Orban: 6,3% dintre cazurile de coronavirus sunt copii de vârstă școlară, fără să fie școală / Banii pentru decontarea cheltuielilor cu materiale sanitare în școli pot fi suplimentați oricând

3.452 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Din totalul cazurilor de coronavirus înregistrate până acum, 6,3% sunt copii de vârstă școlară, în condițiile în care nu s-a mers la școală, a spus premierul Ludovic Orban, luni seară, într-un interviu acordat Digi24. EL a afirmat că riscurile pentru copii sunt “foarte mici”, dar că răspândirea “depinde de măsura în care oamenii se conformează. E rău cu mască, dar e mai rău fără mască”. Premierul a pus că, în opinia sa, toți elevii și toți profesorii ar trebui să poartă mască. Iar în privința măștilor și dezinfectanților pentru școli, el a afirmat că până acum guvernul a putut să aloce 50 de milioane de euro, prin OUG adoptată azi, dar suma “poate fi suplimentată oricând, dacă va fi necesar”.

Ludovid Orban despre școli, la Digi24 – idei principale:

  • Referitor la cei 50 de milioane de euro alocați pentru decontarea achizițiilor de materiale sanitare, inclusiv măști: atât a putut aloca în acest moment, dar „suma poate fi suplimentată oricând, dacă va fi necesar”
  • Despre cei 100 de milioane de euro rezervați pentru achiziționarea a 500.000 de tablete: banii au fost alocați „ca să închidem orice discuție”, deoarece „a fost o dezbatere publică permanentă, că sunt 200.000, că sunt 600.000 de tablete”
  • „6,3% dintre cazurile de coronavirus sunt copii de vârstă școlară, fără să fie școală. (…) A existat o răspândire a virusului și pe această populație”, dar „riscurile sunt foarte mici. Majoritatea tinerilor nu dezvoltă forme grave, foarte mulți dintre ei nici nu au simptome sau nu le simt, mulți se vindecă fără să știe că sunt infectați”.
  • Întrebat dacă guvernul lucrează pe scenarii în prognoza pentru începutul școlii, dacă există estimări privind numărul de cazuri de atunci, el nu a menționat astfel de scenarii, spunând că „totul depinde de măsura în care oamenii se conformează. E rău cu mască, dar e mai rău fără mască”.
  • El a spus că în opinia sa „toți copiii trebuie să poarte masca la școală, toți profesorii și tot personalul nedidactic”. A apreciat că “în timpul orelor, riscul va fi foarte mic. În pauza de recreație trebuie o ușoară atenție”.
  • Întrebat despre principalele probleme de care se plâng profesorii prin intermediul sindicatelor, el a spus că, pe baza discuțiilor cu profesori, dar nu cu lideri sindicali, „cea mai mare dificultate e predarea online”, pentru care guvernul urmărește ce se întâmplă în alte țări.
  • Despre clasele foarte mari, de “32-34-30 de elevi”, el a spus că în Parlament a fost o lege inițiată de PSD, ce diminuează numărul de elevi la clasă, dar aceasta nu ar putea fi pusă în practică foarte rapid, pentru că e nevoie de o restructurare generală: “Restructurarea claselor e greu de făcut, înseamnă mai multe clase, mai mulți profesori care să predea”.

4 comments
  1. Nu se poate modifica nr. de elevi în clasă, pentru că e prea pe repede-înainte, dar se poate modifica planul cadrul (în ce fel, nu se știe încă) de la 1 septembrie 2020, după realizarea tuturor încadrărilor și majorității etapelor de mișcare a personalului didactic.

    Prorogarea de la aplicarea legii cu micșorarea nr. de ore (fără nicio mențiune despre modificarea conținuturilor, ce la pasă!) nu a fost inclusă în OUG privind măsurile de luat în sistemul de învățământ, deși dna Anisie o dădea drept gata aplicată, iar dl Orban spune că nu se va face această prorogare, în mod categoric.

