Rectorul Universității de Vest din Timișoara propune o rețea a universităților românești care fac parte din alianțele europene

1.303 vizualizări
Foto: UVT / Universitatea de Vest din Timișoara
Rectorul Universității de Vest din Timișoara (UVT), Marilen Pirtea, propune ca instituțiile de învățământ superior românești care sunt membre ale alianțelor Universităților Europene să se reunească într-o rețea care să le ajute să-și atingă obiectivele comune, anunță UVT într-un comunicat de presă. Rectorul, care în prezent candidează pentru un nou mandat în Parlament, propune astfel încă o asociere a universităților mari, separată de ceea ce există deja (Consortiul Universitaria).

Rețeaua ar urma să promoveze obiectivele comune pe care instituțiile membre le vor avea în urma implicării lor în proiectele asociative europene.

Cum explică Marilen Pirtea proiectul pe care-l propune: 

  • O reţea de universităţi româneşti partenere în alianţe europene poate fi un partener de dialog important pentru ministerul de resort în ceea ce priveşte chestiuni comune proiectelor în care suntem implicaţi. Cu toţii vom avea nevoie, în opinia mea, de o colaborare extinsă, pe diverse segmente de activităţi, cu instituţiile centrale din învăţământul superior. Față de varianta unor dialoguri individuale, desfășurate separat, cu rezultate direct proporţionale, avem posibilitatea de a fi împreună și a promova un cadru de lucru colaborativ în raport cu aceste instituții, cu agende clare, comune, asumate de toate părţile implicate.”
  • „Dacă în prima rundă de selecţie a proiectelor depuse în vederea finanţării, trei universităţi româneşti au devenit instituţii finanţate în cadrul unor Universităţi Europene (Universitatea din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București și Universitatea Tehnică de Construcții din București), în cea de-a doua rundă, şapte universităţi din România au fost selectate în acest sens (Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Politehnica din București, Universitatea din Petroșani, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara). Împreună, reprezentăm învăţământul superior românesc, zece universități cu talie europeană, care pot să-și coreleze strategia pentru reușita unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte europene din domeniul educaţiei şi nu numai.” 

Proiectul pornește cu un grup de lucru: potrivit comunicatului UVT ce anunță inițiativa, universitatea timișoreană “a propus constituirea, în prima etapă, a unui grup de lucru alcătuit din câte un reprezentant al fiecărei universităţi mai sus menţionate, care să vizeze stabilirea unei agende comune (…). UVT și-a asumat organizarea primei întâlniri de lucru, pentru a oferi cadrul necesar începerii dialogului, în luna decembrie 2020”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” Bucureşti susţine transformarea unor spitale CFR în unităţi sanitare universitare / ”Aceste spitale vor putea oferi oportunităţi de învăţare pentru studenţi, formare pentru medicii rezidenţi”

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti (UMFCD) a transmis, duminică, faptul că susţine transferarea unora din spitalele aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în administrarea Universităţilor de…
Vezi articolul

Reproșuri de moralitate politică între rectori. Pricopie, după migrarea lui Cîmpeanu la PNL: Traseismul politic – o ‘cruzime’ folosită cu înțelepciune sau o practică descoperită prin bălțile Dâmboviței?

“La noi, traseismul politic nu este întâlnit în situații extreme – a devenit o practică, o rutină – și nu este în beneficiul public”, avertizează rectorul Școlii Naționale de Studii…
Vezi articolul