Peste 60 de universități din Marea Britanie participă la târgul virtual de studii organizat de British Council pentru studenții europeni

805 vizualizări
Clasamentul internațional al universităților
Clasamentul internațional al universităților Foto: Pixabay com
Elevii și studenții vor avea oportunitatea de a intra în legătură cu peste 60 de universități britanice, prin întâlniri online directe cu reprezentanții acestora în cadrul târgului Study UK Europe: Gateway to the UK, organizat de British Council, la care sunt așteptați peste 7.000 de tineri. Târgul este gratuit, înscrierile sunt deschise la https://bit.ly/32mUtLc, iar întâlnirile și sesiunile online au loc în perioada 19 octombrie – 13 noiembrie.

Printre instituțiile participante se numără 13 dintre primele 20 de universități britanice conform topului Times Higher Education pentru 2021, cele mai importante universități din Țara Galilor și Scoția, precum și numeroase universități de elită din “Russell Group”, se arată într-un comunicat de presă British Council.

Plaftorma va oferi acces la discuții live sau înregistrate, în cadrul cărora participanții vor putea afla despre procesul de înscriere pentru studii în Marea Britanie, oportunități de carieră și cele mai importante aspecte de luat în considerare când își planifică studiile în străinătate.

Având în vedere că evenimentul este dedicat elevilor și studenților europeni, se va pune accentul pe schimbările post-Brexit, cum ar fi noile taxe și procese de aplicare pentru vize care vor intra în vigoare din ianuarie 2021 – precum și pe noile burse anunțate pentru studenții din UE și alte opțiuni de finanțare.

Platforma online face parte din campania Study UK derulată de British Council în Europa, prin care lucrează cu parteneri pentru a promova studiile în Marea Britanie și a le oferi elevilor și studenților informații clare, de încredere, precum și contact direct cu universitățile britanice.

Studiile British Council de la începutul anului au arătat că studenții din țările UE continuă să aprecieze Marea Britanie pentru învățământul de înaltă calitate, dar întâmpină dificultăți în a-și planifica studiile ca urmare a lipsei clarității în privința schimbărilor care îi așteaptă odată ce Marea Britanie iese din Uniunea Europeană.

Datele UCAS din 2020 arată că, în timp ce aplicațiile din partea studenților internaționali în Marea Britanie au întregistrat creșteri record, numărul aplicațiilor din partea studenților Uniunii Europene a scăzut.

Studiile noastre arată că Marea Britanie este cea mai atractivă destinațe străină pentru studenții europeni, pentru calitatea studiilor și perspectivele de angajare oferite. Însă nelămuriri sau concepții eronate privind procesul de înscrere, taxe și cerințe – cu precădere după retragerea Marii Britanii din UE – îi pot descuraja pe unii studenți să aplice. Study UK Europe: Gateway to the UK urmărește să aducă răspunsuri la aceste întrebări printr-un mix inedit de sesiuni informative și conversații directe cu instituțiile de învățământ superior. Le oferim universităților din Marea Britanie oportunitatea de a ajunge direct la studenții europeni – și de a-i ajuta pe aceștia, oferindu-le informațiile de care au nevoie pentru a începe ceea ce sperăm să fie o experiență unică de studii în Marea Britanie”, a declarat Maddalaine Ansell, Director of Education la British Council

La rândul său, Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, a declarat: „Îmi face plăcere să invit orice elevi sau studenți din România care se gândesc să studieze în Marea Britanie sau în străinătate începând cu 2021 la târgul online de studii Study UK Europe: Gateway to the UK organizat de British Council, care le oferă o oportunitate unică de a cunoaște peste 65 de universități și a afla despre studiile în Marea Britanie. Studenții români și toți studenții internaționali sunt foarte importanți pentru campusurile internaționale ale universităților britanice – și studenții din întreaga lume care aleg Marea Britanie raportează experiența extraordinară de student pe care au avut-o. 90 la sută dintre studenții internaționali spun că sunt foarte mulțumiți de experiența educațională din Marea Britanie, și că au progresat mai rapid în carieră decât alți absolvenți. Ne bucurăm să avem aproximativ 10,000 de studenți români în Marea Britanie și să putem continua acest schimb educațional și pe viitor.”

