Președintele CEMU, forul responsabil cu apărarea eticii și integrității în universități, a fost timp de un an titular la două universități, “cu încălcarea Legii” – raport. Ciprian Ion Preda: Moral, nu există nicio problemă. Formal, am acționat cu bună-credință

2.628 de vizualizări
Ciprian Ion Preda / Foto: Captură Youtube – DigitalEU
Ciprian Ion Preda, președintele Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), for responsabil cu dezvoltarea culturii eticii și integrității în universități, a avut timp în anul universitar 2018/2019 calitatea de titular la două instituții românești de învățământ superior, lucru ce contravine Legii Educației Naționale, arată un document al Ministerului Educației, realizat în urma unui control la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Contactat de Edupedu.ro, Ciprian Ion Preda a apreciat că, “moral, nu există niciun fel de problemă”, având în vedere că în acel an era suspendat la una dintre universități și a luat un singur salariu. “Formal, am acționat cu absolut bună credință”.
  • Consiliul de Etică şi Management Universitar (CEMU) este un organism consultativ al Ministerului Educației, a cărui misiune este aceea de a “dezvolta cultura eticii şi integrităţii în universităţile din România şi de a determina şi sprijini universităţile să elaboreze şi să pună în practică, în mod organizat, transparent şi eficient, politicile de etică şi de integritate universitară, în conformitate cu prevederile legale”.

În martie a.c., Ministerul Educației a trimis o echipă de control la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați (UDJG/UGAL), în urma mai multor nereguli semnalate acolo. Luna aceasta a fost adoptat raportul comisiei de control, document consultat de Edupedu.ro, ce precizează că au fost analizate și chestiuni legate de angajarea, în cadrul acestei universități, a lui Ciprian Ion Preda, actualul președinte CEMU.

Raportul nu constată nereguli administrative și procedurale în privința modului cum a acționat UGAL în concursul în care a fost implicat Ciprian Preda. Documentul consultat de Edupedu.ro arată, însă, că, timp de un an, acesta a fost titular la două universități, lucru nepermis de lege. Mai precis:

  • “Din adresele Universității de Vest din Timișoara și a Universității ‘Dunărea de Jos’ din Galați rezultă faptul că în anul universitar 2018/2019 domnul Preda Ciprian Ion a avut calitatea de titular la ambele instituții de învățământ superior cu încălcarea articolului nr. 291, alin. (6) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare”.

Art. 291, alin (6) din LEN 1/2011 prevede:

  • “(6) Calitatea de titular există numai în raport cu o singură instituție de învățământ superior sau cu o singură instituție de cercetare-dezvoltare; când un cadru didactic desfășoară activități didactice sau de cercetare științifică în mai multe instituții de învățământ superior ori de cercetare-dezvoltare, calitatea de titular poate fi numai la una dintre ele, iar în celelalte, calitatea este de cadru didactic sau de cercetător asociat.”
Titular în două locuri timp de un an

Potrivit documentului citat, universitatea gălățeană l-a angajat pe acesta în 28 septembrie 2018. În aprilie 2019, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a informat UGAL că Ciprian Ion Preda ocupa poziția de conferențiar – cadru didactic titular – în cadrul UVT. O lună mai târziu, Universitatea din Galați informa UVT că organizarea concursului de angajare s-a desfășurat conform legii. În octombrie 2019, Ciprian Ion Preda a demisionat de la universitatea gălățeană.

Raportul comisiei de control precizează că va fi cerut un punct de vedere de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați și recomandă Senatului UGAL să constituie o comisie care să analizeze încălcarea legii în această situație și să ia măsurile care se impun.

Cine este Ciprian Ion Preda și ce spune în cazul UVT-UGAL

CV-ul oficial (neactualizat) al lui Ciprian Ion Preda – matematician cu cercetări postdoctorale în SUA – precizează că acesta a lucrat, din iulie 2017, ca secretar de stat în Ministerul Cercetării și Inovării, când ministrul Cercetării era Lucian Georgescu, actualul rector al Universității Dunărea de Jos, după ce, anterior, lucrase, câteva luni, pe post de consilier în cabinetul primului ministru Sorin Grindeanu.

