Florian Lixandru: Conform discuțiilor din coaliție, data de 15 februarie a fost stabilită pentru a înainta Guvernului proiectele legilor Educației, cu amendamentele specialiștilor partidelor

755 de vizualizări
Foto: captură – TVR
Secretarul de stat Florian Lixandru a spus că proiectele legilor Educației au ca termen de prezentare în coaliție data de 15 februarie. Declarația a fost făcută în data de 3 februarie, la TVR Info. Amintim, social democratul Vasile Dâncu, președinte al Consiliului Național al PSD, a spus că legile în varianta Deca, “trebuie revizuite serios” și a cerut o amânare a prezentării legilor. Premierul Nicolae Ciucă a precizat că săptămâna viitoare va prezenta calendarul proiectelor legilor.

Secretarul de Stat, Florian Lixandru a dat un termen privind calendarul proiectelor legilor Educației, care acum se află la experții partidelor de guvernare pentru a fi “corectate”. “Conform discuțiilor din coaliție, data de 15 februarie a fost stabilită pentru a înainta guvernului proiectele agreate în cadrul coaliției”, precizează Lixandru în cadrul unei emisiuni la TVR Info, din data de 3 februarie 2023.

Amintim, premierul Ciucă a spus pe 30 ianuarie că va anunța un nou calendar al prezentării proiectelor de legi: „Am discutat cu partenerii de coaliție și urmează ca săptămâna aceasta să avem din nou o întâlnire și să agreăm calendarul prin care legile educației să fie aprobate la nivelul guvernului, ulterior să fie transmise la Parlament pentru dezbatere și aprobare”. Acest lucru nu s-a întâmplat însă până la data publicării articolului.

Moderator: Când ar trebui să intre în dezbaterea sau să fie prezentate Guvernului, măcar într-o primă lectură aceste proiecte sau s-a convenit până la urmă acest lucru?

Florian Lixandru: Mai există un aspect vizavi de importanța acestei dezbateri, de ce este nevoie de dezbatere? Aș vrea să luăm în în considerare actuala lege a educației, legea 1/ 2011 care în 11 ani de zile a suferit peste 120 de modificări. Ba mai mult, sunt articole de lege care nici acum nu se aplică, au fost prorogate an de an și atunci ne dorim ca acest pachet legislativ pe care dorim să îl adoptăm să fie unul agreat de partidele aflate în coaliția de guvernare și bineînțeles, să fie unul agreat și de societate, că până la urmă aceste legi se aplică pentru copii și pentru tinerii din această țară.

Moderator: Da, dar trebuie să fim foarte corecți. Legea 1 / 2001 a suferit foarte multe modificări pentru că și PSD a fost unul dintre partidele care a adus nenumărate modificări legi.

Florian Lixandru: Această lege a fost aprobată prin asumare, să ne aducem aminte, deci nu au fost aprobată printr-o consultare reală între partide de politice și au fost o serie întreagă de aspecte care nu puteau fi aplicate, motiv pentru care nici la acest moment anumite articole nu sunt puse în aplicare, sunt prorogate.

Moderator: Și atunci când să ne așteptăm să fie în Guvern prezentate aceste legi?

Florian Lixandru: Conform discuțiilor din coaliție, data de 15 februarie a fost stabilită pentru a înainta guvernului proiectele agreate în cadrul coaliției.

Moderator: Așadar și PSD-ul agreează acest termen din moment ce a ieșit din coaliție. (n. red acest termen ) Ca atare, considerați că e prea repede? Veți avea timp la minister să le puneți la punct, să le prezentați guvernului?

Florian Lixandru: Solicitarea a fost la un moment dat de 30 de zile din 15 ianuarie până în 15 februarie, cam 30 de zile de când proiectele au fost puse la dispoziția partidelor din coaliție și este timp pentru a veni cu propuneri care ulterior să fie discutate, negociate și agreate în cadrul coaliției.

Moderator: (…) După aceste discuții cu cele 2 echipe, de la PNL și PSD, de specialiști, dacă sunt chestiuni cum ar fi admiterea la liceu, de exemplu, asupra cărora nu se ajunge la un consens. Ce se întâmplă? Se merge ca atare în Parlament și fiecare votează cum crede de cuviință și cine își poate impune punctul de vedere? La nivelul dezbaterii parlamentare, cine impune, cine nu, nu, cum, care va fi mecanismul?

