Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie

764 de vizualizări
Foto: gov.ro
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației “vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că “Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

“E nevoie de o procedură unitară de decontare pentru transportul elevilor. România educată  înseamnă șanse egale la educație tuturor copiilor. UNCJR și Ministerul Educației vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, a declarat Ciucă. Acesta, alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și reprezentanți ai consiliilor județene, s-au întâlnit astăzi, 29 august, să discute despre anul școlar 2022-2023 care începe peste exact o săptămână.

Ministrul Cîmpeanu constata aceeași situație și în toamna anului trecut

“Această problemă a dificultăților de transport se constituie într-o cauză majoră a creșterii abandonului școlar. Avem cea mai mare rată de abandon școlar din Europa și mai mult decât atât, aveam cea mai mare discrepanță dintre mediul rural și mediul urban. Într-adevăr, rata de abandon școlar este de 23%. Practic, 1 din 4 copii abandonează școala în mediul rural”, declara oficialul pe 7 septembrie 2021.

Soluția pe care o prezenta atunci Cîmpeanu era “clarificarea managementului de sistem între Ministerul Educației, autorități locale, pentru că transportul este în sarcina autorităților locale, inspectorat și școală”. Întrebat dacă în următoarele zile, la acea vreme, se putea rezolva situația, demnitarul declara că “Nu, în niciun caz. Din păcate, oricât mi-aș dori, oricât ne-am dori, nu există soluții miraculoase. Ce se poate face cel mai rapid? Odată cu semnarea acordului cu Comisa Europeană, PNRR, avem 3.200 de microbuze școlare”. PNRR prevede, ca termen estimativ de realizare a investiției, ultimul trimestru din anul 2025.

Ce presupune decontarea transportului școlar al elevilor

În iulie 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial metodologia pentru decontarea navetei școlare, după ce o organizație a elevilor a depus o plângere penală împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în legătură cu nepublicarea normelor de aplicare a Ordonanței 50/2021 privind decontarea cheltuielilor de transport. Metodologia nu s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației la acea vreme.

  • Concret, acest ordin nu privește gratuitatea transportului elevilor din învățământul preuniversitar, ci modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.

Potrivit “Ordinului privind aprobarea Metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu”, intrat în iulie 2021 în vigoare, suma maximă aprobată pentru decontarea navetei la nivel de județ este de 171 de lei pe lună – sumă care se aplică pentru cea mai mare distanță, anume de 50 de kilometri.

În septembrie 2021, reprezentanții Federației Operatorilor Români de Transport – F.O.R.T. – scriau într-un comunicat de presă că “Transportul gratuit al elevilor rămâne ‘în aer'”. Aceștia acuzau Guvernul că nu a prevăzut finanțarea bugetară a transportului elevilor și cer să fie asigurate fondurile necesare. „Înainte de începerea activității școlare, elevii și transportatorii sunt din nou puși în fața unui conflict de către Guvern, atât pentru faptul că gratuitatea nu este de fapt acordată cât și pentru că firmele de transport nu ar putea să o asigure, din cauza tarifelor de dumping* impuse de actul normativ, respectiv din cauza faptului că nu au fost prevăzute sumele compensatorii pentru aceasta prestație”, susțineau aceștia, potrivit comunicatului citat.

*Dumping – N. Red. – formă de concurență neloială care presupune vânzarea unor produse sub prețul de producție, de multe ori cu scopul de a elimina alți concurenți de pe piață (sursa).

Edupedu.ro a scris pe 17 mai 2022 că reprezentanții părinților și elevilor au trimis Curții de Conturi o solicitare să spună cum se poate deconta transportul pentru elevi. Mai multe detalii aici.

În replică, Curtea de Conturi a specificat că este în sarcina autorităților din localitatea de domiciliu a elevului navetist să adopte acte normative care „să rezolve problemele cu care se confruntă copiii dintr-o colectivitate locală. Această prevedere legală indică modalitatea în care elevii ce urmează cursuri în altă localitate decât cea de domiciliu pot beneficia de servicii de transport, asigurate inclusiv cu sprijinul altor persoane juridice”.

Articolul 84, alineatul (1^3) al Legii Educației Naționale stabilește că „elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km”.

Iată ce prevede articolul 85 din Legea Educației Naționale:

„(1) În situații justificate, elevilor din învățământul obligatoriu, școlarizați într-o altă localitate decât aceea de domiciliu, li se asigură, după caz, servicii de transport, de masă și de internat, de către autoritățile administrației publice locale din localitatea de domiciliu, cu sprijinul operatorilor economici, al colectivităților locale, al societăților de binefacere, precum și al altor persoane juridice sau fizice.

(2) Statul subvenționează toate costurile aferente frecventării liceului pentru elevii provenind din grupuri socioeconomice dezavantajate, precum și pentru cei care frecventează învățământul profesional, inclusiv pentru perioada stagiilor de pregătire practică. Modalitatea de subvenționare și criteriile de acordare a subvenției se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației și Cercetării”.

Vezi și: Problema transportului elevilor între județe nu a fost rezolvată la prima rectificare bugetară, aprobată joi de Guvern

2 comments
  1. Da, soluția este să nu le acorde transport gratuit copiilor. Un guvern de rahat, care își bate joc de viitorul acestei țări. Pe zi ce trece, România îmi provoacă o scârbă și mai mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marius Nistor, FSE, replică la declarația premierului Ciucă, după ce acesta a spus că a dat tot ce a putut oferi celor din Educație: Ar trebui să coboare puțin cu picioarele pe pământ să mai arunce o privire către unitățile școlare, către cei care lucrează acolo, să vadă cât de departe e de realitate

Liderul FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a dat o replică declarației premierului Nicolae Ciucă, la ieșirea de la negocierile de la Palatul Victoria. Acesta a spus că cineva care își…
Vezi articolul