Adina Papazi, profesoară de Limba română la Colegiul Național I. L. Caragiale din București, a declarat, pentru știrile ProTV, referitor la simularea Evaluării Naționale 2025, că „exprimarea este catastrofală”. „Să nu uităm că ei sunt o generație care refuză să învețe teoria”, a precizat aceasta.
„Exprimarea este catastrofală. La toate, deci nu este vorba numai despre eseul de literatură. Ei nu știu ce este un articol, nu știu ce este o desinență, nu înțeleg ce este flexiunea cazurilor. Să nu uităm că ei sunt o generație care refuză să învețe teoria”, a punctat profesoara.
- Amintim că simularea pentru Evaluarea Națională 2025 s-a desfășurat în perioada 17-19 martie.
Carmen Călugăru, profesoară de Limba română la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” din Iași, a spus, pentru Ziarul de Iași, că elevii au „tendința de a realiza o lectură superficială a subiectelor de examen”. Conform profesoarei, uneori, acest lucru este și „o consecință a modului șablonizat de concepere a itemilor”.
Despre simularea Evaluării Naționale 2025 – nivel național
Rezultatele de la simularea la Evaluarea Națională 2025 arată o scădere de aproape 10 puncte procentuale la Limba română și o creștere de aproape 30 puncte procentuale la matematică, față de rezultatele de anul trecut, a notelor egale sau peste 5.
64% dintre elevii de clasa a VIII-a care au dat simularea la Limba română au luat nota 5 sau peste 5, spre deosebire de 71,97% în cazul probei de matematică.
Subiectul la Limba și literatura română, de la simularea pentru Evaluarea Națională 2025, care viza scrierea corectă, a fost rezolvat integral și corect doar de 11.22% dintre elevii de clasa VIII-a, conform rezultatelor de la simulare publicate statistic de Ministerul Educației și Cercetării. Elevii au avut de ales forma corectă a cuvintelor, printre care ții / ți, copii / copiii, la / l-a, într-un anumit context.
La proba de la Limba și literatura română cerințele de gramatică, gândire critică, compoziție și transfer le-au pus cele mai mari dificultăți elevilor de clasa a VIII-a, potrivit unei analize Edupedu.ro. Peste 42% dintre elevi, adică aproape 70.000 dintre participanți, nu au scris măcar cele 150 de cuvinte la ultimul subiect, unde aveau de făcut o compunere, pentru a primi punctaj pentru redactare, conform analizei oficiale.
Informații de context
Profesorii au terminat mai devreme de corectat lucrările la simularea Evaluării Naționale, cu „o desfășurare de forțe impresionantă”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul conferinței de presă de pe 27 martie.
Profesorii au primit borderourile de notare de la lucrările elevilor de a VIII-a, care au sustinut Simularea pentru Evaluare Națională 2025, pentru a discuta lucrările cu elevii de la clasă, a declarat secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din ministerul Educației și Cercetării (MEC) Sorin Ion, pentru Edupedu.ro, pe 24 martie.
Acest lucru înseamnă că profesorii de la clase au acces la punctajele acordate de profesorii evaluatori din țară care au notat lucrările elevilor scanate, din platforma de corectare digitalizată, pentru fiecare item în parte. O procedură similară a existat și la simularea de EN VIII 2024.
Ce subiecte au primit elevii la simularea pentru Evaluare Națională 2025
Subiecte Română – simulare Evaluarea Națională clasa a VIII-a 2025. Poezia „Trezire” de Lucian Blaga, unul din textele de la prima vedere / „Crezi că, odată ce ai făcut o alegere, este bine să îți păstrezi opțiunea, indiferent de situație?” – au avut de argumentat elevii. La subiectul al II-lea, cerința a fost să prezinte mesajul poeziei
- Rezolvarea la Limba română, simulare Evaluare Națională 2025. Profesorul Cătălin Zaman: Subiecte mai grele decât anii trecuți. Am rezerve despre textul literar, poezia lui Lucian Blaga, și mă gândesc la colegii din mediul rural
- Baremele de corectare și notare pentru Limba română, simularea Evaluării Naționale 2025, publicate de Ministerul Educației
- Subiecte și bareme simulare Evaluarea Națională 2025 pentru minoritatea maghiară, proba de Limba și literatura română
2 comments
Evaluarile si simularile nationale nu aduc nici un avantaj scolii. Decat pierdere de bani si timp. Tezele semestriale arata acelasi lucru. Toate generatiile axate pe instrumente digitale de la 4- 5 ani vor fi analfabeti functionali in viitor. Scoala a decazut cu toate reformele de dupa 1990.
Sunt ceneratia care va fi papata de migranți. Distracția de acum va fi platita scump.La ei în tara vor fi slugi la chinezi,indieni etc.De ce?Pentru ca nu le place nimic si nici nu vor sa facă nimic.In mod normal vor fi depășiți de imigranti:migranți cu mașina, piscina,vila și romanii analfabetos cu Trabant și un apartament plin de păduchi în Ferentari.Dar vor fi boșii,pe ajutoare sociale sau salariu minim.