Profesorii participanți la mitingul din București au scandat „România educată este fără plată” și „Fiindcă nu vă pasă, nu suntem la clasă”. Peste 20.000 de angajați din educație participă la marș. Protestatarii solicită guvernanților creșterea salariilor și finanțarea Educației.
- De luni, 22 mai, au intrat în grevă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor.
VIDEO „Părinții susțin profesorii” – mesaj aplaudat de cadrele didactice participante la miting
Ce revendicări au sindicatele din Educație:
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
3 comments
Cum ar fi sa avem platforme in care sa depunem documentele in format electronic.
Cred ca, astfel, economisim hartie…
M-am, cam, saturat sa imprim documente, pe cheltuiala mea.
REFUZ SA MAI UMBLU DUPA SEMNATURI SI STAMPILE si sa folisesc , VESTITUL, “dosar cu sine”… cum era in alte timpuri…
Suntem in secolul tehnologiei. Exissta semnaturi electronice si alte asemenea.
Ne lăudăm c-am avansat…
vrem platforme dar nu știm să punem niște virgule 🤣
Daca efectuează ore suplimentare ,care nu sunt prinse în Contractul de munca ,de acord.Dar dacă Contractul zice că muncesc doar 80 de ore pe lună sau 100(nu știu că nu există transparenta in Romania dar avem pretenții doar, la de toate) și că până la 160 de ore(cat muncim noi toți ceilalți) se completează,la nevoie ,cu diverse activități(precum supravegherea când sunt examene,etc)?
Bine a zis Ciutacu de data asta(că în general nu-l frecventez): și la meditații sunt in greva sau sa nu cumva sa pice greva în cele 3 luni de concediu platit…Ah ,dar stai,poate că ei sunt plătiți și când sunt in greva,că doar nu sunt la patron să trebuiască să facă bani pt el.Ei fac doar pt ei ,și la servici și în particular !
De aplicația aia habar nu am;acolo poate se va putea rezolva ceva…și poate mai sunt alte revendicări de gen dar la bani,in afara de indexare cu inflația,max 10% ,niet.Si asta după ce se îndeplinesc două condiții : 1° toți profesorii fac declarații la ANAF,că fac meditații(și cat,pt impozitare) sau că nu fac.Ca să poată face pușcărie pt declarații mincinoase când sunt prinși în flagrant SI 2° eliminarea tuturor sporurilor căci sunt ilegale(tot ce faceți este specific activității pt care sunteți remunerați iar unele sunt nesimtit inventate precum cel de stres;nu vreți și spor de carat catalogul sau de scris pe tabla sau de vorbit ?)
Eu zic că Guvernul sa fie cu picioarele pe pământ daca vor pace socială și să nu arunce tara in haos. Deja se anunță alți bogati,cu greva(ai din penitenciare,de au salarii peste 10.000 lei,la fel cu sporuri inventate dar ne arată fluturas partial pe la TVuri,cu salariul de bază,net ).Urmează Sănătatea cu 6000 Lei pt un asistent începător și aproape analfabet ,angajat pe pile ?Eu zic să ieșim toți ,și ăștia de la privat ,până rămânem fără bani și începem să furam unii de la alții și să ne dăm in cap..