(P) Care sunt provocările învățământului preșcolar actual? Ce resurse didactice ar trebui să utilizeze părinții și profesorii în educația timpurie?

2.778 de vizualizări
Primii șase ani de viață sunt esențiali pentru dezvoltarea armonioasă și echilibrată a copiilor. În această etapă se formează 85% din structurile neuronale ale creierului și se dezvoltă funcțiile cognitive, emoționale, sociale, lingvistice și motorii. Conexiunile între neuroni sunt întărite în funcție de stimuli – afecțiune, comunicare, învățare – și totul se întâmplă într-un ritm amețitor. În acest cadru general privind dezvoltarea copiilor, este necesar să punem accent pe educaţia timpurie și pe importanța covârșitoare a utilizării resurselor didactice în procesul instructiv-educativ.

Educația timpurie este fundamentală în dezvoltarea creierului copilului și reprezintă baza formării lui ca adult. Cele mai importante provocări din domeniu sunt legate de calitatea, relevanța și eficiența educației și mai puțin de acces, potrivit Strategiei privind modernizarea infrastructurii educaţionale 2017-2023 realizată de Ministerul Educației și Cercetării.

Pornind de la această realitate nu tocmai îmbucurătoare, constatăm faptul că în procesul de predare-învățare resursele didactice, precum caietele, ghidurile de pregătire, fișele de lucru și materialele-suport sunt o necesitate pentru a oferi o educație de calitate, eficientă și adecvată cerințelor actuale. Conștient de resursele de care are nevoie pentru a-i ajuta pe copii să învețe, personalul didactic selectează anumite instrumente suplimentare pentru ca procesul de predare-învățare să fie eficient. Dacă materialele puse la dispoziția sa nu sunt suficiente, atunci este nevoie de alte resurse didactice pentru a-i forma copilului competențele prevăzute de programa școlară.

Accesul la resurse didactice de calitate

Aici intervin actorii din spațiul editorial autohton, cărora le revine datoria de a susține procesul instructiv-educativ prin conceperea de materiale care să dezvolte într-o manieră integrată cunoștințele și abilitățile copiilor.

De peste 15 ani, editura care sprijină constant creșterea calității educației timpurii prin conceperea de materiale educaționale performante este Editura Diana, în al cărei portofoliu editorial se regăsesc caiete auxiliare aprobate MEC, materiale didactice valoroase, precum și jocuri și jucării educative.

Avantajele folosirii caietelor educaționale în învățământul preșcolar

Caietele educaționale pentru preșcolari de la Editura Diana sunt adaptate particularităților de vârstă ale copilului. Acestea cuprind fișe de lucru, jocuri, activități și exerciții prin care copiii să-și dezvolte creativitatea, motricitatea fină și abilitățile de scriere, citire și calcul matematic. Folosind caiete tipărite, cei mici vor fi capabili să se concentreze, să gândească logic și să-și identifice propriile emoții, în timp ce învăță despre ei și despre mediul înconjurător.

În primii ani de viață, copiii care explorează mediul înconjurător folosindu-și la maximum toate cele cinci simțuri vor înregistra o dezvoltare mai rapidă. Utilizarea în mod constant a resurselor didactice în activitățile de educație și formare a copilului preșcolar, completează și consolidează informațiile primite în această etapă.

Capcanele educației digitale la vârsta preșcolară

Telefoanele, tabletele sau calculatoarele interferează cu toate activităţile copiilor, de la învățarea prin joc, la folosirea imaginaţiei sau explorarea mediului înconjurător. În cazul copiilor care sunt expuși la dispozitive digitale mai multe ore pe zi, s-a constatat o medie mai scăzută la rezultatele testelor cognitive. De aceea, comunicarea directă și joaca asistată de un adult, precum și integrarea copilului într-o colectivitate sunt mult mai utile decât a-l lăsa pe copil să se joace singur sau în fața unui ecran.

Concluzii

Comunitățile școlare care se confruntă cu o dezvoltarea slabă a infrastructurii existente, cât și accesul limitat al copiilor la materiale didactice contribuie la menținerea decalajelor în cadrul proceselor educaționale.

Cei care folosesc caietele educaționale și resursele didactice pentru preșcolari de la Editura Diana pun accent pe unicitatea fiecărui copil, pe importanța securității sale emoționale și stimularea creativității, astfel încât aceștia să fie participanți activi la propria dezvoltare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Regulile pentru deschiderea și funcționarea școlilor. Ordinul comun a fost făcut public nesemnat. Cîmpeanu: Îl vom putea semna când CNSU va abilita cei doi miniștri pentru asta

Regulile pentru deschiderea și funcționarea școlilor prevăzute de ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății au fost făcute publice. Ministerul Educației a pus documentul oficial la dispoziția presei. Ministrul Educației…
Vezi articolul

VIDEO Antonia Pup, CNE: Ministerul Educației trebuie să aibă o toleranță zero față de profesorii care nu își țin cele 40 de ore / Să renunțe la meditații, să predea cu aceeași pasiune pentru elev de 10 și unul de 5

Ministerul Educației trebuie să aibă o toleranță zero față de profesorii care nu își țin cele 40 de ore, a declarat președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup, la dezbaterea…
Vezi articolul