UPDATE Schimbările din Consiliul Economic și Social – explicațiile Ministerului Muncii / Organizațiile eliminate din CES cer anularea măsurii

785 de vizualizări
ces
Lia Olguța Vasilescu
Ministerul Muncii revine cu explicații referitoare la înlocuirea membrilor din Consiliul Economic și Social, după ce aseară Guvernul a publicat în Monitorul Oficial decizia de a schimba aproape toată componența forului. Ministerul argumentează că nu i-a schimbat peste noapte pe membrii CES, cu faptul că Lia Olguța Vasilescu i-a făcut premierului Viorica Dăncilă propunere de a modifica componența forului cu aproape 4 luni înainte de a fi luată în considerare.

“La baza deciziei de înlocuire au stat mai multe considerente: unii dintre membrii desemnați de Guvern în CES lipseau în mod constant de la ședințele Consiliului; s-a constatat că pe un loc al unui ONG era, de fapt, un reprezentant al unui sindicat; ca urmare a sesizărilor venite din partea unor organizații, asociații și fundații, care au arătat faptul că unii dintre membrii CES nu sunt reprezentativi și au propus, în mod repetat, atât verbal, cât și în scris, înlocuirea acestora”, susține Ministerul Muncii.

UPDATE Cele 13 organizații eliminate din CES cer anularea măsurii

Mihai Dragoș, fost membru CES, a declarat pentru Edupedu.ro că “trebuia eliminați cei vizați și ar fi trebuit să spună explicit la cine se referă” ministrul. Organizațiile eliminate din CES cer “anularea măsurii prin care 13 din 15 membri au fost revocați de premierul Viorica Dăncilă” și cataloghează acțiunea drept “o ingerință nepermisă și nelegală în activitatea unei instituții autonome conform Constituției”.

“Revocarea și înlocuirea aproape completă a organizațiilor reprezentate în CES a fost făcută fără nicio notificare prealabilă, fără un proces de selecție și fără ca CES sau membrii săi să fi fost notificați în vreun fel, la inițiativa ministrului Lia Olguța Vasilescu. Aceasta a arătat astfel un dispreț profund pentru procesul de dialog social și fată de întregul sector neguvernamental, atitudine nedemnă de poziția sa de ministru al muncii. Reprezentanții societății civile sunt desemnați prin decizie a Prim-ministrului conform legii, în urma unui proces de selecție coordonat de Ministerul Muncii. Mandatul acestora este de 4 ani și instituția este autonomă conform Constituției Românie”, se arată în comunicatul organizațiilor.

Acestea susțin că “revocarea vine ca urmare a faptului că CES nu a mai avizat începând cu acest an proiecte de legi, ordonanțe și hotărâri de Guvern care nu respectau procedura legală de avizare, consultare și fundamentare, precum și ca urmare a avizării negative a mai multor proiecte majore ale ministrului Lia Olguța Vasilescu. Practic, ministrul muncii a eliminat, în mod autoritar, reprezentanții societății civile din CES pentru că aceștia și-au exercitat cu bună credință mandatele și au criticat constructiv propunerile guvernamentale”.

“Având în vedere faptul că membrii vizați de revocare erau abia la jumătatea mandatelor, iar organismul este autonom conform Constituției, aceștia vor analiza și mijloacele legale de contestare a deciziei”, anunță organizațiile.

Descarcă de aici comunicatul organizațiilor eliminate din CES

Cum explică Ministerul Muncii schimbarea membrilor CES:

“Propunerea de înlocuire a unor membri ai Consiliului Economic și Social (CES) a fost formulată de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale, către Guvernul României, încă din data de 22 iunie, așa cum reiese și din Monitorul Oficial, si nu peste noapte, după cum susțin unii dintre cei înlocuiți. Decizia a fost luată de către Guvern în data de 11 octombrie, deci, nicidecum, peste noapte.

Procedura a fost pe deplin respectată, în condițiile în care legea prevede că Guvernul își poate înlocui oricând reprezentanții în CES, așa cum, de altfel, o pot face si sindicatele și patronatele. De altfel, sindicatele și patronatele și-au înlocuit din membri chiar în acest an.

La baza deciziei de înlocuire au stat mai multe considerente:

  • unii dintre membrii desemnați de Guvern în CES lipseau în mod constant de la ședințele Consiliului;
  • s-a constatat că pe un loc al unui ONG era, de fapt, un reprezentant al unui sindicat;
  • ca urmare a sesizărilor venite din partea unor organizații, asociații și fundații, care au arătat faptul că unii dintre membrii CES nu sunt reprezentativi și au propus, în mod repetat, atât verbal, cât și în scris, înlocuirea acestora.

MMJS nu a făcut altceva decât să dea curs acestor din urmă solicitări și să înainteze propunerile către Guvernul României.

