Președintele copilului tău este singura autoritate reală care poate scoate educația din colaps. Pe cine alegem?

4.640 de vizualizări
Raluca Pantazi / Foto: Edupedu.ro
Cei 2,9 milioane de copii câți are astăzi școala românească vor afla peste 10 zile ce prezent le-au decis adulții în România. Se vor trezi cu președinte George Simion, un om a cărui meserie este incertă? Care în afară de politică nu are vreo realizare concretă care-i poate fi dată exemplu copilului în devenirea sa. Care folosește violența fizică și de limbaj ca instrument politic. Sau se trezesc cu președinte Nicușor Dan, un politician cu decizii uneori neclare, cu charismă lipsă, dar care a fost doi ani la rând cel mai bun matematician-licean din lume? A co-fondat Școala Normală Superioară București. A preluat Primăria Bucureștiului cu un buget în criză, cum avem și la nivel național, pe care l-a redresat și nu mai are conturi blocate.

În care dintre cei doi candidați avem încredere că va construi școala de care România are nevoie ca de aer astăzi, dacă vrem să mai avem un viitor? 

  • Peste 22% dintre copiii români de 11-15 ani suferă de sevraj psihologic – cei mai mulți din 44 de țări sondate de OMS – atunci când le este tăiat accesul la telefon, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății
  • România este pe locul I la folosirea problematică a social media de către copii și adolescenți, cu un procent de două ori mai mare decât media țărilor din studiul OMS. Comportamentul e asociat cu probleme mintale, sociale și de școlarizare
  • Elevii români de 14-15 ani sunt pe penultimul loc în Uniunea Europeană la matematică, conform PISA
  • Tinerii români sunt convinși că pot identifica dezinformările, deși România e țara UE cu cea mai mare pondere a tinerilor cu competențe digitale scăzute și nu are vreo strategie pentru alfabetizarea media, potrivit celui mai recent Raport al Comisiei Europene

Școala românească are nevoie de o schimbare profundă chiar și în lipsa cifrelor de mai sus. Altminteri, peste 5 ani ne vom trezi în situația în care nu vom mai avea de ales între un om fără realizări și un matematician. Ci vom avea exclusiv non-valori în pole position sau doar de confirmat o dictatură.  

România trece printr-o criză socială și politică, în care școala are un rol esențial.

De ce este președintele singurul care poate scoate astăzi educația din colaps?

Haideți să vedem cine a croit școala ultimilor 20 de ani: Ultimii doi președinți, prin consilierii pe care și-i i-au ales pe măsura anvergurii lor intelectuale, prin guvernele și miniștrii pe care i-au susținut. Mai poate un ministru, de unul singur, să reformeze cu adevărat educația din România, fără sprijinul președintelui și al întregului guvern?

  • Nu, având în vedere eforturile financiare pe care le presupune o reformă adevărată a educației, în contextul economic actual foarte volatil.
  • Nu, având în vedere că nu mai putem aborda educația ca domeniu sectorial, ci ca unul transversal, fundamental pentru societate. Lipsa unei astfel de abordări integrate și coerente este decontată chiar zilele acestea

Președintele de peste 10 zile și guvernul său au, așadar, datoria să intervină. În primul rând majorând numărul de angajați din școală, prin upgradarea sistemului public de învățământ la practicile companiilor din această țară. Cine mai poate crede că este funcțională compania care se ocupă de mințile unei țări cu aceeași schemă de resurse umane (HR) ca în urmă cu 50 de ani, în condițiile în care noi, familiile, nu mai funcționăm în același fel? Cum putem lăsa profesorii să fie singurii care să îi educe între zidurile școlii după un program neschimbat de zeci de ani, când copiii după ore sunt pradă altor 4 ziduri în care, în cel mai bun caz, există un adult. În cele mai rele și multe cazuri, există doar un abis digital. Un abis care poate crește mintea și care exact în aceeași măsură îi poate face rău, dacă nu există niciun adult care să modereze experiența digitală. 

Școala românească are nevoie urgentă de profesori-asistenți, de laboranți, de ajutoare la clasă. 

Școala românească are urgent nevoie de un alt tip de orar. Credeți că funcționează eficient orarul de acum 50 de ani, când copiii stăteau în bănci pentru a avea exclusiv ore exclusiv de biologie, desen, română, limbă străină, chimie, geografie, fizică, istorie, educație civică, sport, matematică? Cu o singură oră pe săptămână – dirigenția – în care profesorii sunt liberi să vorbească cu copiii din fața lor despre ceea ce îi preocupă pe aceștia cu adevărat, despre ceea ce le face rău și despre cum pot pune capăt practicilor toxice de după școală?