  • Ciprian Ion Preda și-a luat licența în matematică în 1998, la Universitatea de Vest. În 2004 devenea doctor în matematică, la aceeași universitate. Și-a început, în 1998, cariera universitară ca asistent la UVT, avansând până în funcția de conferențiar universitar, doctor la aceeași universitate și, din 2012, director al East Center for Research in Economics and Business, tot la UVT. Între 2004 și 2011 a avut mai multe deplasări de 6 luni – 2 ani la universități din SUA (cercetător postdoctoral NASA-UCLA în 2004-2006, UCLA, Universitatea Cornell). În 2017, a devenit cercetător asociat la Institutul de Prognoză economică al Academiei Române, intrând simultan în guvernul PSD de atunci, pe post de consilier.

Contactat de Edupedu.ro în legătură cu anul în care a fost dublu-titular, Ciprian Ion Preda a apreciat că, “moral, nu există niciun fel de problemă”. El a spus că în acea perioadă a fost suspendat la Universitatea de Vest din Timișoara și a încasat un singur salariu. Și a precizat că a acționat în temeiul unei decizii din 1992, care i-a fost indicată “de la Galați”, iar, până a început să verifice situația, a acționat după rutina lucrului în SUA, unde se deplasa pentru perioade scurte, timp în care își suspenda activitatea la UVT.

“În acest moment, nici nu m-am gândit la așa ceva”, a spus el, întrebat în legătură cu o eventuală retragere din funcție.

Ciprian Ion Preda – declarațiile pe larg:

Ciprian Ion Preda: Eu am fost suspendat la Timișoara. Am fost în concediu fără plată la Timișoara. Deci, moral, nu există niciun fel de problemă, am încasat un singur salariu. La UVT am fost suspendat pe perioada respectivă, se poate verifica. Am făcut cerere de concediu fără plată și am încercat și să văd care este, cum să spun, geometria formală. În sensul în care, dacă ești suspendat, ești în continuare asimilat ca fiind titular în universitatea respectivă?

Eu am activat, în anul respectiv, doar la Dunărea de Jos din Galați. Având experiența americană, predând foarte mult în SUA – când plecam câte un an în SUA, îmi luam concediu fără plată la universitatea din Timișoara. Pe același principiu, am crezut că este la fel și în România. Deci, de activat, am activat într-o singură universitate, în cealaltă am fost suspendat în perioada respectivă.

După care am cerut punct de vedere, mi-am dat seama că ambele universități sunt din România, situația e un pic distinctă – v-am zis că aveam experiența americană, plecam un an sau 2-3 la UCLA și îmi luam concediu fără plată în țară la UVT pe perioada respectivă. Și am verificat etapele formale. Mi s-a indicat, de la Galați, atunci, o hotărâre, nr. 250 din 1992, care spunea că este acoperitoare pentru faptul că ești suspendat într-o universitate și activezi de facto în cealaltă.

Dar, nefiind lămurit, am demisionat de la Galați, ca să nu fie niciun fel de probleme, nici măcar formale. Deci din punct de vedere moral nu e niciun fel de problemă, am încasat un singur salariu, am fost suspendat la UVT și am activat doar la Galați. Din punct de vedere formal, am acționat cu bună credință și am încercat să intru imediat în geometria formală a Legii 1, e adevărat ce remarcați.

Rep.: De ce a durat un an de zile acest proces de lămurire?

C.I.P.: Sincer să fiu, mi-a semnalat cineva să nu fie o problemă – eu, inițial, dacă vă uitați pe CV, am fost mulți ani în SUA, mai veneam în țară câte un an și când plecam îmi luam concediu fără plată. Fiind obișnuit cu procedura, geometria respectivă, m-am gândit că e la fel și aici: dacă mă suspend, nu mai sunt asimilat funcției respective, pe perioada respectivă.

