Redeschiderea școlilor în România – 2 iunie. În ce condiții revin în clase elevii din anii terminali pentru pregătirea examenelor

3.081 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
România redeschide școlile pe 2 iunie pentru elevii de ani terminali. Revenirea în unitățile de învățământ este opțională pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii terminali din școala profesională și școala postliceală. Noutatea acestei redeschideri a școlilor constă în setul de „condiții de siguranță” reglementate de autorități pentru a împiedica răspândirea COVID-19 printre elevi și profesori sau personalul auxiliar din școli.

Din data de 2 iunie, pentru o perioadă de două săptămâni, elevii ai căror părinți decid să îi lase la școală (participarea elevilor la activitățile de pregătire va fi decisă de părinți după evaluarea încadrării în grupele de risc a elevilor sau membrilor familiilor acestora), vor face doar activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale, potrivit legilor și ordinelor ministerale în vigoare.

Regula de bază: distanțarea fizică 

Deși a fost eliminată limita de 10 persoane în clasă în același timp, atât profesorii, cât și elevii trebuie să mențină între ei o distanță minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate, astfel încât să existe o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană.

Accesul este interzis persoanelor care au o temperatură corporală ce depășește 37,3 grade Celsius – temperatura va fi măsurată la intrare de către un cadru medical.

Suprafețele expuse vor fi dezinfectate și, de asemenea, vor fi evitate aglomerările de persoane.

Regulile au fost aprobate în cel de-al treilea ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației.

Măsurile pe care trebuie să le găsească elevii la școală:
  • la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius) de către cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată a desfășurării activităților
  • parcursul prin curtea școlii până la intrarea în unitatea de învățământ se va realiza pe un traseu bine delimitat și semnalizat
  • la intrarea în unitatea de învățământ vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini)
  • în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS CoV-2
  • unitățile sunt dotate permanent cu săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini
  • durata activităților petrecute de elevi în sălile de clasă va fi de cel mult:
    • 3 ore pentru elevii de liceu
    • 2 ore pentru elevii de gimanziu
    • 4 ore pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale
  • pauzele intermediare vor fi programate decalat, astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacționeze fizic
  • în sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m față de altul
  • pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii)
  • colectarea măștilor se va face în locuri special, semnalizate corespunzător
  • la sfârșitul activităților, elevii vor primi o nouă mască de protecție.

În același timp cu redeschiderea școlilor, pentru absolvenții de clasa a VIII-a pe 2 iunie încep înscrierile la Evaluarea Națională. Înscrierile se fac automat de către secretariatele școlilor.

Pe 3 iunie încep înscrierile pentru Bacalaureat. Toate detaliile și modelele de cereri pot fi găsite în ghidul de înscriere la Bacalaureat 2020.

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea


2 comments
  1. Daca inscrierile se fac automat de ce trebuie sa mergem la scoala, atat parintii cat si elevii de clasa a8a din Ilfov?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Senatul universitar decide dacă facultățile vor desfășura sau nu cursurile online. Guvernul a stabilit trei scenarii de lucru pentru universități

Desfășurarea activității didactice ce presupune prezența fizică a studenților se stabilește prin hotărâre a Senatului universitar în funcție de situația epidemiologică și de specificul fiecărei universități, în anul universitar 2020-2021,…
Vezi articolul

Profesorii aleg manualele pentru anul școlar 2023-2024, inclusiv dintre cele 11 ale Editurii Booklet / Profesoara Andreea Coroian Goldiș, coordonatoarea manualului de Limba și literatura română, clasa a VI-a: Pentru niciun profesor nu e ușor să aleagă un manual, este vorba de un sprijin pentru tot anul școlar (P)

Anul școlar 2023-2024 începe cu manuale noi! Editura Booklet s-a numărat printre cei 22 de participanți la licitația publică pentru manuale organizată de Ministerul Educației. Toate cele 11 manuale Booklet…
Vezi articolul

BREAKING Profesorii care conduc doctorate scapă de orice răspundere în cazul plagiatelor: doctoranzii rămân singurii responsabili prin noul Regulament al studiilor doctorale / Prevederile inițiale din Regulamentul pus în consultare au fost modificate netransparent de Ministerul Educației

„Studentul doctorand răspunde pentru originalitatea tezei de doctorat”, spune noul Regulament-cadru privind studiile universitare de doctorat, adoptat la începutul acestui an și publicat luni în Monitorul Oficial. Din normele oficiale…
Vezi articolul

Elevii arădeni care au câștigat Campionatul Mondial de Robotică din Houston nu primesc burse din partea statului român / Mentorul echipei: „Fiecare a primit câte o scrisoare de la președintele Iohannis și atât” / Căpitanul echipei: „Am adus un titlu important pentru România. Am sperat că vom fi recunoscuți”

Campionii mondiali la robotică din echipa arădeană Delta Force nu primesc niciun fel de bursă din partea statului român, chiar dacă titlul le-ar fi asigurat accesul nu la una, ci…
Vezi articolul