Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor: Ministerul Educației a garantat accesul universităților la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului, pentru admiterea online la facultate

3.326 de vizualizări
Sorin Cimpeanu – Sursa: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Ministerul Educației “a garantat accesul universităților românești la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) pentru facilitarea admiterii online în universități”, anunță președintele Consiliului Național al Rectorilor. Declarația lui Sorin Cîmpeanu vine la finalul unei întâlniri de lucru organizate de Ministerul Educației cu Consiliul Rectorilor, reprezentanții sindicatelor din universitar și ai studenților.

Primul punct pe agenda discuțiilor dintre rectori și oficialii Ministerului Educației a fost, însă, derularea examenului de bacalaureat, “în vederea organizării online a admiterii în universități /eforturi pentru asigurarea unui acces echitabil”. Discuțiile vin în contextul în care sindicatele din preuniversitar FSLI au cerut anularea BAC-ului, anul acesta, și admiterea la facultate pe baza mediilor de liceu.

Rectorii au discutat și despre “optimizarea funcționarii CNATDCU”, la o zi după ce Ministerul Educației a pus în dezbatere componența comitetelor care decid membrii forului, iar de pe lista primită în consultări de la CNR au fost eliminați toți rectorii. Detalii aici

Comunicatul integral al Consiliului Național al Rectorilor (CNR):

Întâlnirea MEC – Biroul Permanent CNR, cu participarea asociațiilor studențești și a Sindicatului Alma Mater, a avut pe agenda discuțiilor 10 puncte importante pentru derularea activităților în sistemul universitar românesc.

1. Detalii derulare examen bacalaureat, în vederea organizării online a admiterii în universități /eforturi pentru asigurarea unui acces echitabil.

2. CNR a solicitat MEC să clarifice împreuna cu CNSSU care vor fi regulile de respectat în universități după data de 15 mai, inclusiv regimul de funcționare a căminelor studențești/campusurilor universitare.

3. MEC a garantat accesul universităților românești la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) pentru facilitarea admiterii online în universități. Se raspunde astfel nevoii de debirocratizare și de eficientizare a proceselor administrative.

4. Organizarea online a susținerii examenelor de semestru, de an și de finalizare studii.

5. A fost convenită semnarea urgentă a bugetelor rectificate pentru includerea contribuției financiare a universităților în susținerea investițiilor și cofinanțarii proiectelor europene.

6. CNR a solicitat Ministerului Educației ca Universitățile de Medicină și Farmacie sa aibă un rol mai important în organizarea rezidențiatului.

7. CNR a solicitat susținerea MEC pentru modificări legislative care să permită organizarea online a evaluărilor ARACIS, în vederea înființării de programe de studiu noi.

8. Optimizarea funcționarii CNATDCU.

9. Facilitați ce pot fi acordate studenților de către universități.

10. Facilitați cu privire la susținerea cadrelor didactice pentru predarea online.

Profesor Sorin Mihai Cîmpeanu, Președinte CNR

Sorin Cimpeanu – Sursa: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Citește și:

 


1 comment
  1. Cat curaj! Studentii pot sustine online examenele, inclusiv cele terminale, pe cand elevii nu. Spuneti atat de des cuvintele echitate, corectitudine, dar astea sunt cuvinte doar pentru fraieri, nu? Fraierii care se pot imbolnavi si de care nu ne pasa, ca oricum vor trai suficient de multi sa ajunga si la facultati. Ce urat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fostul rector al Universității de Apărare, de la care ar fi copiat premierul Ciucă în teza de doctorat, spune că putea folosi o altă metodă: Să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deștept pe vremea aia și presupun că e și acum

Generalul Teodor Frunzeti, fost șef de Stat al Forțelor Terestre și fost rector al Universității Naționale de Apărare „Carol I”(UNAp), din cartea căruia ar fi copiat premierul Nicolae Ciucă în…
Vezi articolul

Daniel David (UBB), întrebat despre acuzațiile de plagiat la adresa premierului: “Ce poate să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii” / “Oricând găsești o problemă de integritate academică”, “și dacă a fost în urmă cu 20 de ani trebuie să o corectezi”

“Ce poată să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii, să le scoată în față”, afirmă, într-un interviu acordat Europa…
Vezi articolul

EXCLUSIV Rezistența la “enormele presiuni politice” este principala “problemă” a funcționării CNATDCU – acuză 8 membri ai conducerii instituției și Adrian Miroiu, președintele comisiei care ar fi trebuit să analizeze acuzația de plagiat adusă premierului Ciucă. Profesorii se solidarizează cu vicepreședinții Dumitru, Andruh și Banabic

Opt membri ai Consiliului General CNATDCU – conducerea instituției care soluționează plagiatele – își afirmă susținerea față de vicepreședinții forului, Mircea Dumitru, Marius Andruh și Dorel Banabic, și vin cu…
Vezi articolul

Majorarea bursei doctoranzilor la cel puțin 500 de euro pe lună, solicitată Ligiei Deca, printr-un memoriu, de reprezentanții studenților doctoranzi din Consorțiul Universitaria

Majorarea bursei doctoranzilor la cel puțin 500 de euro pe lună este solicitată ministrului Educației, printr-un memoriu, de către reprezentanții doctoranzilor din Consorțiul Universitaria, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.…
Vezi articolul

EXCLUSIV Universitățile vor putea preda online de anul viitor, spune ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu: Activitățile online și ponderea lor pe fiecare domeniu și diferențiat la licență, master sau doctorat vor fi prevăzute în noi standarde care vor fi elaborate de ARACIS într-un termen de 90 de zile

Universitățile vor putea preda online începând de anul viitor, spune ministrul Educației, care a declarat pentru Edupedu.ro că pentru ca aceste cursuri online să fie recunoscute și finanțate de stat…
Vezi articolul