Premiul Nobel pentru fizică în 2023, acordat cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier, care au oferit noi instrumente pentru a explora lumea electronilor

1.001 de vizualizări
Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier / Foto: https://www.nobelprize.org/
Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier au primit premiul Nobel pentru fizică pe anul 2023, pentru experimentele lor, care au oferit umanității noi instrumente pentru a explora lumea electronilor din interiorul atomilor și moleculelor, conform nobelprize.org.

Cei trei laureați ai Premiului Nobel pentru fizică 2023 au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri de lumină extrem de scurte care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se mișcă sau schimbă energia.

Contribuțiile laureaților au permis investigarea unor procese atât de rapide încât până acum erau imposibil de urmărit.

„Acum putem deschide ușa către lumea electronilor. Fizica attosecundei ne oferă oportunitatea de a înțelege mecanismele care sunt guvernate de electroni. Următorul pas va fi utilizarea lor”, spune Eva Olsson, președintele Comitetului Nobel pentru Fizică.

Există aplicații potențiale în multe domenii diferite. În electronică, de exemplu, este important să înțelegi și să controlezi modul în care se comportă electronii într-un material. Pulsurile attosecundă pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica diferite molecule, cum ar fi în diagnosticul medical.

Pierre Agostini
The Ohio State University, Columbus, USA

Ferenc Krausz
Max Planck Institute of Quantum Optics, Garching and Ludwig-Maximilians-Universität München, Germany

Anne L’Huillier
Lund University, Sweden


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fizicianul Cristian Presură desființează apelul Academiei Române în problematica tehnologiei 5G: pericolele radiației 5G par să nu le depășească pe cele cunoscute – alimentația nesănătoasă, condusul mașinii

Fizicianul Cristian Presură desființează punct cu punct poziția alarmistă a Academiei Române, care astăzi a cerut o analiză detaliată a impactului 5G asupra sănătății publice. “Pericolele radiației 5G, atât cât…
Vezi articolul

Guvernul premiază cu fast medaliaţii de la Geneva. “Salonul este o maşinărie de făcut bani pentru organizatori, un mod de a-și cumpăra o medalie pentru participanţi”, susţin alţi cercetători

Premierul şi ministrul Cercetării au premiat joi medaliaţii Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva. Într-un eveniment organizat la Palatul Victoria, eveniment care a început cu intonarea Imnului de Stat,…
Vezi articolul
Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, despre laserul de la Măgurele care a atins azi puterea maximă cu tot echipamentul: „Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței. De acum încolo ține de noi să fructificăm acest avantaj competitiv uriaş”

„Pentru prima dată în istoria sa, România e prima în lume într-un domeniu al ştiinței”, a declarat Daniel Funeriu pentru Edupedu.ro. „Mai departe depinde de noi dacă vom frunctifica acest…
Vezi articolul