o revenire asupra unei decizii nedrepte. Copiii nu au nicio vină. Lasati-i să se pregătească și să învețe, nu-i mai bulversați. Mulți au urmărit din timp programa și chiar au lucrat în vacanță pe modelele actuale.

 5. Am înțeles, au fost făcute schimbări, pentru că asta ne dorim toți, dar nu mi se pare corect . Da , ne-am dorit ca tezele să fie eliminate , fiincă era destulă presiune , ați schimbat structura anului școlar, înțelegem, cei de a 7 a în 2024 dau direct un test prin care, dacă nu sunt acceptați, dau EN, dar să schimbați și structura examenelor … cei de 5 a , care sunt acum a 8 a, au făcut sem. 2 din a 5 a online și a 6 a online … nu mi se pare corect … dacă totuși se dorește să se schimbe structura , să o începeți de la cei care întra acum a 5 a și nu au lipsuri ca și noi . Dacă vreți să schimbați ceva la școlile din România ar fi profesorii, dacă ei nu stiu , copiii nici atât. Nu numai cu meditații se învață , dacă profesorii ar fi evaluați nu cred ca ar fi doar copii slabi , în învățământ profesorii vin din pasiune să învețe copiii , nu din obligație.

 6. Ministru mincinos, nu isi respecta propriile promisiuni, se considera stapan peste destinele copiilor din Romania!
  Cum a putut sa afirme initial ca se vor pastra continuturile care au fost cerute acest an la Evaluarea Nationala si pentru anul urmator? Copii care intra acum in clasa a opta au fost si ei afectati de pandemie si de scoala online!
  Ministrul se comporta ca un despot, iar copii sunt cei care vor suferi!

  1. Nu sufera copiii care au învățat.
   Atitudinea elevului față de invatatura conteaza, nu ca a stat la școală in bancă, sau la biroul de acasa.
   Au fost temporar redusa materia data la examen.
   Programa scolara a fiecarui nivel nu a fost schimbata.
   Profesorii au predat integral materia,deci elevii care au invatat ritmic nu vor fi afectați.

   1. Buna ziua,
    Imi permit sa va contrazic! Elevii nu au invatat ritmic asa cum spuneti. Daca stati de vorba cu mai multi parinti / elevi o sa vedeti ce fel de scoala online s-a facut, mai mult nu.
    Deci si eu consider ca acesti copii care acum intra in clasa a VIII a, care au efectuat cursuri pe perioada pandemiei (insemnana din sem 2 al clasei a V a pana la sfarsitul sem 1 al clasei a VII a) sun foarte afectati, avand multe lipsuri in momentul de fata.
    Dar am uitat, iertati-ma , scoala trebuie facuta cu meditatori particulari ca sa poata lua copilul examenul. Profesori dedicati nu mai exista, sau exista numarati pe degete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Care este materia de clasa a VIII-a la Matematică pentru semestrul II? Ministerul Educației a anunțat că nu va fi luată în calcul nicio lecție din semestrul II și specialiștii lucrează la conținuturile excluse de la Evaluarea Națională

Ministerul Educației a anunțat marți că nu va fi luată în calcul materia din semestrul II pentru examenele de la Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureat 2020. Potrivit declarațiilor oficiale, specialiștii…
Vezi articolul

Modele de teste la Matematică pentru Evaluarea Națională 2024, publicate de Inspectoratul Școlar Sibiu. Subiectele propuse elevilor de clasa a VIII-a pentru luna ianuarie și baremele – descarcă

Modelul de subiect la Matematică pentru Evaluarea Națională 2024 propus elevilor de clasa a VIII-a din Sibiu spre rezolvare în luna ianuarie de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a fost…
Vezi articolul