Fără niciun spațiu, nicio oră zilnică în care profesorii să abordeze liber – fără teme impuse de Minister – în discuții cu copiii locurile în care le zburdă mințile influențate ore în șir de companiile care alocă miliarde și cei mai buni cercetători pentru a-i ține captivi? Fără niciun spațiu temporal în care profesorii să devină mentorii copiilor și să contracareze falsurile pe care nespecialiștii le aruncă în mințile elevilor? Fără nicio perioadă în care profesorii să poată să aplice sistematic, constant și strategic un plan de formare permanentă a gândirii critice la copii? 

Cum putem lăsa profesorii fără asistenți și alte ajutoare de predare și cum gândim că îi mai putem abandona în hățișul birocrației, când ceea ce urgent au de făcut este să revină cu încredere și pasiune la mințile copiilor? Cum putem sta, ca societate, să vedem cum tehnologia ne scutește zilnic de mii de drumuri, dar pe profesori paradoxal nu-i scutește de birocrație?

Tot sistemul de învățământ așteaptă zilele acestea de la ministrul Daniel David marea diagnoză promisă din ziua 1 de mandat, în care să anunțe modificările pe care vrea să le aplice. Rămâne de văzut dacă noul președinte va alege să își asume această viziune. Sau dacă va arunca Raportul QX într-un sertar, la fel cum s-a întâmplat cu toate celelalte strategii naționale de până acum. Dar dacă mai stăm mult cu întrebarea cum va arăta Bacalaureatul, vom ajunge să aflăm răspunsul chiar de la elevi: Gol! Fără liceeni. 

Dacă noi continuăm, ca societate, să pasăm vina pentru educația proastă a copiilor între părinți și profesori, elevii vor continua să se protejeze de noi în online, fără limită de timp, fără guideline-uri și fără minime informații de depistare a minciunilor

În curând, abandonul școlar real va fi atât de mare, încât cum reformăm examenele va fi o chestiune irevelantă. Întrebarea esențială va fi: câți copii au mai rămas în școală anul ăsta? Câți nu au abandonat, pradă lumii tehnologice care naște comportamente pe care părinții singuri nu le pot gestiona?

La întrebarea «mai este adaptată școala românească cu ciclurile ei de învățare copilului de astăzi?» vor răspunde chiar copiii. Prin absență!

Iar examenele vor fi adaptate violent nu de școală, ci de copii, care nu se vor mai prezenta.  

Dacă alegem să dăm afară profesori și să glorificăm învățământul de-acum 50 de ani, stând noi înșine cu telefoanele în față, atunci profesorii la care astăzi strâmbăm din nas vor deveni o rara avis care a reușit totuși să dea un examen și să obțină peste 5, fără a fi fost dependenți de tehnologie încă din propria lor copilărie. Vor ajunge în școli ca profesori elevi care nu vor mai fi trecut nicio altă testare în afara Evaluării Naționale de la a VIII-a, examen care nu se pică (nu este examen cu notă minimă, intri la liceu indiferent de nota obținută. Singura limitare este concurența de la liceu. Dar dacă nu intri la liceul X, ai locul asigura la liceul Y, învățământul liceal fiind și el obligatoriu în România). 

Trecem printr-una dintre cele mai bizare campanii electorale post-decembriste, în care pe străzi nu mai există aproape niciun panou cu candidații la prezidențiale. Poți privi orizontul neîngrădit de niciun panou electoral, în zone care altădată erau înțesate de afișe electorale. Dar dacă scoți nasul din propriul telefon și privești în jur, observi că este o campanie online care rulează fără sfârșit sub ochii celorlalți.  

Dacă nu rezolvăm astăzi problema monopolului deținut de tehnologie pe mințile copiilor din România, în 10 ani discuția despre examene nu va mai exista. Pentru că nu se va mai prezenta niciun copil la ele. 

Vetustețea instituției școlare o poate constata de pe-acum orice părinte. 

Astăzi, pe mințile copiilor se bat părinții/profesorii și companii de miliarde care folosesc cei mai performanți IT-iști, cele mai noi descoperiri din psihologia cognitivă și din neurobiologie, ultimele cercetări imagistice, cu un singur scop: de a face profit. Profit pe care îl obțin cu un număr cât mai mare de copii care stau un număr cât mai mare de ore pe produsele tot mai diverse și mai numeroase pe care ei le dezvoltă. 

