Peste 1.400 de tineri din România pot călători cu trenul prin Europa în cadrul rundei a doua a DiscoverEU 2022 / Experiența le-a oferit tinerilor o mai bună înțelegere a altor culturi și a istoriei europene, arată un sondaj al Comisiei Europene

1.581 de vizualizări
Foto: © Jetsam86 | Dreamstime.com
Comisia Europeană oferă în cadrul acestei runde DiscoverEU, parte a Anului European al Tineretului, 35.000 de permise de călătorie cu trenul pentru tinerii născuți între 1 ianuarie 2004 și 31 decembrie 2004. Potrivit unui sondaj al Comisiei Europene, DiscoverEU le-a îmbunătățit tinerilor abilitatea de a comunica într-o limbă străină. Două treimi au spus că nu și-ar fi putut finanța permisul de călătorie fără acest program.
  • Perioada de înscriere este 11 octombrie (ora 13:00, ora României) – 25 octombrie (ora 13:00, ora României), prin Portalul European pentru Tineret.

Permisele de călătorie oferite de Comisia Europeană la această rundă DiscoverEU vin în completarea celorlalte 35.000 de permise acordate în luna aprilie a acestui an. În total, anul acesta vor fi acordate un număr record de 70.000 de permise de călătorie.

Pentru această nouă rundă, tinerii din România pot aplica pentru 1.467 de permise de călătorie alocate la nivel național.

Criterii de eligibilitate și cum se acordă un permis gratuit de călătorie

Sunt eligibili tinerii din țările participante la programul Erasmus+, inclusiv din România, născuți între 1 ianuarie 2004 și 31 decembrie 2004. Aceștia se pot înscrie accesând Portalul European pentru Tineret.

Tinerii trebuie să completeze corect formularul de înscriere până cel târziu 25 octombrie 2022, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere și să răspundă la un test cu răspunsuri multiple despre Uniunea Europeană în general și despre inițiative ale UE care vizează tinerii. O întrebare suplimentară îi va invita pe candidați să estimeze câte persoane dintre cele înscrise la această rundă sunt născute într-o zi de marți.

Candidații selectați vor putea călători în Europa individual sau în grup de 5 membri, timp de până la 30 de zile, în perioada 1 martie 2023 – 29 februarie 2024. Aceștia vor beneficia, de asemenea, de un card cu peste 40.000 de reduceri la transport public, cultură, cazare, mâncare, sport și alte servicii disponibile în țările eligibile.

Includerea socială este o prioritate a programului Erasmus+. Participanții cu dizabilități sau cu probleme de sănătate pot, în cadrul DiscoverEU, să fie însoțiți în călătoriile lor. În afară de costurile de călătorie, se oferă, de asemenea, ajutor individual suplimentar.

Informații de context

Comisia Europeană a lansat DiscoverEU în iunie 2018, ca urmare a unei propuneri din partea Parlamentului European. Inițiativa a fost integrată oficial în programul Erasmus+ 2021-2027.

Din 2018, peste 750.000 de tineri au aplicat pentru 165.000 de permise de călătorie disponibile. La rundele anterioare au candidat peste 18.500 de tineri din România, dintre care 6.600 au primit un permis de călătorie.

Conform ultimului sondaj realizat de Comisia Europeană, 66% dintre candidați au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul din țara de reședință. Pentru mulți, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au indicat că au devenit mai independenți. Experiența DiscoverEU le-a oferit o mai bună înțelegere a altor culturi și a istoriei europene. De asemenea, le-a îmbunătățit abilitatea de a comunica într-o limbă străină. Două treimi au spus că nu și-ar fi putut finanța permisul de călătorie fără DiscoverEU.

Foto: © Jetsam86 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Problemele probei de interviu pentru concursul de directori de școli, în opinia lui Andrei Ion, doctor în psihologie organizațională și managerul regional al unei companii internaționale de recrutare

Cele mai mari probleme ale concursului național pentru angajarea directorilor de școli „cred că sunt legate de etapa de interviu”, spune Andrei Ion într-o analiză făcută pe metodologia și organizarea…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor reacționează după ce Guvernul a aprobat alocări de doar 2,4% din PIB pentru Educație în următorii 50 de ani și cere ca procentul să fie cel puțin 4,7: Subfinanţarea cronică a învăţământului din România are efecte devastatoare

Consiliul Naţional al Elevilor „condamnă cu fermitate modul în care Guvernul României îşi propune să sprijine dezvoltarea sistemului de educaţie şi solicită revizuirea documentului de prognoză şi a policitilor bugetare,…
Vezi articolul

Elevii, studenții, pensionarii și veteranii, lăsați fără reducere la bilete și abonamentele de transport rutier județean privat – printre efectele unei OUG pe care Guvernul a aprobat-o marti

Un proiect de Ordonanță de Urgență care scoate transportul rutier intra-județean privat, dintre localitățile aceluiași județ, din sfera serviciului public și îl transformă în serviciu comercial, a fost aprobat pe…
Vezi articolul

Ministrul de Interne anunță capitularea statului în fața drogurilor, după ce le-ar fi spus șefilor din Poliție acum o lună și jumătate că „bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută”

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a declarat marți într-un interviu la DCNews că le-a transmis șefilor din Poliție acum o lună și jumătate că ”bătălia cu drogurile la categoria adulţi…
Vezi articolul

Peste 2,9 milioane de elevi încep școala luni – cursurile sunt 100% online pentru următoarele trei săptămâni. Cum se încheie mediile după noul regulament și care sunt regulile de predare online și de evaluare

Luni este prima zi de școală după vacanța de iarnă, iar potrivit Ministerului Educației 2.918.275 de elevi sunt înscriși în anul școlar 2020-2021. Deși ar trebui să înceapă școala cu…
Vezi articolul