Raport al Ministerului Finanțelor: Pentru o familie cu un singur venit și doi copii România are cel mai ridicat grad de impozitare a muncii dintre toate țările europene – peste 42% / În Polonia, sarcina fiscală pentru un caz similar e sub 2%

9.839 de vizualizări
Foto: 47955843 © Mariadubova | Dreamstime.com
O familie cu un singur venit și doi copii are, în România, cel mai ridicat grad de impozitare a muncii dintre toate țările europene, arată un raport publicat săptămâna trecută de Ministerul Finanțelor. Documentul a fost realizat de Banca Mondială cu finanțare din PNRR și recomandă Guvernului o reformă completă a politicii fiscale tot prinm Programul de Redresare și Reziliență.

„Acest lucru se datorează înprimul rând contribuțiilor de asigurări sociale substanțiale plătite din primul leu câștigat”, se arată în raport. „Un factor suplimentar, însă, este faptul că multe alte țări europene oferă un sprijin semnificativ destinat familiilor cu copii, cum ar fi credite fiscale sau deduceri specifice pentru copii, în timp ce alocațiile pentru persoanele aflate în întreținere din România oferă un sprijin mai modest pentru familiile cu copii, în ciuda creșterilor recente”, conform documentului.

Graficul prezentat de autorii raportului arată că în România sarcina fiscală medie a unei familii cu un venit și doi copii este de peste 43%, după noi fiind Turcia, la aproape 10 puncte distanță 35% impozitare. Cea mai mică impozitare a unei familii cu un singur venit si doi copii este în Olanda (5%) și Polonia (cca 2%).

România este una dintre țările care are venituri bugetare foarte mici, reușind până acum să amâne sau să oprească orice reformă în acest sens. Autorii raportului dau și câteva sfaturi pentru o viitoare reformă, ei spun că dacă s-ar păstra actuala impozitare în cotă fixă a veniturilor persoanelor fizice, alocațiile pentru copii și alocațiile pentru diverse tipuri se asistență socială ar face de fapt o „progresivitate” a impozitării.

„Cea mai simplă modalitate de a crește progresivitatea sistemului de impozitare ar fi creșterea cuantumurilor alocațiilor de bază și ale alocațiilor pentru copii existente. Chiar și în cazul unui IVPF (.n.red. impozit pe venit pentru persoane fizice) cu cotă fixă, acordarea unei indemnizații creează progresivitate prin reducerea sarcinii fiscale pentru cei care primesc indemnizația. Chiar dacă alocația ar fi acordată tuturor contribuabililor (așa cum se întâmplă adesea în alte țări), acest lucru ar duce la o creștere a cotei medii de impozitare. Dacă aceasta rămâne direcționată, așa cum este cazul în prezent în România, va scădea cota medie de impozitare pentru cei care se află sub pragul maxim de venit”, se arată în raportul publicat de Ministerul Finanțelor.

Mai multe despre Raport a scris Economedia.ro

Foto: 47955843 © Mariadubova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LIVE VIDEO Mii de profesori protestează astăzi în Iași, Baia Mare, Caraș-Severin, Maramureș, Suceava, Alba, Alexandria, Brașov, Brăila, Galați, Dâmbovița, Bistrița: „Suntem uniți! Nu cedăm!”

Profesorii protestează și astăzi în Iași, Baia Mare, Caraș-Severin, Maramureș, Suceava, Alba, Alexandria, Brașov, Brăila, Galați, Dâmbovița, Bistrița. Mii de profesori cer mărirea salariilor tuturor angajaților din învățământul preuniversitar în…
Vezi articolul

Primăria Constanța a confiscat politic cadourile unor elevi pentru vârstnicii instituționalizați/ Părinte: ”Nu vrem să ne creștem copiii în mentalitatea de unelte ale oamenilor politici”

O campanie desfășurată la inițiativa învățătorilor și profesorilor de la Școala nr. 30 ”Gheorghe Țițeica” din Constanța a fost confiscată politic de Primăria Constanța, înaintea sărbătorilor de iarnă, scrie G4Media.ro.…
Vezi articolul