Pe același public se luptă și societatea „tradițională”: școala nu își poate atinge obiectivul de a educa, de a învăța, de a civiliza, de a produce cunoaștere, de a upgrada societatea decât dacă au în bănci un număr cât mai mare de copii (ideal toți) care stau un număr cât mai mare de ore pe ideile și temele pe care profesorii le furnizează. 

Școala trebuie transformată în spațiu de învățare pentru întreaga comunitate. Un spațiu în care specialiștii numiți profesori să poată debug-ui printr-o intervenție constantă credințele de deep-fake care acaparează acum mințile copiilor. Până când părinții care știu să folosească în mod eficient tehnologia cu propriii lor copii vor deveni masă critică, societatea trebuie să facă zid de protecție a minților copiilor. Și nu pot face acest lucru decât prin școală. Școală în care profesorii să poate să le vorbească pe șleau copiilor atât despre temele de creștere, cât și despre practicile toxice care au ca finalitate problemele mintale. Intervenții care să nu fie sporadice, așa cum se întâmplă astăzi în școlile norocoase, ci care să fie la fel de constante zilnic și de-a lungul tuturor anilor de școlarizare ca orele de religie. 

Ce profesori pot face asta, vă întrebați? Toți profesorii apreciați de comunitate, care sunt oameni care și-au dorit să-i învețe pe ceilalți, au învățat în universitate pedagogie pentru a ști cum să-i educe eficient și care sunt chemați să facă front comun cu părinții în a învăța noile generații nu doar conceptele specifice disciplinei predate, ci și cum să despartă bobul de neghină în realitatea virtuală în care sunt îngropați. 

Dacă nu încetăm să dăm vina unii pe ceilalți (profesorii pe părinți că-i abandonează pe telefoane și tablete, părinții pe profesori că vin cu tehnici depășite), atunci nu vom avea liniștea să vedem cât de simple sunt soluțiile pentru salvarea societății: 

  • construirea de noi spații școlare (fie că e vorba de ridicare de noi școli, fie de amplasarea de școli modulare)
  • împărțirea copiilor din școlile aglomerate în noile spații de învățare
  • introducerea mesei calde pentru toți copiii, indiferent de venituri, în țara aflată pe primele locuri în Europa la obezitatea infantilă
  • continuarea programului la școală, după masă, cu propriii profesori – prin discuții și activități care să normalizeze vulnerabilitatea și să atace problemele cu care se confruntă familiile
  • angajarea de ajutoare pentru profesori la clasă
  • eliminarea birocrației din fișa postului profesorilor
  • încurajarea unor programe comune între școlile de stat și școlile particulare, pentru eficientizarea managementului școlar

În cine ne punem încrederea că va ști să construiască o școală care să salveze România de la moartea din prostie și dependență tenhnologică? 

În cel care își poate stăpâni cu greu pulsiunile agresive în Parlament? În cel care a anunțat recent ca obiectiv 500.000 de concedieri de angajați de la stat și că o promisiune din campania sa a fost doar marketing? În cel ale cărui realizări concrete lipsesc? 

Sau în cel lipsit de farmec, dar care a dovedit deja, prin fapte, ce poate face ca profesionist: a câștigat de două ori aurul la olimpiada internațională de matematică, a co-fondat o universitate și a dovedit capacitatea managerială de a scoate din faliment primăria Capitalei.

Nu avem luxul de a alege din ceva mai bun. Dar din aceștia doi, noi, părinții și adulții perfecți, pe cine alegem?


15 comments
  1. Încrâncenarea cu care se scriu texte pro- si anti- la adresa fiecarui candidat provine fie din frică, fie din sperantă. Frica de a pierde ceva, speranta de a castiga ceva. De neolimpicitatea unuia se leaga frica de ceea ce acesta ar putea sa facă in mod pagubos pentru tara, neintrunind criteriile excelentei in instructie. De olimpicitatea celuilalt se agață speranta ca el ar fi in stare , gratie mintii sale performante in ale cifrelor, sa scoata tara din numeroasele crize in care a intrat. Istoria alegerilor prezidentiale la români, din ultimii 35 de ani, nu pare sa confirme valabilitatea unor asemenea calcule ale alegatorilor. Poate ca niciunul dintre ei nu are solutia reală si eficienta pentru depasirea prezentelor crize. Si, in asemenea caz, mai poate conta doar spiritul cu care va intra alesul in functia suprema.

    1. D-le, e simplu. Avem de ales între un neo-nazi (care nici prea inteligent nu s-a arătat în dezbaterea de ieri, dânsul doar “aruncă cu vorbe”) și un om normal (care a demonstrat deja nu doar ca e inteligent, dar si ca are și abilități administrative).
      Nu mai e altceva de spus.