    Iar acum se lasă pe seama autorităților locale achiziționarea de măști pentru elevi și profesori, iar cine n-are bani, n-o să aibă nici materiale pentru prevenția pandemiei! Asta, după ani de zile în care nu s-a decontat naveta din lipsă de fonduri, iar școlile au fost mereu pe ultimul plan la realizarea bugetelor locale (uneori, nici măcar din reavoință, ci efectiv din lipsă de fonduri, în comunitățile sărace.)

    6.3% din cazuri sunt copii de vârstă școlară, care nici măcar n-au interacționat în mod direct în perioada de la izbucnirea pandemiei. Dar îi trimitem pe toți la un loc, cu microbuze pe unde s-a plimbat cine a vrut, fără măști, fără nicio măsură de protecție… Carne de tun – elevii, familiile lor, profesorii și familiile profesorilor!

  2. Am mai trăit aroganța si lipsa de empatie in 2010.
    Se numea PeDeLe.
    Reintrați pe ușa din dos si revopsiti in galben cei din PeNeLe nu au minima decență de a manifesta orice urmă oricât de mică de sentimente pentru un sistem ,,vital” pentru țară, cel educațional.
    Sa ne imaginăm ce vor face cand vor ,,castiga” alegerile.
    Vai si amar!

  3. Super. Tocmai ne spune ca la 100 de copii cel putin 6 au sarsvov2.
    Asta in condițiile in care școlile sunt închise.

    Eu tot astept răspuns la intrebarea aceasta:
    -Daca un profesor e depistat pozitiv cine predă in locul lui?
    Profesorii aflati in grupa de risc cum sunt protejati?
    Dacă ar fi sa exagerăm pare ca toti, elevi si profesori sunt trimiși in gura lupului (sarsvov2)
    Ca sa rezumăm…
    Fără măști asigurate ( unii vor purta aceeasi mască săptămâni întregi
    Fara distantare in interior ( redusa la 1m, desi normele MS spun minim 1.5 m
    Fără reducerea nr. de elevi la clasă.

    P.S. Cam in cât timp credeti ca se vor termina dezinfectanții in scoala, sapunul si prosoapele de hârtie?

  4. Ca de obicei, guvernantii au ales sa astepte pana in septembrie considerarea unor posibile masuri, cum ar fi cea leagata de plafonarea numarului de elevi dintr-o clasa la maxim 15-20 de elevi. Procedand in acest mod acestia au tot amanat masurile de redresare ale sistemului de invatamant pana in punctul critic in care nu se mai poate realiza nimic. Avem in vedere faptul ca acestia au ales sa nu realizeze schimbarile care se impun in actualul context epidemiologic. Totusi suntem fericiti deoarece ne-am lamurit cu aceasta ocazie si de competitivitatea “dreptei” ca sa nu cadem in delirul politic pentru urmatorii patru ani. Sa ne aducem aminte de alte asemenea atitudini din trecut care pot fi sumarizate prin urmatoarele afirmatii: “iar ne-a prins iarna pe nepregătite”, “iarna nu-i ca vara”, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DESCARCĂ Model de evaluare inițială Chimie clasa a XII-a, glosare de termeni și concepte, fișe de lucru și de evaluare experimentală și propuneri de planificare calendaristică pentru toate profilurile și specializările – reperele metodologice 2024-2025

Noile repere metodologice pentru clasa a XII-a pentru disciplina Chimie includ un model de evaluare inițială, propuneri de planificări calendaristice și glosare de termeni și concepte pentru capitolele principale, însoțite…
Vezi articolul
începerea școlii, predare bilingvă

Cine sunt specialiștii care stabilesc noile planuri-cadru pentru primar, gimnaziu și liceu. Ioan Aurel Pop, Mariana Moarcăș, Dragoș Iliescu, Daniel David, Marius Andruh, printre cei care decid materiile pe care le vor studia elevii

Ministerul Educației a stabilit cine sunt profesorii care vor valida noile planuri-cadru pentru învățământul primar, gimnazial, liceal și profesional. Ordinul semnat de Monica Anisie a fost publicat astăzi în Monitorul…
Vezi articolul