Parlamentul a aprobat bugetul de stat pe anul 2024 / Încă nu se știe cu cât vor crește de la 1 ianuarie salariile profesorilor și angajaților din școli

3.371 de vizualizări
Foto: gov.ro
Bugetul de stat pe anul 2024 a fost votat miercuri, scrie G4Media.ro. Încă nu se știe cu cât vor crește salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024, documentul cu forma legii votate miercuri, 20 decembrie, încă nu a fost publicat. Decizia din ședința de Guvern din urmă cu o săptămână a fost ca aprobarea procentelor generale de creștere a salariilor în învățământ să fie prevăzută în ordonanța „trenuleț”, iar o ordonanță separată, de modificare al legii 153/2017, făcută de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii să prevadă grilele. Aceasta va fi aprobată ulterior de Executiv. Din acel moment niciun oficial sau lider sindical nu a mai declarat public nimic pe acest subiect. Au mai rămas 10 zile pana la 1 ianuarie.

Plenul reunit al Parlamentului a finalizat, miercuri, dezbaterile privind bugetul de stat pe anul 2024 și a dat votul final. Bugetul de stat pe anul 2024 a fost adoptat de plenul Parlamentului, cu 299 de voturi „pentru” și 82 de voturi „contra”, scrie G4Media.ro.

Deocamdată nu se știe însă cu cât vor crește salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024. Decizia din ședința de Guvern din urmă cu o săptămână a fost ca aprobarea procentelor generale de creștere a salariilor în învățământ să fie prevăzută în ordonanța „trenuleț”, iar o ordonanță separată, de modificare al legii 153/2017, făcută de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii să prevadă grilele. Aceasta va fi aprobată ulterior de Executiv, dar nu există în dezbatere sau în transparență nici la Ministerul Educației nici la Ministerul Muncii.

Din acel moment niciun oficial sau lider sindical nu a mai declarat public nimic pe acest subiect. Până la 1 ianuarie mai sunt 10 zile.

În anul electoral 2024 “va fi în sfârșit anul Educației”, a spus premierul Marcel Ciolacu marți seară în discursul de la Parlament pentru aprobarea legii bugetului de stat pentru anul următor. Prim-ministrul a anunțat că Educația va primi 4,1% din PIB, alocare pe care a catalogat-o ca fiind istorică, însă cu 0,2% mai mică decât procentul anunțat de Ministerul Educației zilele trecute pe baza legii bugetului de stat în stadiul de proiect.

Tot marți seară în Camera Deputaților, senatorul PNL Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, vorbea de 4,3% din PIB alocare pentru Educație. Legea în forma adoptată miercuri, 20 decembrie, de ambele camere, încă nu a fost publicată, la ora publicării acestei stiri.

Procentul anunțat de prim-ministru este mai mic decât cel comunicat public de Ministerul Educației condus de Ligia Deca, de 4,3% din PIB. Dacă procentul alocat din Produsul Intern Brut Educației este 4,3%, atunci este cel mai mare din ultimii cel puțin 20 de ani. Dacă este de 4,1% cum a spus premierul Marcel Ciolacu, de altfel cum apare și în transcrierea discursului său de pe site-ul Guvernului, atunci este cel mai mare din ultimii 15 ani – grafic.

Guvernul a aprobat, pe data de 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024.

Citește și:
În anul electoral 2024 “va fi în sfârșit anul Educației”, spune premierul Marcel Ciolacu în discursul de la Parlament pentru aprobarea bugetului pe 2024. Ciolacu anunță cea mai mare alocare bugetară din istorie, de 4,1% din PIB, mai puțin decât 4,3% a ministrei Ligia Deca
Greva profesorilor și PNRR au provocat o alocare bugetară de 4,3% din PIB pentru Educație pentru anul 2024, cea mai mare din ultimii cel puțin 20 de ani, dar cu 36 de miliarde de lei mai mică față de prevederile legii Deca-Iohannis

11 comments
  1. In comentarii se scapa din vedere un aspect: sindicatele s-au opus ordonantei care marea salariile cu 13% in ianuarie, pe motiv ca unii ar castiga “prea mult”. A iesit Hadar si a spus ca nu poti sa-i dai 13% celui care a primit nu stiu cat in iulie, ca trebuie sa tinem cont de importanta fiecaruia in sistem, bla, bla. (De parca o crestere procentuala nu ar pastra ierarhia actuala!) E articol aici pe site. Apoi, sindicatele nu au mai zis nimic. Nu cred ca mai exista undeva in lume sindicate oneste care sa se opuna cresterilor salariale. Trebuiau sa lupte pentru a obtine ceea ce s-a promis in vara cand am incetat greva, nu sa intervina pentru a anula chiar si ceea ce se daduse.

    Daca nu se va intampla nimic avem doua prioritati: 1) sa reluam greva si 2) sa schimbam liderii sindicali. Schimbarea liderilor sindicali trebuie sa aiba loc cat mai repede, nu trebuie sa ne mai prinda luna februarie cu acesti “lideri”.

  2. Întâi, dați-vă interesul la clasă și apoi să cereți salarii mari. Nu veniți în fața copiilor frustrați, cu atitudine arogantă, că voi trebuie să primiți respect, dar la rândul vostru să nu acordați respect. Îmbunătățiți modul de predare. Nu le dați dictare și apoi îi puneți să învețe pe de rost, ca în ora următoare să le dați lucrare de control. Ajutați-i să gândească logic, nu să fie niște mici roboței. Nu veniți la clasă că să vă faceți clientelă pentru meditații. Nu mai faceți discriminare și diferențe între copii, că unul e mai prost și altul mai deștept (că unul dintre ei merge la meditațiile voastre nefiscalizate, pe sute de lei ședința).
    Faceți aceste lucruri normale și de bun simț și apoi să aveți pretenții de salarii mari.

    1. eu zic sa nu i mai platim deloc. sa faca și ei , profesorii , voluntariat! ce dracu atata salarii SI iar salarii in fiecare luna !? au prea mari pretenții . auzi la ei sa vrea media pe economie. pai media aia include și gunoierul și vinzatorul de la Lidl.
      ce pretenții au și profesorii aștia . .. sa fie și ei respectati macar cat un casier cu liceu..
      😠 sictir!

  3. la ce te poți aștepta de la niste profesioniști de alba-neagra ajunși în poziții de guvernare? Niste gunoaie sociale puse pe liste de partid care acum legiferează pentru bunul lor mers al funcțiilor ce le ocupă? Este momentul zero în care tot ce înseamnă PNL SI PSD. trebuie mazilit la vot!!!!

  4. Ați fost din nou prostiți în față.
    Ne merităm soarta noi toți ca nație. Politicienii sunt oglinda societății. Nimeni din clasa politică nu-și dorește un sistem de educație și învățământ eficient. Analfabeții funcțional sunt ușor de prostit.

  5. “Din acel moment niciun oficial sau lider sindical nu a mai declarat public nimic pe acest subiect”. Vă faceți de râs ca jurnaliști; rolul vostru era tocmai de a afla ce nu “declară public” decidenții și de a-i informa pe cei interesați cu privire la discuțiile care au loc între părți. Mă rog, așteptările nu erau prea mari din moment ce nu există vreun site chipurile specializat pe educație care să fi publicat grilele discutate încă din vară de sindicate și Guvern… Vom afla când vor “declara public” decidenții sau, și mai bine, când apare ordonanța în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like