Declarația lui Noble este foarte diferită de ceea ce le-a spus jurnaliștilor la începutul lunii octombrie. El a declarat atunci că ar fi o dovadă de maturitate a României dacă studenții s-ar duce la studii în Marea Britanie pentru master și doctorat, nu pentru licență. Asta după ce ministrul de stat pentru Universități, Michelle Donelan, a anunțat că studenții din toate țările Uniunii Europene, cu excepția Irlandei, nu vor mai beneficia de tarifele reduse aplicate studenților din Anglia, nici de accesul la împrumuturi pentru studenți, beneficii de care aveau parte cât timp Marea Britanie era membră a UE.

Reporter: Cu cât se vor scumpi taxele universitare din UK, pentru un student român, începând de anul viitor?

Andrew Noble: „Taxele pentru studenți români vor fi la fel ca pentru ceilalți studenți internaționali și acestea sunt fixate de fiecare universitate, independent”.

Reporter: Am citit că există posibilitatea să se scumpească și de trei ori față de ce se întâmpla înainte de Brexit?

Andrew Noble: „Va fi un nivel mult mai înalt, cred că dublu, nu triplu, dar este ceva foarte important, dar cum am spus acum la doamna ministru, dintr-un punct de vedere nu înțeleg de ce un student român s-ar duce în Marea Britanie pentru licență, pentru că în această țară aveți universități de foarte bună calitate. Eu cred că ar fi o soluție foarte bună să facă aici licența și după aia să veniți în Marea Britanie pentru master sau doctorat. Studenții români în Marea Britanie sunt aproape sută la sută pentru licență. Germanii care vin la noi sunt aproape sută la sută cei care vin pentru master. Și asta ar fi o maturitate a României dacă studenții ar rămâne acasă pentru licență și să vină mai târziu”.

Sursă foto: Pixabay

Citește și:
Reputata publicație Times Higher Education, despre declarațiile Ambasadorului Andrew Noble referitoare la studiile studenților români din Marea Britanie: ”O aparentă gafă diplomatică”
Clasamentul internațional al universităților Times Higher Education 2021: Oxford, pe primul loc în lume. Două universități românești sunt pe locurile 601-800 și 801+, iar 11 ocupă un loc în intervalul 1000+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pentru predarea online în universități, e nevoie mai întâi de modificarea legislației primare și de introducerea unor standarde de calitate – Sorin Cîmpeanu / Statul oferă finanțare doar pentru învățământul cu frecvență

Pentru ca forma de învățământ online să poată fi introdusă în afara stării de urgență, această formă trebuie introdusă mai întâi în legislația primară, după care trebuie introduse standarde, a…
Vezi articolul

Primul manual de istorie despre războiul din Ucraina ajunge în şcolile ruse / Autorii manualului: „Ucraina este un stat ultranaţionalist”, în care disidenţa este persecutată şi „orice este rusesc” este considerat ostil

Ucraina are autorităţi neonaziste, iar Rusia este victima unei blocade economice occidentale – acestea sunt doar câteva dintre tezele susţinute în primul manual de istorie care face referire la războiul…
Vezi articolul

Subiecte și bareme Olimpiada de Limba română pentru minorități și elevii români din diaspora – etapa județeană 2024 / Pagină de jurnal despre dorința de a descoperi un mister, cerință la clasa a IX-a

Subiectele și baremele de corectare pentru Olimpiada de Limba și literatura română (OLLR) dedicată elevilor aparținând minorităților și elevilor români din diaspora au fost publicate pe subiecte.edu.ro. Proba a avut loc…
Vezi articolul

Surse: Directorii școlilor pot primi amendă între 1.000 și 5.000 de lei dacă bursele elevilor nu sunt acordate din vina lor, inclusiv la sesizarea elevilor – proiectul Legii învățământului, varianta Ligia Deca

Directorii de școli și licee vor putea primi amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei dacă nu alocă bursele către beneficiari, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar în varianta ministrului…
Vezi articolul