Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi verificați de Autoritatea pentru inspecție școlară, dacă sunt semnalări, “nu va funcționa principiul autosesizării” – ministrul Educației

12.857 de vizualizări
meditații în perioada în care școlile au fost închise
Foto: Pexels.com
Cadrele didactice care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi verificate de către Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC), „atunci când aceste situații vor fi semnalate”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul podcastului Observator.

„Ministerul Educației va avea o Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității, în cadrul căreia va funcționa o Comisie Națională de Inspecție Școlară, care va avea ca obiectiv exact respectarea acestor reguli ce țin de deontologia profesională”, a precizat ministrul.

Cîmpeanu a mai spus că aceste verificări vor fi făcute „în măsura în care vor fi semnalate, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare”.

Potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă se regăsește pe lista abaterilor disciplinare și se sancționează.

Art. 176 alin. (1) din documentul citat prevede că sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

 • „a) avertisment;
 • b) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni;
 • c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control;
 • d) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.”
Despre Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității (ANISAC)

Art. 96 (1) Se înfiinţează Autoritatea Naţională pentru Inspecție Școlară și Asigurare a Calității, denumită în continuare Autoritatea, instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Educației, prin reorganizarea Agenției Române pentru Asigurarea Calității care se desființează și prin preluarea atribuțiilor de inspecție școlară de la inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

„(4) La nivelul Autorităţii funcţionează Comisia Națională pentru Inspecție Școlară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică și deontologie profesională de către cadrele didactice și personalul de conducere de la nivelul sistemului național de învățământ.

(5) Din Comisia Națională pentru Inspecție Școlară fac parte cadre didactice cu probitate morală și profesională, care au experiență în inspecție școlară de cel puțin 10 ani. În exercitarea mandatului, membrii CNIS au obligația să se abțină de la luarea oricărei decizii afectate de interesul personal. Prin interes personal se înțelege orice situație în care aceștia trebuie să se pronunțe asupra unei contestații/ sesizări care privește un cadru didactic angajat al unității de învățământ în care aceștia își desfășoară activitatea, soțul/soția sau o persoană care are calitatea de rudă de până la gradul II sau afin”, se arată în textul normativ.

Redăm dialogul pe tema meditațiilor:

Sorin Cîmpeanu: Din punct de vedere al sistemului de educație, este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să realizăm acest lucru. Dintr-o altă perspectivă, ce nu ține de Ministerul Educației, cea fiscală, dacă faci meditații nu cu elevii de la propria clasă, ai la dispoziție cadrul legal pentru a plăti un impozit care nu este foarte mare pentru această activitate. (…)

Reporter: Mi-e greu să înțeleg cum îi verificați pe cei de la clasă, cu elevii lor.

Sorin Cîmpeanu: Ministerul Educației nu are atribuții de control, din această perspectivă, însă Ministerul Educației va avea o Autoritate Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității, în cadrul căreia va funcționa o Comisie Națională de Inspecție Școlară, care va avea ca obiectiv exact respectarea acestor reguli ce țin de deontologia profesională. Persoanele care vor face parte din această comisie, vă asigur, vor fi dincolo de orice îndoială din perspectiva prestigiului profesional sau moral. 

Reporter: Îi vor verifica pe profesori deci.

Sorin Cîmpeanu: Atunci când aceste situații vor fi semnalate, da, pentru că altfel nu există posibilitatea instituțională și legală din partea Ministerului Educației să facă astfel de verificări, trebuie să fim onești.

Reporter: Deci, procedura este, dacă vom avea semnalată o astfel de situație, nu vor merge inspectorii în școli să verifice profesorii.

Sorin Cîmpeanu: Vor verifica astfel de situații în măsura în care vor fi semnalate, nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare. În mod sigur nu, pentru că nu ne ocupăm cu aceste aspecte și pentru că dorim să punem lucrurile în regulă în așa fel încât fiecare instituție să se ocupe de ce trebuie să se ocupe. Sunt alte instituții care se ocupă de aspectul acesta, inclusiv de verificare a normelor fiscale”.

Informații de context

Registrul declarațiilor de interese pentru profesori este prevăzut în proiectul Legii învățământului preuniversitar și privește activitatea de meditații cu elevii. Acesta ar urma să fie introdus la nivelul unităților de învățământ, „are un scop preventiv, dar, în același, avem și o evidență a cadrelor didactice care prestează aceste activități”, după cum a declarat Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, pentru Edupedu.ro. – detalii aici

Șeful ANAF a subliniat, într-o conferință de presă, că profesorii care dau meditații nu au fost verificați, dar că “dintotdeauna există obligativitatea fiecărei persoane de a depune declarația de venit”. Mai multe detalii aici

În iulie, tot Lucian Heiuș spunea la Euronews că din 2023 și-ar dori ca “instituția să aibă un sistem performant prin care să trimită un SMS către profesorii care oferă meditații, pentru a le atrage atenția că nu este legal și că reprezintă o infracțiune, dacă primesc bani de la părinții copiilor și nu plătesc impozit pe ei”.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă despre fiscalizarea meditațiilor: “Dacă profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată, am oarece întrebări în această speță, însă nu se pot accepta excepții”. – detalii aici

În aprilie, Fiscul a publicat un ghid al profesorului care dă meditații. Cei care încasează bani în numerar sau cu cardul au obligația de a avea casă de marcat – document.