După care cineva mi-a semnalat “vezi că aici nu ești UCLA și UVT sau Connell și UVT, ci sunt ambele școli din România, să nu fie vreo problemă”. Și am întrebat: dacă ești suspendat, ești asimilat în continuare ca fiind titular acolo? Și am început să investighez etapele formale. Și mi s-a sugerat să cer puncte de vedere, am primit puncte de vedere diverse. V-am zis, mi s-a indicat această hotărâre 250 din 1992, ca fiind acoperitoare, inițial.

Am ajuns la un avocat, am întrebat, am cerut diverse puncte de vedere, și, după aceea, ca să nu am riscuri cu ambele universități, și cu UVT, și cu UGAL, am zis să demisionez, să nu fie niciun fel de problemă, să intru în geometria formală a Legii 1. Dar, de acționat, am acționat cu bună credință.

Rep.: “Neexistând nicio problemă morală”, înțeleg că nu vă puneți vreo problemă referitor la activitatea dumneavoastră la CEMU?

C.I.P.: Din punct de vedere moral, nu am niciun fel de problemă, v-am zis. Și, în general, cred că am acționat cu onestitate cam în toate proiectele care m-au expus pe mine sau au expus CEMU. Nu se pune problema. Chiar nu știu să vă răspund la întrebarea aceasta.

Deci, din punct de vedere moral, nu: nu am încasat decât un singur salariu, iar eu am asimilat chestiunea respectivă, fiind suspendat, cumva ca fiind titular într-un loc comparând cu, fiind obișnuit cu abordarea pe care o făceam cu universitatea din SUA și cea din România. După care, într-adevăr, am fost atenționat pe acest subiect și atunci am încercat să investighez care este geometria formală a Legii 1, am întrebat dacă există precedent,

Eu sunt matematician. Aici, din păcate, nu e matematică, la doi juriști știți bine că aveți trei opinii. Și, aici, fiecare mi-a dat soluții diverse. Unii dintre ei mi-au indicat această hotărâre, 250 din 1992, ca fiind acoperitoare. După care m-am dus să cer o părere de la un avocat, a durat un pic, după care am discutat cu ambele universități și, ca să nu am niciun risc din punct de vedere legal, mai ales că trecuse ceva timp, am demisionat de la Galați.

Rep.: Deci veți rămâne în funcție la CEMU, nu aveți o intenție de a vă retrage în vreun fel sau altul?

C.I.P.: În acest moment, nici nu m-am gândit la așa ceva. Chiar a fost un efort susținut din partea mea și a colegilor mei de la CEMU. Și nu știu să vă spun dacă această imprudență sau inconsistență formală poate atrage vreo chestiune negativă la adresa CEMU. Mai ales că din punct de vedere formal, v-am zis, am acționat cu absolut bună credință.

Citește și:
Ministerul Educației sesizează Parchetul în legătură cu Universitatea “Dunărea de Jos”, pentru plăți pe taxa judiciară de timbru. Ce a constatat comisia de control a ministerului la universitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Campanie PNL în școli și grădinițe din Brăila, cu siglă și sloganuri electorale a deputatului Alexandru Popa, candidat la Consiliul Județean / Ministerul Educației avertiza într-o notă că „activitățile politice sunt interzise de lege în școli”

Candidatul PNL la Consiliul Județean Brăila a filmat două clipuri electorale într-o școală și grădiniță. Deputatul Alexandru Popa a fost filmat în grădinița și școala unde a învățat, în comuna…
Vezi articolul

EXCLUSIV Sorin Cîmpeanu cere Universității Armatei Române “să se delimiteze ferm” de atitudini ca ale profesoarei care a publicat comentarii anti-Zelenski și teorii conspiraționiste și ale profesorului care a încercat să intimideze G4Media: Răspândirea unor teorii cu tentă conspiraționistă reprezintă un risc pentru siguranța națională

Ministrul educației reacționează după ce o profesoară de la Universitatea Armatei Române a publicat un val de postări conspiraționiste anti Zelenski, numerose teorii conspiraționiste și după ce un coleg al…
Vezi articolul