Florian Lixandru: Noi vom veni cu propuneri în cadrul coaliției. Doamna ministru va prelua sau nu va prelua propuneri respective și va înainta către Guvern proiectul final, într-o formă pe care dumneaei o va considera de cuviință, care să țină sau să nu țină cont de propunerile din cadrul întâlnirilor. Mai departe, proiectele urmează să fie aprobate de Guvern și să-și urmeze traseul în Parlament, fiind discutate în comisiile parlamentare de specialitate și bineînțeles că acolo se pot aduce amendamente și se pot aduce modificări, forme care va pleca din Ministerul Educației.

Moderator: Așadar, până la urmă, dacă sunt lucruri asupra cărora nu vă puneți de acord în coaliție, se vor se transferă în Parlament. Înțeleg.

Florian Lixandru: Sperăm să ne punem de acord și de pornească din ministerul un document care să fie agreat de toate partidele politice care alcătuiesc coaliția de guvernare.”

Informații de context

Amintim, din comisiile care analizează proiectele legilor Deca, fac parte Sorin Cîmpeanu, Monica Anisie și Marilen Pirtea din partea PNL, Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu de la PSD, potrivit surselor Edupedu.ro.

Oficial, PSD nu a prezentat amendamente la proiectele de legi, dar potrivit surselor G4Media.ro partidul va cere eliminarea din lege a salarizării profesorilor, stoparea înființării a zeci de instituții noi, eliminarea noilor examene de admitere la liceu. – detalii aici

După ce a văzut proiectele legilor, social democratul Vasile Dâncu a spus că “trebuie revizuite serios” și a cerut o amânare a prezentării legilor. Edupedu.ro a scris în data de 26 ianuarie că PSD vrea o amânare de maximum 30 de zile față de calendar pentru modificări la proiectele legilor Educației prezentate de Ligia Deca.

Deși PNL nu a recunoscut că s-ar fi cerut această întârziere, premierul Ciucă a spus pe 30 ianuarie că va anunța un nou calendar al prezentării proiectelor de legi: „Am discutat cu partenerii de coaliție și urmează ca săptămâna aceasta să avem din nou o întâlnire și să agreăm calendarul prin care legile educației să fie aprobate la nivelul guvernului, ulterior să fie transmise la Parlament pentru dezbatere și aprobare”. – detalii aici


Citește și:
Secretomania din jurul legilor Deca. Florian Lixandru: Secretarii de stat din Ministerul Educației au văzut proiectele legilor Educației pe 5 ianuarie, cu 5 zile înainte de a fi prezentate în coaliție / Nu știu cine sunt specialiștii care le-au scris
SURSE Ligia Deca i-a dat alte atribuții secretarului de stat Florian Lixandru (PSD): sport, activități cu refugiații ucraineni și extracurriculare / Lixandru a refuzat ordinul de ministru, iar Deca a revenit cu un nou act cu aproape toate atribuțiile inițiale
Lixandru, după ce i-au fost redate atribuțiile de secretar de stat: Este nevoie de o dezbatere temeinică pe seama proiectelor de legi ale Educației
EXCLUSIV Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD: Da, eu am solicitat președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea legilor Educației în coaliție și în guvern / Proiectele de legi „trebuie revăzute serios”, am început o analiză cu peste 200 de membri din departamentul educație

1 comment
  1. Așadar, miercuri se desecretizeazå?
    Fără transparenta prealabilă, fără dezbateri, fără declarații de presă…

    C.C. al PCR știe, sau pe 15 februarie retractați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Tăiere de 80 milioane de lei de la Ministerul Educației la rectificarea bugetară – proiect / Cea mai mare sumă retrasă, de 300 de milioane de lei, este de la proiectele PNRR, adică „reforma România educată”

Ministerul Educației pierde 80 de milioane de lei la rectificarea bugetară din această lună, potrivit proiectului publicat de Ministerul Finanțelor. O reducere de 300 de milioane de lei are loc…
Vezi articolul

Inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației, până pe 4 decembrie, numele școlilor cu elevi romi care necesită intervenția unui mediator școlar – document

Până pe 4 decembrie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației, printre altele, numele școlilor cu elevi romi care necesită intervenția unui mediator școlar, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Solicitarea…
Vezi articolul

Cine face subiectele de examen pentru Evaluarea Naţională, Bacalaureat, Titularizare şi evaluează manualele şcolare: Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din parcarea şi subordinea Ministerului Educaţiei

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a fost înfiinţat în 1998 într-un proiect al Băncii Mondiale privind profesionalizarea evaluărilor în România. Potrivit analizei făcute în 2017 de către Organizaţia pentru…
Vezi articolul

Directorii de învățământ să anunțe din timp dacă întregul personal va fi în grevă, spune președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, referitor la greva din Educație anunțată de cele trei mari federații

Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, a transmis un mesaj directorilor de școli din țară, referitor la greva generală anunțată pentru data de 22 mai. “Fac un apel către…
Vezi articolul