România e ultima în UE și la cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare: sectorul guvernamental alocă 72 de lei pe cap de locuitor, firmele – 127

555 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Cheltuielile României în 2017 cu cercetarea și dezvoltarea au fost cele mai mici din Europa, potrivit celor mai noi date Eurostat. În sectorul guvernamental, procentul alocat a fost de 0,16% din PIB, mai mic față de 0,23% din PIB, cât era în urmă cu 10 ani. În sectorul de afaceri avem o creștere importantă – de la 0,17% din PIB în 2008, la 0,29% din PIB în 2017. Iar în sectorul universitar procentul a fost de 0,05% din PIB, mai puțin de jumătate din cât era în urmă cu 10 ani (0,12% din PIB).

După totalul cheltuielilor pentru Cercetare și Dezvoltare, România s-a clasat în 2017 pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu 0,5%, un sfert din media Uniunii Europene de 2,07% și de 6 ori mai puțin față de Suedia, Austria, Danemarca și Germania.

În sectorul guvernamental, datele citate arată că România alocă 0,16% din PIB pentru Cercetare și Dezvoltare. Asta înseamnă, potrivit Eurostat, circa 15,6 euro pe cap de locuitor, în scădere față de 16,1 euro (0,23% din PIB) în 2008.

În sectorul de business alocările au crescut cel mai mult – firmele au alocat 535,9 milioane de euro pentru Cercetare și Dezvoltare. Suma este echivalentul a 27 de euro pe cap de locuitor – 0,29% din PIB.

Investiția în Cercetare și Dezvoltare înseamnă competitivitate și capacitatea de a face față provocărilor comerciale și de pe piața forței de muncă. Cu cât un stat alocă mai multe fonduri, cu atât e mai dezvoltat și atrage forță de muncă înalt calificată.

Ținta tuturor țărilor UE este ca până în 2020 să aloce 3% din PIB, în condițiile în care acum media este puțin peste 2%.

Coreea de Sud a avut o cheltuială de 4.22% din PIB pentru Cercetare&Dezvoltare, Japonia – 3.28%, iar SUA 2.76%.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Romaniatv.net publică secvențe editate dintr-o înregistrare cu Miclea, în care pot fi auzite insulte la adresa președintelui / Mircea Miclea: Nu am avut acest interviu cu Romania TV. Este probabil o compilație, îmi cer scuze pentru interpretări și luări de poziție

Romaniatv.net a publicat secvențe editate din una sau mai multe înregistrări audio cu fostul ministru al Educației Mircea Miclea, în care pot fi auzite insulte la adresa președintelui. În înregistrările…
Vezi articolul

Buget cu „aproape 57% mai mare“ pentru Educație, în 2024 față de alocarea din 2023, cu tot cu finanțările din PNRR, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș / Ar însemna încălcarea legilor educației, care prevăd alocarea a 15% din cheltuielile bugetului general consolidat

„Bugetul pentru Educație planificat și agreat în coaliție din perspectiva componentei de investiții și a componentei de funcționare este un buget record”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în cadrul…
Vezi articolul

Impact puternic al nivelului de educație al părinților asupra situației materiale a copiilor: România are cea mai mare rată din UE a copiilor din familii care se confruntă cu lipsuri – 85%, mai mult decât dublul mediei europene

În 2021, 39% dintre copiii din UE care trăiau în gospodării cu un nivel de educație scăzut (cel mult învățământul secundar inferior) au fost afectați de lipsuri materiale, în comparație…
Vezi articolul