Amintim că Edupedu.ro a scris în luna mai că Sorin Cîmpeanu a anunțat că propune introducerea în Legea Educației a interdicției ca profesorii de la clasă să facă meditații cu elevii lor.

Ministrul Educației a mai spus că o comisie națională de inspecție școlară va ancheta profesorii care fac meditații cu elevii de la clasele la care predau și îi va sancționa.

Consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, declara că „nu suntem de acord nici cu ideea de a interzice meditațiile total. Pregătirea suplimentară, pregătirea în privat sunt lucruri care au existat și vor exista întotdeauna. Nu vrem să eliminăm o cerință a pieței”. – detalii aici

De precizat, ministrul Cîmpeanu a îndemnat profesorii să-și facă PFA-uri pentru a da meditații: „Este o modalitate transparentă de a plăti impozit aferent”.

În prezent, profesorilor le este interzis prin Codul de etică, aprobat prin ordin de ministru, deci nu prin lege, să facă meditații cu elevii de la clasă.

Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, prevede explicit că ”meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat” sunt interzise.

Citește și:
Șeful ANAF, Lucian Heiuș: Nu am spus niciodată că fac controale la profesorii care dau meditații și nici nu am făcut / Luna trecută, șeful ANAF spunea că își dorește ca profesorii care dau mediații să fie avertizați prin SMS că este ilegal dacă nu plătesc impozit pe veniturile declarate
Profesorii, îndemnați să-și facă PFA-uri pentru a da meditații. Cîmpeanu: „Este o modalitate transparentă de a plăti impozit aferent” / Legat de resursele financiare ale părinților: „Meditațiile nu sunt de natură să sprijine rezolvarea problemelor de echitate, din păcate”
Fiscul publică ghidul profesorului care dă meditații. Cei care încasează bani în numerar sau cu cardul au obligația de a avea casă de marcat – document / Declarația de venit trebuie depusă până pe 25 mai
INTERVIU În fiecare școală va exista un registru al declarațiilor de interese pentru profesori. Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației: Dacă nu completează acest registru și sunt prinși că dau meditații, se intră în zona de sancțiuni

4 comments
 1. “Nu va funcționa principiul autosesizării și al perchezițiilor domiciliare” – domnul ministru se crede organ de cercetare penală! Nu poți să faci percheziție decât cu mandat emis de procuror! Cei care fac meditații nu sunt infractori periculoși, sa necesite asemenea acțiuni și în nici un caz nu se pot face de instituții din sistemul educațional!

 2. Este un alt foc de paie; pentru stingerea furtunii din paharul cu apă! Tâmpeanu știe că politrucii unși la inspectorate nu vor sancționa niciodată ”colegii” care fac evaziune fiscală și, nu în ultimul rând, șantajează elevii clasei pentru a merge la meditațiile de acasă!
  Am sesizat inspectoratul județean și tov. inspectoare refuzau să vadă realitatea, tergiversând întotdeauna luarea măsurilor legale împotriva nesătulelor (de bani) profesoare – provenite din educatoare reșapate în profesoare de către fabricile de diplome.

  1. Autoritatea pentru inspecție, va verifica, probabil foarte superficial și nu va spune ce profesori fac meditații. Profesorii, se vor apăra întotdeauna între ei, își vor apăra drepturile lor și nu le pasă că și copiii și părinții acestora au drepturi, nu doar obligații

 3. Si cine va realiza semnalarile? Fie parintii, care se dovedesc a fi nemultumiti de rezultatele obtinute, cu tot cu meditatii, de catre odrasle si dau vina pe profesor ( ar fi tardiva, s-ar semnala dupa ce fenomenul s-a produs, cu riscul decredibilizarii si suspiciunii de rea credinta), fie ”concurenta” (aka alti profi, care nu au si vor clienti sau vaneaza pozitia in cadrul scolii a celui in cauza). Sunt doar doua ipoteze in care prevederea legala se duce in subiectiv!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Tichetele sociale pentru sprijin educațional, de 500 de lei, acordate pe baza unei proceduri de secol 19 prin care fiecare învățător sau diriginte întreabă părinții ce salariu au primit luna aceasta. Ministrul Educației dă vina pe lipsa interconectării sistemelor publice

Prevederea din ordonanța de urgență 133 din 2020, conform căreia tichetele educaționale de 500 de lei sunt acordate „familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat…
Vezi articolul

Cîmpeanu, despre motivele pentru care o parte dintre elevii de clasa a VIII-a nu au fost înscriși la Evaluarea Națională 2022: Am avut mulți elevi care s-au depărtat de școală în acești doi ani de criză sanitară

„Incapacitatea de a promova clasa terminală are legătură și cu faptul că, din păcate, neînțelegând importanța principiului că școlile se închid ultimele și se deschid primele pe timpul crizei sanitare,…
Vezi articolul