Senatorul USR Ștefan Pălărie: Se pun presiuni foarte mari în coaliție pentru ca legile Educației să treacă prin Parlament cu viteză maximă, printr-o singură Comisie reunită, „specială”

570 de vizualizări
Ștefan Pălărie / Foto: Facebook.com
Senatorul USR Ștefan Pălărie acuză că se pun presiuni foarte mari în coaliție pentru ca legile educației să treacă rapid în Parlament, adică “să omoare iar dezbaterea”, scrie senatorul USR pe Facebook. Amintim că proiectele legilor educației au fost avizate favorabil cu observații și propuneri de către Consiliul Economic și Social (CES), iar vineri e ședință de Guvern pe tema celor două proiecte, potrivit președintelui CES.
  • Edupedu.ro a scris, pe 22 martie, că vineri va fi o ședință de guvern pentru aprobarea celor două proiecte ale legilor educației.
  • În cadrul ședinței de Guvern din data de 9 martie, premierul Ciucă spunea că proiectele ar trebui aprobate în Guvern până pe 23 martie.

Senatorul USR Ștefan Pălărie acuză că se fac presiuni în interiorul coaliției pentru ca legile Educației să fie aprobate rapid în Parlament, “printr-o singură Comisie reunită, „specială”, în câteva săptămâni”, spune senatorul.

“Inadmisibil! – Pe surse, aflu că sunt presiuni foarte mari în coaliție ca Legile Educației să treacă prin Parlament cu viteză maximă. Adică să omoare iar dezbaterea, să nu se mai audă nici o voce. Opriți-vă! Nu dați legi pentru Șefu’ de la Cotroceni! Ci pentru România!

Mă adresez celor din PSD și PNL: chiar nu mai aveți nici o rușine? Vreți să fie Legile astea un dictat de la cap la coadă? Cum v-a dat în plic Iohannis? Și-așa totul s-a făcut la comandă până acum, fără dezbateri, totul „la secret” și cu „să trăiți!”.

Ați început cu pseudodezbaterile Cîmpeanu organizate în august, când toată lumea era plecată, ați continuat cu legi secretizate și pe surse jumătate de an, iar apoi cu doar „8 zile” de transmis propuneri la minister, pe care nu le-a citit nimeni. Acum vreți sa grăbiți căruță ca nimeni sa nu mai poată amenda legile?

Factual: ce vor să facă este să treacă totul printr-o singură Comisie reunită, „specială”, în câteva săptămâni, în loc ca proiectele să meargă pe rând, la Camera Deputaților și apoi la Senat. Cum ar fi și normal cu niște legi atât de importante!”, scrie senatorul USR.

Informații de context

Premierul Nicolae Ciucă a declarat în ședința de Guvern în care proiectele legilor au fost prezentate, pe 9 martie, că proiectele trebuie adoptate până în 23 martie pentru ca apoi să intre în Parlament pentru dezbatere.

„Sper ca procesul să fie parcurs în următoarele două săptămâni, astfel încât nu mai târziu de ședința din 23 martie să aprobăm la nivelul Guvernului pachetul de legi și să le înaintăm Parlamentului, spre dezbatere și aprobare”, a declarat Ciucă în data de 9 martie.

Miercuri, 22 martie, proiectele nu au fost incluse pe agenda Guvernului, iar la ședință nu a participat ministra Ligia Deca, pentru că este bolnavă de Covid-19, după ce a revenit din vizita alături de președintele Klaus Iohannis pe care a făcut-o în Abu Dhabi

Edupedu.ro a scris, pe surse, că vineri, 24 martie, va fi o ședință de Guvern pentru aprobarea proiectelor legilor educației.

În ședința de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a confirmat ca va mai fi o ședință de guvern până la finalul săptămânii, fără să precizeze dacă proiectele legilor educației vor fi incluse pe agendă. “Până la finalul săptămânii vom mai avea o ședință de Guvern, astfel încât să asigurăm cadrul legal pentru ca absorbția (n. red. fondurilor europene) să tindă către maxim, astfel încât până la finele anului să atingem nivelul asumat de absorbție, un minim de 90% din cadrul 2014-2020”, a spus premierul Ciucă.


1 comment
  1. Ati fost cu Campeanu in guvern atunci trebuia tras de maneca, acum este greu sa mai schimbi ceva din opozitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Protest în fața Inspectoratului Școlar din Botoșani pe fondul numirilor politice din pix a directorilor de școli: „Nu putem accepta directori înregimentați politic, străini de cultura organizațională a școlii, în locul actualilor manageri a căror activitate s-a dovedit a fi performantă în ultimii 10 ani”

Valul de proteste față de numirile politice din pix a directorilor de școli înaintea alegerilor interne din PNL continuă. 20 de profesori de la Colegiul „Laurian” din Botoșani s-au prezentat…
Vezi articolul

Mecanismul de acordare a burselor pentru elevi de către școli, explicat de ministrul Educației: fiecare școală va primi banii, 1.000 de lei per elev la gimnaziu, de exemplu, și va decide cui și în funcție de ce criterii acordă acele sume

„Asiguri școlii bugetul, n-o lași de izbeliște, dar lași directorului, care se presupune că e profesionist, și consiliului de administrație șansa să-și distribuie acest buget, adaptat la specificul și nevoile…
Vezi articolul

Ministrul Rafila spune că a discutat cu Ligia Deca despre introducerea în școli a materiei “Educație pentru sănătate” / “Am semnat un protocol în acest sens şi cu Biserica Ortodoxă” / “Un termen rezonabil este anul 2024”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat marţi importanţa introducerii în programa şcolară a disciplinei „Educaţiei pentru sănătate” și a precizat că a avut o discuție în acest sens cu ministrul…
Vezi articolul