RESURSE Cursuri online gratuite de la Google, despre antreprenoriat și lumea digitală / Lecții cu suport video-animație și chestionare, de la rețeaua de conferințe TED

3.285 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Pe timpul vacanței de vară, copiii și adolescenți pot să iasă afară cu prietenii, să citească, dar și să se folosească de câteva resurse online utile pentru dezvoltarea de competențe – atât despre antreprenoriat, de exemplu, cât și despre inteligența emoțională și o mai bună cunoaștere de sine.

Google pune la dispoziție 19 cursuri gratuite în limba română și 155 în limba engleză care pot fi parcurse de oricine.

Ele sunt împărțite în 3 categorii: Marketing digital, Dezvoltarea carierei și Date. Cursul de “Bazele marketingului digital” este structurat în 26 de module, însumând 40 de ore, și este și certificat din partea Google. Mai există cursul de “Lansează o afacere online”, de 3 ore, dar și un mini-curs de o oră despre bazele programării.

Cursurile în limba engleză sunt mai multe: de exemplu, există un mini-curs despre “Introducere în bunăstarea digitală” care se concentrează pe cum putem, ca utilizatori zilnici de internet, să devenim conștienți de modul în care îl utilizăm efectiv, astfel încât să dezvoltăm obiceiuri tech sănătoase. Un alt curs de pe platformă este de engleză pentru dezvoltarea carierei, organizat de Universitatea din Pennsylvania, SUA, structurat în 8 module și 22 de ore. Cursurile în limba română pot fi accesate aici, iar cele în limba engleză pot fi găsite aici.

Lecții video animate despre aproape orice subiect, în limba engleză

Platforma rețelei de conferințe TED pentru educație cuprinde numeroase lecții și resurse în limba engleză pentru copii, adolescenți și profesori. De la subiecte precum istorie și geografie, probleme de mediu înconjurător, sociologie și artă, la sănătate, matematică, gândire & predare, lecțiile sunt însoțite de câteva întrebări, deschise sau cu variante de răspuns prestabilite, la care pot fi înregistrate și salvate răspunsuri.

Pe platforma de învățare Ted-Ed se regăsesc atât animații de la profesori din lumea întreagă, acreditați pentru informații, colaboratori cu organizația, cât și videoclipuri de la canale de YouTube partenere verificate. Ele pot fi sortate după subiect.

Foto: captură site

Un exemplu de lecție este cel despre înțelegerea emoțiilor.

Pentru a fi calmi și liniștiți cu noi înșine, avem nevoie de perioade regulate în care să facem ceva poate destul de ciudat: să ne procesăm emoțiile, scriu coordonatorii lecției în descriere.

Pentru a salva progresul atunci când răspunde la întrebări, o persoană trebuie să își creeze cont pe platformă.

O altă lecție este intitulată “Vremea chiar devine extremă?”.

Între 2016 și 2019, lumea a fost martoră la valuri de căldură record, incendii de vegetație dezlănțuite și cea mai lungă serie de cicloni tropicali de categoria 5 înregistrată vreodată. Numărul de fenomene meteorologice extreme a crescut în ultimii 40 de ani, iar previziunile actuale sugerează că această tendință va continua. Așadar, creșterea numărului de fenomene meteorologice extreme se datorează întâmplării sau schimbărilor climatice?, se arată în descrierea lecției.

Pe baza acestui videoclip, sunt și 5 întrebări închise și 3 cu răspuns liber, pe baza informațiilor primite. La categoria “Dig Deeper” din aceeași pagină, celor interesați li se pune la dispoziție un text cu diferite resurse (cu link) – rapoarte oficiale sau alte lecții pe aceeași temă.

Foto: © Vitaliy NazarenkoDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Îți recomandăm să citești și:
“A cere ajutor este un semn de putere: arată autocunoaștere și curajul de a căuta sprijin în momentele dificile!” – Sfaturi de la UNICEF pentru adolescenți despre cum să începi o discuție cu privire la sănătatea mintală, gânduri și sentimente
RESURSE Librărie digitală de filme documentare pentru vizionare la clasă sau la orele online, gratuit, sortate pe discipline școlare și subiecte
Bibliotecă virtuală multilingvă cu informații despre burse și programe de schimb pentru profesori, elevi și studenți, anunțată de Comisia Europeană
August 2020: Sunt adolescent, ce cărți să citesc vara asta? Recomandările de vacanță ale lui Ștefan Lefter, elev în clasa a XI-a
Aprilie 2021: Patru cărți pentru patru săptămâni de vacanță: recomandare de lectură pentru copii și adolescenți – Ștefan Lefter
Iulie 2021: Sunt adolescent, ce cărți să citesc vara asta? Recomandările profesorului Genoveva Cerchez și elevului Ștefan Lefter / Tematici și literatură universală – descarcă fișele
Octombrie 2021: Recomandări de lectură pentru toate clasele, în vacanța de două săptămâni din octombrie-noiembrie 2021
Februarie 2022: Ce mai citim? Recomandări de lectură pentru elevi. Știți de când s-a spus că lumea va fi atrasă mai mult de ecrane decât de text?

1 comment
  1. Foarte tare! Eu tot zic ca acum este mai usor sa ai acces la informatie, conditia e sa fii online, de-asta digitalizarea e importanta, dar ministerul are alte prioritati, sa treaca elevii din a 7-a direct intr-a 9-a, etc etc. Si fetitei mele ii zic mereu, ia mami si uita-te online cand nu stii un cuvant, nu ma mai astepta pe mine de la serviciu, pana si DEX-ul e gratuit online in zilele noastre, am gasit http://www.dexonline.net Vointa sa fie, ca eu ma simt ca o moara stricata, probabil asa se simt si profesorii cand nu ii asculta elevii. Cat despre TED, sunt fana, organizeaza conferinte super tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andronescu: Clasa pregătitoare devine Clasa I și se propune o Evaluare Națională la clasa a III-a și alta la clasa a VII-a. Clasa a IX-a trece la gimnaziu

Structura sistemului de învățământ va fi modificată, potrivit propunerii făcute vineri de ministrul Educației Ecaterina Andronescu. Prima schimbare va fi redenumirea clasei pregătitoare. Aceasta se va numi ”clasa întâi”. ”Clasa…
Vezi articolul

Pregătire eficientă la Limba română și Matematică pentru Evaluarea Națională 2023 / Părinții și profesorii pot urmări progresul copiilor / Acces gratuit la 24 de lecții pe educatiedeschisa.ro (P)

Platforma de învățare educatiedeschisa.ro este dedicată celor care se pregătesc pentru examenul de Evaluare Națională, iar prin campania “Oferă Educație” la achiziția oricărui program de pregătire, un elev cu posibilități…
Vezi articolul

Schimbări intempestive la BAC și Evaluare Națională 2019: Teste grilă introduse în subiectele de bacalaureat și de final de clasa a VIII-a – Oficial

Modificare intempestivă la examenele de anul acesta. Testele grilă intră în subiectele de Bacalaureat 2019 și Evaluare Națională 2019, fără nicio dezbatere publică. Ministerul Educației a modificat structura subiectelor chiar…
Vezi articolul

VIDEO Rolul programului „Laptele școlar” trebuie clarificat, spune Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui: În primul rând are rol educațional, are și impact social, dar și impact economic asupra fermierilor, pentru că e vorba de 6% din producția de lapte din România

„Ca președinte de patronat și părinte de copil, este foarte importantă siguranța alimentară, pentru că nu pot să duc un produs chiar dacă el este calitativ superior, este fresh, proaspăt,…
Vezi articolul