Printre noii membri propusi de MMJS în CES se numără reprezentanți ai unor asociații și organizații cu o veche și apreciată activitate în România, precum Asociația Nevăzătorilor din România, Asociația Națională a Surzilor din România, Asociația Help Autism, Asociația Telefonul Copilului, Asociatia Partida Romilor Pro Europa, Uniunea Națională a Studenților din România, Alianța Națională pentru Boli Rare, Asociația Națională a Cadrelor în Rezervă și în Retragere din MAI“.

Care este importanța CES și ce au reclamat foștii membri

Consiliul Economic și Social (CES) are rol esențial în procesul legislativ al guvernului, pentru că analizează și avizează toate proiectele de acte normative inițiate de Executiv.

Sociologul Gelu Duminică, fost membru CES, a declarat pentru Edupedu.ro că “societatea civilă reală, care chestionează constructiv guvernul, trebuie înlocuită cu una obedientă, care mulțumește pentru sinecură”.

Ulterior, acesta a precizat pe pagina sa de Facebook că “din toți cei 15 membri ai grupului societății civile actuali, nu au mai rămas decât reprezentanta Asociației Municipiilor și cea a FACIAS. (…) Nu există temei legal și nu există precedent. Nu a existat o procedură și nici o selecție. Este poate cel mai grav atac asupra dialogului social și asupra societății civile”.

Lista cu noii reprezentanți ai societății civile în CES:

1. Laura Popescu Asociația Municipiilor din România
2. Carmen-Luminița Rotaru ArtEd
3. Ștefan-Bogdan Anicescu Asociația Națională a Surzilor din România
4. Daniela-Doina Bololoi Asociația Help Autism
5. Traian Stanciu Asociația RENINCO România
6. Tudorel Tupiluși Asociația Nevăzătorilor din România
7. Ghiorghi Filip Asociația Totul pentru Tine
8. Anca Andreea Popa Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului
9. Ioan Hurdubaie Asociația Națională a Cadrelor în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne
10. Vlad-Valentin Dediu Uniunea Națională a Studenților din România
11. Elena-Cătălina Surcel Asociația Telefonul Copilului
12. Marian Pădure Fundația Cartea Călătoare Focșani
13. Dorica Dan Alianța Națională pentru Boli Rare România
14. Dragoș-Ioan Poparad Asociația Tandem
15. Iulian-Costel Paraschiv Asociația Partida Romilor “Pro-Europa”

Vechea listă a reprezentanților societății civile în CES:

1. Laura Popescu Asociația Municipiilor din România (rămâne și în noua componență)
2. Daniela Vișoianu Communication for Community
3. Loredana Urzică Uniunea Studenților din România
4. Gheorghe Chioaru OMENIA
5. Mircea Ciocan ROMAVIS
6. Florian-Valeriu Sălăjeanu Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență
Socială – ASSOC
7. Mihai Dragoș Consiliul Tineretului din România
8. Anca Andreea Popa Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (rămâne și în noua componență)
9. Ana Păun InfoCons – Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România
10. Radu Nicosevici Academia de Advocacy
11. Dana Cavaleru HR Club
12. Ion Anghel Uniunea Profesiilor Liberale din România – UPLR
13. Bogdan Simion Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru
Copil – FONPC
14. Sevastița Grigorescu Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești – UCECOM
15. Gelu Duminică Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună

Componența veche a CES era numită de Victor Ponta.

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Metodologia și calendarul pentru a treia etapă a concursului de directori de școli, publicate în Monitorul Oficial. Posturile vacante sunt anunțate astăzi, 27 iunie, de către inspectoratele școlare

Metodologia, calendarul, precum și o adeverință necesară la înscrierea în concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți școlari, sesiunea iunie-octombrie 2022, au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea…
Vezi articolul
manual de istorie

Conform unui manual de istorie pentru clasa a XI-a, profil real, România nu este încă în Uniunea Europeană – Victor Negrescu, europarlamentar PSD: Ministerul Educației să verifice manualele de istorie

Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, a transmis marți o scrisoare Ministerului Educației, prin care îi solicită să revizuiască informațiile din manualele școlare privind apartenența României la Uniunea Europeană, dând exemplu un…
Vezi articolul
Inchidere scoli pe fondul crizei sanitare. Tot mai multe tari si regiuni europene au decis sa opreasca accesul elevilor in scoli.

Unele țări și regiuni europene închid temporar școlile. Caz aparte în Cehia, țară care raportează multe infectări în rândul elevilor și profesorilor / Alte zone – îngrijorate de elevii mari și studenții care merg la petreceri și cluburi de noapte

Unele țări și regiuni din Europa au început să închidă, temporar, școlile din cauza pandemiei de Covid-19 sau să asocieze mediul școlar cu noul val epidemic, contrar curentului produs după…
Vezi articolul