      1. Problema nu este ce calități au ,problema este ce capacitate de înțelegere au cei care aleg.Majoritatea e la marginea cretini……..smului.Daca era si Einstein,tot degeaba.Ei vor unul după chipul și asemănarea lor.

  2. Doamna blamează teoriile de acum 50 de ani, iar guvernul actual, ridicat în slăvi de dumneaei ține pe post septuagenari care STAU la propriu la catedra și citesc din carte, (stau fiindcă legea le dă voie, pe salarii maxime, plăți cu ora și gradații de merit, excursii benevole prin tot felul de proiecte, că doar merită să se formeze în excursii, reprezentând “viitorul”), pe modele pedagogice “vintage”, la peste jumătate de secol diferența de vârstă de elevi. Oamenii “noi” dau in fiecare an examene, note peste 7, chiar 8-9, inspecții, dosariade la etapele de mobilitate, sedințe publice, stapânesc tehnicile digitale, dar nu au posturi, că sunt ocupate de bunicii fără empatie

  3. Nu cred că ii mai pasa cuiva de avertismente că vine cutremur financiar,că nu știe tabla înmulțirii cu 100 etc.Au fost cutremure peste cutremure și dezastre peste dezastre….
    Toati sunt de acord ca ii vor plecați,nu ii mai vrea nimeni.

  4. Un presedinte nu va face absolut nimic. Eventual va distruge. Sunt atat de multi incopetetenti in sistem incat il coplesec. Va dura zeci de ani sa revina la normal in ritmul asta de dolce far niente aka trancaneala interminabila.

    David nu a facut nimic de atatea luni. Incompetentii care au trecut prin minister distrug in continuare chiar daca sunt absenti.

    Exemplu de incompetenta manageriala crasa. Institutia toxica CMBRAE a fixat o sedinta luni la ora 10. Ii doare la 10 m in spate de copii. Ei trebuie sa-si arate puterea toxica si sa te faca sa lasi toate orele cu copiii de luni ca sa asculti prostiile pe care le vor debita sefii la mareata sedinta imposibil de planificat dupa program sau la finalul anului scolar.

    Daca iese Simion vor numi in bataie de joc alt ministru incompetent. Ura!

  5. 100-41=59%….=.Majoritatea,deci, nu a votat pe cel pe care unii se grăbesc să ni-l prezinte că pe un învingător…

    Fix in asta constă manipularea ….in sociologie chiar cred că se numește cumva acest efect…. ..

    Daca acum avem un învingător, de ce mai cheltuim banii țărișoarei pe turul doi!?

    Poate pentru că abia acum incepe competiția?

    Da, e nedrept să pui o asemenea opoziție….. brusc apetența pt scandal a devenit farmec? și charisma
    ..pfff…..

    … Cât oare trebuie să știi despre un președinte, așa cum este ac instituție reglementată în România..ca sa crezi că personal nu ai nimic de făcut că să îți schimbi propria viață… ( decât vreo 99
    %..?. …..) comparativ, cel puțin cu un președinte
    ? sa votezi in bășcălie ajută oare?🤔

    :)) suntem ridicoli absolut pt că ne lăsăm dezbinati

    Deci, ce e cu toată această tevatură falsă …!?. este strategie de marketing politic…..este aceeași care, din noiembrie încoace, produce notorietate pt un candidat…..
    adica, însuși candidatul ne spune asta….. 🙂

  6. sincer sa fiu cine a votat de 2 ori spunând că vrea Romania educată ar trebui sa ia o pauză de la dat cu părerea…..

  7. Eu am o nedumerire: oare de ce, cu toate ca orice parinte si-ar dori copii olimpici sau supradotati, atunci cand pot vota unul, ezita? E interesant cand privesti din perspectiva studiilor despre supradotare, a incercarilor din educatia noastra de a exagera cu olimpiadele sau a parintilor care isi doresc, pe buna dreptate, ca ai lor copii sa fie cei mai buni… De ce, cand putem vota unul, venim cu etichete perimate de tipul “tocilar”, cand stim azi ca a toci inseamna a invata fara sa intelegi ce inveti – poate treci un test rapid la clasa asa, dar sigur nu o olimpiada, in orice domeniu ar fi ea.

    1. Suntem la pământ cu tot ce înseamnă educație datorită specialiștilor numiți politic în fruntea oricăror instituții educaționale. De 34 de ani învățământul românesc este pe o pantă descendentă. De pe băncile facultăților ies analfabeți funcțional datorită universităților care au devenit fabrici de bani pentru ele. Am ocazia să vin lunar în contact cu oameni de la toate nivelurile de studii, postliceale sau universitare, grav, nu percep logic ce le explic, știu ce spun și ce scriu. P S…n-are treabă Simion ori Nicușor Nicolae Dan, nu-i locul lor pe Edu…fiți verticală.

