Resurse online pentru educația adulților, puse la dispoziție de platforma electronică dedicată a UE, EPALE

791 de vizualizări
Sursa: Schooleducationgateway.eu
Educația adulților, pe tot parcursul vieții, este necesară pentru adaptarea la realitățile economice și sociale, dar, spre deosebire de sistemul școlar obligatoriu, ea este voluntară și bazată pe motivație și proactivitate. De aceea, arată platforma electronică a UE pentru educația adulților, EPALE, poate fi o provocare trecerea acestui proces de învățare către mediul online, în contextul epidemiei Covid-19. Drept urmare, EPALE sintetizează, într-un material publicat săptămâna aceasta, o serie de resurse de învățare electronică și instrumente online de comunicare destinate adulților care doresc să își continue procesele de învățare în această perioadă.

Resursele propuse de EPALE, după competențe-cheie:

Alfabetizare

Cât de pregătiți suntem pentru colaborare on-line? Online4Edu – test de autoevaluare care evaluează competențele și cunoștințele în trei domenii: instrumente de colaborare on-line, webinare și instrumente de colaborare mobilă. Un instrument foarte util în lumea de azi.

Multilingvism

Soluție pentru învățat limbi străine în timp ce gătim: Linguacuisine -proiect cofinanțat de programul Erasmus + care are ca scop construirea unei comunități gastronomice sociale și realizarea de investiții în moduri inovatoare de predare a limbilor străine.

Competențe numerice, științifice și de inginerie

O inițiativă comună a mai mult de 30 de organizații multilaterale care ajută țările să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice, atât prin creșterea cunoștințelor generale cu privire la climă, cât și prin dezvoltarea competențelor aplicate, precum și prin resurse de învățare menite să ajute oamenii să înțeleagă schimbările climatice și pentru a-și construi rezistența față de aceasta: UN CC: – zeci de cursuri online pe această temă.

Finkit – un set de instrumente de educație financiară destinate persoanelor în vârstă, concepute pentru a ajuta formatorii, antrenorii și voluntarii să transmită cu succes cunoștințe financiare adulților cu competențe financiare slabe. Kit-ul (finanțat de programul Erasmus +) este compus din 1 aplicaţie, 2 videoclipuri și 5 broșuri.

Competențe digitale și tehnologice

Stimularea competențelor digitale – Cadrele Europene de Competențe.

Pathways for employment – evaluează nivelurile utilizatorilor în cele 21 de competențe digitale, folosind criteriile prezentate în cadrul DIGCOMP.

Competențe interpersonale și capacitatea de a adopta noi competențe

Proiectul SOSTRA – derulat cu sprijinul financiar al programului Erasmus+, își propune să identifice nevoia și importanța competențelor soft în Educația Europeană a Adulților.

Cetățenie activă

Cadrul ET 2020 oferă oportunități pentru implementarea celor mai bune practici în politicile privind educația și de diseminare a cunoștințelor ținând cont de 4 obiective cheie. Acestea includ promovarea echității, coeziunii sociale și cetățeniei active.

Unesco oferă un catalog de resurse privind Educaţia privind cetăţenia globală (Global Citizenship Education).

Historiana oferă un set de instrumente digitale și activități de învățare.

Proiectul NAVIGATE (co-finanțat prin programul Erasmus +) are ca scop să favorizeze participarea și conștientizarea printr-o abordare de învățare bazată pe jocuri care să ajute utilizatorii să evite conținutul on-line fals.

Antreprenoriat

SG4Adults, co-finanțat prin programul Erasmus, își propune să abordeze competențele antreprenoriale ale cursanților adulți cu experiențe de învățare bazate pe joc, care pot fi folosite de furnizorii de educație pentru adulți.

Conștientizare și exprimare culturală

Colecțiile digitale ale Europeana oferă cunoștințe istorice, științifice și culturale în Europa și nu numai, pentru a aduce această sursă de cunoștințe pentru educatori sau organizații educaționale și cursanți. Scenariile de învățare ale Europeana oferă un site web dedicat pentru furnizorii de educație și formare.

Nevoile speciale

FACIL’iti – o soluție pentru cei care au dificultăți în a vedea și pentru cei care au probleme motorii sau dificultăți de învățare și face automat posibilă adaptarea afișajelor la un profil specific.

Easy-to-read – oferă materiale care îi ajută pe cei cu dificultăți de învățare să fie implicați în procesul de scriere. Website-ul oferă metodologii și linii directoare pentru a face procesul de educaţie mai incluziv pentru cei cu dizabilități de învățare.

Competenţele și oportunitățile transversale de bază

Upskilling pathways vizează adulții cu un nivel scăzut de competențe, cu scopul de a stimula accesul la oportunități de învățare de calitate în trei etape cheie: evaluarea competențelor, ofertă de învățare și validare + recunoaștere.

Un set de oportunități de învățare de tip e-learning este dezvoltat ca parte a AP AEPRO, finanțat încă o dată cu sprijinul programului Erasmus+.

Revista European Journal of Open, Distance and E-learning – un jurnal electronic, multi-media, cu acces deschis, care publică cercetări și prezintă lucrări academice și informații cu privire la învățarea deschisă, la distanță, on-line și e-learning pentru educație și formare bazate pe tehnologie îmbunătățită.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Deschiderea treptată a școlilor începând cu “ultimele două săptămâni ale lunii august” prin reorganizarea calendarului anului școlar, recomandată de Coaliția pentru Dezvoltarea României. Un studiu amplu despre școala online arată că jumătate dintre elevi au făcut mai puține ore de mate și română decât ar fi trebuit

“Toate scenariile trebuie să aibă la bază un singur obiectiv: cât mai mulți elevi în sălile de clasă!”, susține Coaliția pentru Dezvoltarea României în concluziile unei evaluări privind școala online,…
Vezi articolul