Primaria sectorului 1 poate cumpăra sediul liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”, o clădire istorică de peste 120 de ani, din strada General Berthelot / Din 2016, elevii nu au putut folosi o clădire complet renovată a liceului, din cauza unor probleme tehnice semnalate de experți ISU

305 vizualizări
Foto: Simion Mechno – Agerpres Foto
La începutul anului, Consiliul Local al sectorului 1 anunța că vrea să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” de pe strada General Berthelot nr. 56-58 și aștepta aprobarea Consiliului General al Municipiului București. Consilierii au aprobat ieri proiectul care permite sectorului 1 să cumpere sediul istoric, potrivit unui comunicat de presă al primăriei sectorului 1. Instituția a cerut să cumpere clădirea după ce Comisia Specială de Retrocedare a decis să o retrocedeze unei congregații în urmă cu 2 ani la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.
  • Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” funcționează în două locații, clădirile din Str. Berthelot sunt din 1892, iar clădirile din Bd. Iancu de Hunedoara sunt: Corp A din 1960, Corp B din anul 2001 și Corp C din anul 2016. Corpul C însă prezenta multe nereguli și nu a putut fi folosit.

Consiliul local al sectorului 1 poate cumpăra clădirea istorică ce fusese retrocedată către Congregatio Jesu în urmă cu 2 ani. Apoi vor urma lucrări de reabilitare, mai scrie în comunicatul primăriei.

Noul proprietar are obligația de menține destinația de unitate de învățământ a acestui imobil pe o perioadă de 10 ani, utilizatorul urmând să plătească o chirie lunară stabilită în conformitate cu legislația în vigoare.

“Sediul Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” de pe strada General Berthelot nr. 56-58 va avea în continuare destinația de școală. Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat astăzi (n. red. joi, 30 septembrie), un proiect de hotărâre prin care Consiliul Local Sector 1 a fost împuternicit să achiziționeze în numele și pentru Municipiul Bucureşti acest imobil care fost retrocedat către Congregatio Jesu în luna iunie 2020.”

În baza Deciziei nr. 9149/04.06.2020 emisă de Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, s-a decis retrocedarea în favoarea Congregației Jesu a imobilului de pe strada General Berthelot nr. 56-58.

Consiliul Local al sectorului 1 a făcut cererea la începutul anului pentru ca elevii să poată învăța în continuare la sediul Liceului de Artă “Nicolae Tonitza”.

O clădire încărcată de istorie care trebuie să rămână în administrarea comunității locale. Deoarece a fost în litigiu, în această unitate școlară nu s-au făcut deloc investiții de mai mulți ani. După ce finalizăm procedura de achiziționare, vrem să modernizăm rapid întregul imobil, pentru a asigura elevilor cele mai bune condiții pentru desfășurarea cursurilor”, a declarat primarul Clotilde Armand.

Informații de context

De peste 5 ani, elevii liceului de Arte Nicolae Tonitza din București nu pot învăța în clădirea din Iancu de Hunedoara renovată complet în 2016 din cauza unor probleme tehnice care nu au putut fi remediate, fără bani suplimentari alocați de Primăria Sectorului 1. Așa că liceul funcționează în două locații, clădirile din Str. Berthelot sunt din 1892, iar clădirile din Bd. Iancu de Hunedoara sunt: Corp A din 1960, Corp B din anul 2001 și Corp C din anul 2016.

Corpul nou al sediului din Iancu de Hunedoara a fost finalizat în 2016, dar subsolul s-a inundat la două săptămâni de la terminarea lucrărilor, neprimind astfel aviz ISU de funcționare.

În decembrie anul trecut, când zeci de părinți au protestat în stradă nemulțumiți că elevii nu au un sediu unde să facă ore cu prezență fizică, Primăria sectorului 1 spunea că “va întreprinde toate demersurile în vederea funcționării acestei clădiri cu respectarea normelor ISU, în cel mai scurt timp, astfel încât elevii și profesorii să își desfășoare activitatea în condiții de securitate optime”.

O parte dintre problemele constatate, în 2017: infiltrații de apă în subsol și pe terasele exterioare, probleme la adăpostul de apărare civilă, apa care stagnează în căile de evacuare din subsol, deficiențe privind măsurile de apărare contra incendiilor, existența de neetanșeități la elementele constructive exterioare au fost constatate și în 2021, când Primăria Sectorului 1 a demarat lucrări masive de reparații.

Despre clădirea veche de peste 120 de ani

Clădirea de pe strada General Berthelot nr. 56-58 are o istorie veche de peste 120 de ani. Aici a funcționat, la începutul secolului XX și în perioada interbelică, școala de fete “Sfântul Iosif” – școală primară și liceu de fete – aflată sub patronajul Bisericii Catolice.

După cel de-al Doilea Război Mondial, imobilul a fost naționalizat de regimul comunist, în baza Decretului nr. 176 din 2 august 1948 pentru trecerea în proprietatea statului a bunurilor bisericilor congregațiilor, comunităţilor sau particularilor, ce au servit pentru funcţionarea şi întreţinerea instituţiilor de învăţământ general, tehnic sau profesional.

După naționalizare, începând cu data de 27 septembrie 1948, aici și-a desfășurat activitatea o școală tehnică și un cămin de studenți. Din 19 iunie 1959, în această clădire a fost mutată Școala medie nr. 21 cu predare în limba germană, transformată în Liceul Industrial nr. 21 cu predare în limba germană. Din 8 octombrie 1973,  imobilul a fost transferat în administrarea Liceului “Nicolae Tonitza.”

Pe 4 iunie 2020, Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România a retrocedat imobilul către Congregația Jesu (fostul Institut “Sânta Maria”), la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Indemnizația de hrană nu intră în baza de calcul a indemnizației de concediu pentru profesorii și angajații din Învățământ sau alte instituții publice – decizie obligatorie a Înaltei Curți de Casație și Justiție

Indemnizația de hrană nu intră în baza de calcul a indemnizației de concediu pentru profesorii și pentru personalului contractului plătit din fonduri publice și funcționarilor publici, după cum a decis…
Vezi articolul

Proiectele consolidate ale legilor Educației vor fi publicate săptămâna viitoare, anunță ministrul Cîmpeanu: Avem un mare hop și mari emoții la Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii / Acestea reprezintă avizul pentru creșterile de 40% ale salariilor profesorilor și pentru bugetul educației de 15% din Bugetul General Consolidat

Cele două proiecte consolidate ale legilor Educației, respectiv Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior, ar putea fi publicate săptămâna viitoare, după cum a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la…
Vezi articolul

Școlile care vor intra pe noua listă a celor care oferă elevilor o masă caldă ar trebui să îndeplinească criterii de prezență slabă, risc de abandon școlar și profesori necalificați, conform proiectului Programului Național Masă Sănătoasă, pus în dezbatere

Proiectul ordinului privind aprobarea criteriilor pentru includerea școlilor în Programul național Masă Sănătoasă (PNMS) a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. Guvernul va finanța maxim 1000 de unități…
Vezi articolul

ANOSR, alianța studenților condusă în trecut de actualul ministru Deca, a ieșit la mitingul de amploare din București și anunță că se solidarizează cu profesorii

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, ANOSR, anunță că este astăzi alături de cadrele didactice din învățământul preuniversitar și superior și susține demersurile sindicatelor acestora privind nevoia unei finanțări…
Vezi articolul