Secretari de stat dați afară din Ministerul Educației: Specialistul în ginecologie veterinară și fostul membru al consiliului care l-a albit pe Ponta de plagiat, demiși astăzi prin decizie publicată în Monitorul Oficial

13.278 de vizualizări
Ioan Stefan Groza si Petru Andea / Sursa: Colaj foto Inquam Photos
Premierul Ludovic Orban a semnat primele demiteri de la conducerea Ministerului Educației. Secretarii de stat Ioan Ștefan Groza și Petru Andea au fost eliberați din aceste funcții, iar deciziile premierului au fost publicate astăzi, 8 noiembrie 2019, în Monitorul Oficial. Tot astăzi, Dănuț Ghican a fost schimbat din funcția de secretar general al Ministerului Educației, cu Ioana Lazăr, și a fost demis și subsecretarul de stat din Educație Bogdan-Cezar Alexandru.

Ioan Ștefan Groza a fost secretar de stat responsabil de Coordonarea Departamentelor Juridic, Relații Internaționale și Afaceri Europene, potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Educației. Decan al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Ioan Ștefan Groza a fost numit de fostul premier Viorica Dăncilă în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, în ianuarie 2018.

Ioan Stefan Groza, secretar de stat / Foto: Inquam Photos

Potrivit CV-ului profesional, citat de HotNews.ro, Ioan Groza este Coordonatorul Disciplinei de Reproducție, Obstetrică și Ginecologie Veterinară.

Demiterea secretarului de stat Ioan Groza / Foto: Monitorul Oficial de vineri, 8 noiembrie 2019

Petru Andea a fost secretar de stat responsabil cu Relația cu Parlamentul și Partenerii Sociali, numit în Ministerul Educației în 2017 de fostul premier Sorin Grindeanu, potrivit Debanat.ro, care precizează că Andea a fost președintele Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din România (UASCR) pe Centrul Universitar Timișoara și secretar al Comitetului de partid pe CUT. A fost decan al Facultăţii de Electrotehnică şi Electroenergetică de la Universitatea Politehnică Timișoara.

Petru Andea / Foto: INQUAM Photos Octav Ganea

Deputat PSD timp de 3 mandate, Petru Andea a făcut parte din Consiliul Național de Etică din subordinea Ministerului Educației care l-a albit pe Victor Ponta de plagiat în 2012 (detalii aici). Potrivit CV-ului de pe site-ul Ministerului, Petru Andea face parte din fantomatica Academie a Oamenilor de Ştiinţă din România fondată de Ecaterina Andronescu (descarcă de aici CV Petru Andea – sursa edu.ro).

Demiterea secretarului de stat Petru Andea / Foto: Monitorul Oficial de vineri, 8 noiembrie 2019

Bogdan Cezar Alexandru a fost numit de Viorica Dăncilă în funcția de subsecretar de stat la Ministerul Educației în iunie 2019.

Bogdan Cezar Alexandru / Foto: edu.ro

Bogdan Alexandru este fiul fostului primar PSD al comunei mehedințene Oprișor, potrivit Adevărul, iar în 2015 el a fost șeful comisiei de bacalaureat de la liceul Dierna din Orșova unde a susținut examenul Adina Duicu, fiica fostului președinte al CJ Mehedinți, acuzată că a copiat cu hands-free la BAC în acel an, potrivit Digi 24 (descarcă de aici CV Bogdan Cezar Alexandru – sursa edu.ro).

Demiterea subsecretarului de stat Bogdan Cezar Alexandru / Foto: Monitorul Oficial de vineri, 8 noiembrie 2019

Tot în Monitorul Oficial de astăzi, 8 noiembrie 2019, a fost publicată decizia de încetare a mandatului de secretar general al Ministerului Educației deținut de Dănuț Ghican (descarcă de aici CV Dan Ghican – sursa edu.ro) și înlocuirea acestuia cu Ioana Lazăr.

 

Au rămas în funcții:

  • secretarul de stat pe preuniversitar – Ionel Florian Lixandru
  • secretarul de stat pe învățământ superior – Gigel Paraschiv
  • secretarul de stat pe învățământul în limbile minorităților – Irina Elisabeta Kovacs
  • secretarul general adjunct – Anca Ioana Urda

Amintim că în prima ședință de guvern, care a avut loc săptămâna aceasta, Ludovic Orban le-a transmis miniștrilor săi: “Să demarăm curățarea administrației publice de demnitarii care nu și-au făcut treaba – secretari de stat, secretari generali etc. Aștept să fac febră musculară de la semnarea deciziilor de eliberare din funcții a celor care nu și-au îndeplinit sarcinile, să terminăm odată cu pilăraia, nepotismul. Am semnat ieri decizii de eliberare – băiatul lui, băiatul lui“, a continuat Orban.

În urmă cu o zi, în cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia preluării mandatului de ministru al Educației și Cercetării, Monica Anisie a anunțat că va reorganiza Ministerul și “probabil vom rămâne doar 4 secretari de stat, din 7 câți sunt în prezent. Nu am realizat încă un audit, pentru că am așteptat o preluare oficială și trebuia să existe ordonanța de reorganizare a ministerelor”.

“Vor rămâne mult mai puține posturi de secretari de stat: din cele 7, probabil 4. Erau 5 posturi de secretar de stat în cadrul Ministerul Educației și un subsecretar de stat și 2 secretari de stat la Cercetare. Deci 7 și un subsecretar de stat. Probabil nu vor mai rămâne decât 4 secretari de stat”, a precizat Anisie.

Citește și:

 

 

 


1 comment
  1. Și, totuși, ce căuta astăzi doamna Daniela Bogdan, fost inspector general în MEN și bună prietenă de pahar (de cafea, evident) cu doamna ministru, la conferința de presă a acesteia din urmă? Că nu am văzut vreo numire în acest sens, încă.

    Cu alte cuvinte, “să terminăm cu pilăraia și cu nepotismul”; dar ale lor, nu ale noastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Programul Pedibus, prin care elevii sunt încurajați să meargă pe jos la școală, lansat și la Miercurea-Ciuc. „Printre multiplele beneficii ale acestui program putem să enumerăm reducerea aglomerației”, spune viceprimarul

Programul Pedibus, prin care elevii sunt încurajaţi să meargă pe jos la şcoală, pentru reducerea aglomeraţiei dar şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, va fi lansat şi la…
Vezi articolul

OFICIAL În perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, copiii de grădiniță și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal sunt în vacanță. Nu este modificată structura anului școlar

Ministrul Educației a semnat și trimis la Monitorul Oficial ordinul de ministru care prevede vacanța forțată stabilită de președintele Klaus Iohannis și reglementată de Guvern. Documentul a fost pus la…
Vezi articolul

Reorganizarea sistemului de formare inițială și continuă a cadrelor didactice din învățământul militar, „o prioritate majoră” în noua Strategie Militară a României

Reorganizarea sistemului de formare inițială și continuă a cadrelor didactice este „o prioritate majoră” pentru învățământul vocațional militar, potrivit Strategiei Militare a României, pe care Guvernul vrea să o adopte…
Vezi articolul