Peste 200 de mii de elevi din 33 de județe, inclusiv din clasele primare, au ascultat muzică clasică la ore pe parcursul anului școlar, în cadrul unui proiect educativ

380 de vizualizări
A fost al 8-lea an în care proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică s-a desfășurat în școlile din țară, prin parteneriat cu Radio România Muzical împreună cu Ministerul Educației.

În cadrul proiectului, în școlile și liceele din București și 33 de județe, elevii au putut asculta din 50 de lucrări de muzică clasică, însoțite de scurte explicații pe înțelesul copiilor, o poveste despre piesele muzicale. La proiect pot participa elevi din toate clasele sistemului preuniversitar, inclusiv din clasele primare.

Proiectul educativ a avut și o componentă interactivă: un concurs. Pe parcursul anului școlar 2021-2022 copiii au fost premiați dacă au răspuns corect la cele două întrebări săptămânale referitoare la lucrările muzicale ascultate în cadrul proiectului. În total s-au oferit 250 premii constând în CD și DVD-uri cu spectacole muzicale.

Săptămânal, s-au primit, în medie, 3000 de răspunsuri corecte la concursul organizat sub egida proiectului.

Anul acesta muzica clasică a ajuns la 246.000 de elevi din București și 33 județe, mai mult cu 20.000 de copii participanți, față de anul școlar trecut. Cei mai mulți elevi participanți la proiect au fost din Bihor, peste 44.000, Sibiu, București, Prahova, Iași.


1 comment
  1. Initiativa este buna, dar poate ar trebui mărit intervalul de timp dedicat muzicii clasice.
    La scoala unde am învățat in vremuri de mult apuse, profesoara noastră de lb engleza, care urmase si Conservatorul, a organizat un cerc de audiție muzicala.
    Ascultam muzica clasica o ora pe săptămână. De fiecare data, doamna profesoara ne prezenta date despre autor, ne expunea tema poemului simfonic sau dupa caz. Apoi, in timpul audiției, ne semnaliza momentele principale. In final, ne punea inca o data sa ascultam, fara sa mai intervină.
    Au fost patru ani de inaltare interioara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Se deschide Centrul de Excelență București. Elevii se pot înscrie la cursuri de performanță la limba română, matematică, geografie, fizică și chimie între 20 și 24 noiembrie – model de cerere și criterii / Orele se țin la Colegiul Mihai Viteazul

Un nou centru de excelență pentru elevi se deschide în țară. Este vorba de Centrul de Excelență din Municipiul București (CExMB) care va organiza cursuri de performanță la română, matematică,…
Vezi articolul

Admitere liceu 2021. Cum alegem profilul potrivit? Psiholog școlar: Există mai multe prejudecăți care-i determina pe părinți să ignore realitatea. Costurile unei alegeri greșite sunt multiple: scăderea stimei de sine, frustrare, atacuri de panică, depresie, conflicte în familie, sacrificii, bani pe meditații

Săptămâna aceasta, vineri, 16 iulie, este prima zi când absolvenții claselor a VIII-a și părinții lor pot completa fișa cu opțiuni pentru licee în funcție pentru repartizarea computerizată care va…
Vezi articolul

Specialiștii francezi propun reintroducerea în trunchiul comun a “Matematicii pentru toți”, accesibilă liceenilor, după ce disciplina a devenit opțională în 2019 și Ministerul a constatat o scădere abruptă a rezultatelor – raport

Un raport înaintat luni Ministerului Educației din Franța de către un comitet de experți recomandă ca, la începutul următorului an școlar, matematica să fie inclusă în trunchiul comun de materii…
Vezi articolul

Din anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadru de liceu, reamintește Ligia Deca / Disciplina nu este inclusă în proiectul Legii învățământului preuniversitar

Din anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadru de liceu, după cum a reamintit ministrul Educației, Ligia Deca, într-o postare pe Facebook. Anunțul vine în…
Vezi articolul