Premierul Florin Cîțu, despre digitalizarea Educației: Pe termen scurt este această soluție cu tablete pe care le dăm copiilor, dar pe termen lung trebuie să găsim un sistem mult mai simplu și mai eficient. Eu nu sunt chiar așa de pesimist că va mai dura mult sistemul acesta online

828 de vizualizări
Foto: gov.ro
“Pe termen scurt este această soluție cu tablete pe care le dăm copiilor, dar pe termen lung trebuie să găsim un sistem mult mai simplu și mai eficient”, a declarat premierul Florin Cîțu la o dezbatere online despre digitalizare. Șeful Executivului a spus că nu e „chiar așa de pesimist că va mai dura mult sistemul acesta online”.

Întrebat ce va face Guvernul pentru ca toți elevii să aibă acces în mod egal la Educație, premierul a sus că „digitalizarea este soluția”, dar a lăsat de înțeles că școala online nu este de dorit și că în curând, după ce majoritatea cetățenilor se vor vaccina, „sistemul acesta online” nu „va mai dura mult”.

Moderator:Am vorbit foarte mult în această perioadă de telemuncă, teleșcoală și am văzut decalaje foarte mari între urban și rural în ceea ce privește teleșcoala. Nu-l avem pe ministrul învățământului, dar cu siguranță dumneavoastră știți exact care este strategia în perioada următoare. Mă tem că se va mai învăța în regim online sau mixt multă vreme de acum încolo. Cum veți reduce acest decalaj între urban și rural, pentru ca toți să aibă acces la educație în mod egal?

Florin Cîțu: „Bineînțeles că tot digitalizarea este soluția și da, pe termen scurt este această soluție cu tablete pe care le dăm copiilor, dar pe termen lung trebuie să găsim un sistem mult mai simplu și mai eficient. Eu nu sunt chiar așa de pesimist că va mai dura mult sistemul acesta online, campania de vaccinare, dacă merge în acest ritm, noi vom atinge ținta pe care ne-am propus-o în septembrie și atunci lucrurile vor fi diferite. În același timp, dacă toți am păstra în continuare, am merge cu mască în spațiul public, am păstra distanțarea socială, am folosi dezinfectant, toate aceste măsuri simple dacă le-am folosi, să știți că ar fi mult mai ușor și am păstra și școlile deschise.

Din păcate, în ultima perioadă am văzut iarăși că cetățenii se relaxează și nu este OK, nu trebuie să ne relaxăm, încă nu am trecut această perioadă. Dacă am respecta aceste reguli, ați văzut că am redus rata de pozitivare și am putut să ne relaxăm și am redeschis școlile.

Depinde doar de noi să păstrăm deschise școlile și să redeschidem și altele, dacă nu vom păstra aceste minime condiții de restricții, că nu sunt chiar așa de grele pana la urmă, să porți mască în spațiul public peste tot, atunci vom reveni asupra acestor măsuri, din păcate. Campania de vaccinare ne va ajuta foarte mult”. 

Premierul nu a declarat nimic despre Strategia de digitalizare SmartEdu, despre planurile de a digitaliza educația prin fondurile europene din PNRR sau de vreun alt proiect concret legat de digitalizarea Educației.


2 comments
  1. Analfabetism digital.
    Digitalizare înseamnă operationalizarea fluxurilor de date, reducerea timpilor de răspuns, automatizarea proceselor repetitive, bancă de itemi pt evaluare pe fiecare disciplină , bibliotecă digitală cu toate manualele la toate disciplinele pe toti anii de studiu si materiale didactice pt fiecare lectie in parte.
    Pe partea de hardware minim un PC in fiecare sală + videoproiector.
    Pe partea de software ( soft pt cele mai recente versiuni de construit website, formulare conectate la SIIR, catalog electronic cu acces pe baza de credentiale de acces unice pt parinte si elev, profesor, ISJ, Minister)
    Portal verificare in timp real serie si nr diploma Bac, Licență, Master, Doctorat.

    Modernizarea urgentă a laboratoarelor de informatica ( un elev, un computer)
    Asta doar pt inceput…
    Minim 2 miliarde de euro.

    PS Peste câțiva ani vor spune că nu au putut cheltui banii ca nu au avut proiecte.
    Analfabeții la competențe digitale, vor sa digitalizeze
    Educația.

    Vai de noi!

    1. Nici macar premierul-om mai tanar si mai ancorat in realitate- nu intelege despre ce e vorba! Ce sa mai zicem de dl martisor al educatiei!!!! Au impresia ca digitalizare= lectii online si atat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii și angajații din Educație au respins oferta Guvernului de primă de 1.500 lei net în octombrie și creștere salarială cu 45% din diferența de salariu actual și cel din viitoarea grilă / Greva din școli continuă

Profesorii și angajații din Educație au respins oferta făcută vineri de Guvern, potrivit informațiilor Edupedu.ro, confirmate de reprezentanții sindicatelor. Pe baza unui referendum făcut cu membrii de sindicat aflați în…
Vezi articolul