    2. Lung articol, să scurtăm, învățământul din România,ca de altfel toate aspectele social, economice,este și el o oglindă a ceea ce se întâmplă în această țară!.
      Am avut zece ani un președinte profesor, și…?.
      Rușine să-i fie pentru tot ce a făcut!.
      Acum la chestiunea zilei, copiii noștri, băieți și fete,cu cine din cei doi candidați am vrea să fie prieteni,cu cine am vrea să iese în oraș?.
      Scrieți numele pe buletinul de vot, vă rog!

  8. Pot sa zic că mie greata de modul de manipulare prin articole de presă, unele plătite obscur. Am avut un președinte prof universitar, cu ștaif, Emil Constantinescu și, cum a mers tara, educația și economia in vremea lui? … Daca vroiați așa de mult educație de ce nu l-au votat părinți pe Funeriu? Omul care a înghesuit clasa zero în gimnaziu și care nu a adus nimic, dar nimic plus sistemului, doar a destabilizat la vremea respectivă și acum rezultatele sunt mai slabe că atunci. Deci draga doamnă, scrieți o poezie, un pamflet nu va mai văicăriti că oamenii care au fost trași pe sfoară 35 de ani de FSN PDL PNL UDMR USR nu votează cu cine e de acord sistemul. nu este vb nici despre pro Europa sau ba, nici despre orice altceva ci despre oameni. nu sunt respectați, sunt ținuți la limita subzistenței multi, muncind pt 3000 de lei care la ce preturi au făcut în piața nu îți ajung sub nicio forma. oamenilor le trebuie o guvernare care sa elimine lichelele din aparatul bugetar, sa elimine spacialii, să reducă taxele și dobânzile, sa reducă accizele și piata mafiei la utilități apa gunoi curent gaz, sa beneficiezi de sănătate pt cât plătești etc, restul este gargara de manipulare..

  9. Si restu de presedinti ce au facut ? fix nimic ca si ce urmeaza sa fie fie Simion fie Nicusor sau oricare alt cineva … ne ajunge un Iohanis care de 8 ani se plimba cu avioanele pe banii publici si sa cumpere izolete care nu se mai stie de ele . decat tot psd pnl sa mai fie si alt partid

    1. Defetism curat, abulic, inoperant în condițiile date. Nu ai înțeles nimic, Ștefane, din ce se întâmplă, din colapsul economiei și al nivelului de trai ce va urma, provocat și promovat prin manipulare politică de Mesia și ai lui, prin programul ideologic “hrană, apă și energie” (mistică, nu eoliană, căci aceasta, s-a zis, nici nu există). Ideologie, idee medievală de agronom școlit pe vremuri: cui dai hrană și apă, de două pe zi, eventual prin telepatie, ca să scapi de griji?
      Într-o situație critică, atât de gravă, când, prin tribulații politice de aproape o jumătate de an, s-au indus toate relele posibile ca să câștigi alegerile, lupți, prin rațiune, căutând răul cel mai mic, care să nu demoleze totul, să nu pună în pericol însuși statul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David, despre „suveraniști”: Dacă sunt patrioți, trebuie să urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile și sistemul / „Există presiuni din zone autoritare externe care atentează la drumul democratic al țării noastre” / Profilul taberelor din România polarizată „la început de campanie electorală”

„Dacă țin la țară și sunt patrioți, trebuie să urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile/sistemul acesteia, canalizându-și nemulțumirea nu în demersuri anarhice cu tendințe izolaționiste, care distrug instituții și…
Vezi articolul

Eficiența universităților românești în atragerea cercetătorilor de top din străinătate: ce spun datele din competițiile organizate cu bani PNRR, unde mai puțin de jumătate dintre proiectele depuse au îndeplinit pragurile minime impuse

Cât de pregătit este mediul academic românesc să atragă resurse umane de înaltă specializare din străinătate, așa cum își propun autoritățile române, cu fondurile masive – 178 de milioane de…
Vezi articolul

The Guardian: Da, așteptați-vă la mai multă supraveghere pe timpul crizei, dar păziți-vă de ea odată ce pericolul va fi trecut. Chiar vom dori să urmăm modelul Chinei, care folosește tehnologia digitală pentru control social?

Acum un an, sistemul Chinei bazat pe un scor de credit social și programul ei de spionaj în masă erau considerate în Vest „orwelliene”. Acum sunt privite ca asigurând instrumente…
Vezi articolul