Salvați Copiii România: program de sprijin pentru copii rămași singuri acasă, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate

248 de vizualizări
Foto: Salvați Copiii Romania
Organizația Salvați Copiii România anunță ca va desfășura un program de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, după ce părinții lor au plecat la muncă în străinătate. Vor fi vizați, într-o primă fază, circa 360 de copii din cinci județe. Potrivit organizației, Situația acestei categorii de copii este agravată, la nivel psiho-emoțional și social, în contextul pandemiei.

Potrivit statisticilor oficiale citate de Salvați Copiii, în total 79.500 de copii au rămas în grija rudelor sau a unui singur părinte, în țară. Organizația detaliază situația din cele cinci județe unde va acționa în programe de sprijin psiho-socio-educațional – Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara.

  • Suceava: Este județul cu cel mai mare număr de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Potrivit autorităților de protecție a copiilor, în iunie 2020, 7.143 de copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
  • Iași: județul ocupă a doua poziție în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate din România: 5.254 de copii. Este, totodată, pe primul loc în topul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială.
  • Vaslui: 3.243 copii sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați la muncă în străinătate. După Iași, este județul cu cel mai mare număr de copii aflați în sistemul de protecție specială și deține a treia cea mai mică rată de ocupare a populației din județele din România. 
  • Mureș: 1.197 de copii sunt afectați de migrația economică a părinților.
  • Hunedoara: Ultimele statistici indică un număr de 1.819 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, în tot județul.

Potrivit Salvați Copiii, având în vedere contextul socio-economic extrem de dificil cu care se confruntă copiii şi familiile din Valea Jiului, în cadrul aceluiaşi program organizația va acorda  sprijin integrat, adaptat nevoilor pentru 100 de copii vulnerabili din Petrila, Hunedoara. Acolo, 72% din populație, inclusiv familiile cu copii, locuiește în zone dezavantajate sau marginalizate. La nivelul întregului județ, odată cu închiderea minelor, plecarea la muncă în străinătate a devenit alternativă pentru părinții aflați în imposibilitatea de a obține mijloacele de trai necesare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii de liceu pot vizita peste 80 de companii în Săptămâna Altfel și în Săptămâna Verde. Ministerul Educației semnează un protocol de colaborare pentru un program de orientare în carieră. Pașii de înscriere pentru diriginți

Ministerul Educaţiei a semnat protocolul de colaborare cu HR Club pentru Joblandia, programul naţional de orientare în carieră dedicat liceenilor. Prin intermediul acestui program, elevii de liceu din toată țara…
Vezi articolul
World Vision România

World Vision România solicită Ministerului Educației reintroducerea burselor sociale pentru elevii din rural: acoperirea cheltuielilor de transport nu asigură și alte nevoi specifice ale elevilor navetiști – cazarea, cantina, alte cheltuieli lunare

“Fundația World Vision România solicită Ministerului Educației reintroducerea burselor sociale pentru elevii din mediul rural întrucât acoperirea cheltuielilor de transport, deși extrem de importantă și pe care organizația o susține,…
Vezi articolul

Noile prevederi legate de bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale din anul școlar 2024-2025 au ca efect „o nouă discriminare pe care o face Ministerul Educației între copiii din România” – scrisoare deschisă către Prim-Ministrul Marcel Ciolacu

Noile prevederi legate de bursele sociale pentru elevii din familii monoparentale din anul scolar 2024-2025 au ca efect „o nouă discriminare pe care o face Ministerul Educației între copiii din…
Vezi articolul

Ce pot face școlile de Ziua națională a lecturii, pe 15 februarie, potrivit noii legi promulgate de președinte / Editurile pot să își pună standuri pentru “prezentare și vânzare de carte cu caracter educativ”

În unitățile de învățământ preuniversitar se organizează activități educaționale și/sau culturale, pentru “promovarea și încurajarea lecturii”, potrivit noii legi nr. 21 din anul 2022. Această lege instituie ziua de 15…
Vezi articolul