Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor: Ministerul Educației a garantat accesul universităților la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului, pentru admiterea online la facultate

3.321 de vizualizări
Sorin Cimpeanu – Sursa: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Ministerul Educației “a garantat accesul universităților românești la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) pentru facilitarea admiterii online în universități”, anunță președintele Consiliului Național al Rectorilor. Declarația lui Sorin Cîmpeanu vine la finalul unei întâlniri de lucru organizate de Ministerul Educației cu Consiliul Rectorilor, reprezentanții sindicatelor din universitar și ai studenților.

Primul punct pe agenda discuțiilor dintre rectori și oficialii Ministerului Educației a fost, însă, derularea examenului de bacalaureat, “în vederea organizării online a admiterii în universități /eforturi pentru asigurarea unui acces echitabil”. Discuțiile vin în contextul în care sindicatele din preuniversitar FSLI au cerut anularea BAC-ului, anul acesta, și admiterea la facultate pe baza mediilor de liceu.

Rectorii au discutat și despre “optimizarea funcționarii CNATDCU”, la o zi după ce Ministerul Educației a pus în dezbatere componența comitetelor care decid membrii forului, iar de pe lista primită în consultări de la CNR au fost eliminați toți rectorii. Detalii aici

Comunicatul integral al Consiliului Național al Rectorilor (CNR):

Întâlnirea MEC – Biroul Permanent CNR, cu participarea asociațiilor studențești și a Sindicatului Alma Mater, a avut pe agenda discuțiilor 10 puncte importante pentru derularea activităților în sistemul universitar românesc.

1. Detalii derulare examen bacalaureat, în vederea organizării online a admiterii în universități /eforturi pentru asigurarea unui acces echitabil.

2. CNR a solicitat MEC să clarifice împreuna cu CNSSU care vor fi regulile de respectat în universități după data de 15 mai, inclusiv regimul de funcționare a căminelor studențești/campusurilor universitare.

3. MEC a garantat accesul universităților românești la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) pentru facilitarea admiterii online în universități. Se raspunde astfel nevoii de debirocratizare și de eficientizare a proceselor administrative.

4. Organizarea online a susținerii examenelor de semestru, de an și de finalizare studii.

5. A fost convenită semnarea urgentă a bugetelor rectificate pentru includerea contribuției financiare a universităților în susținerea investițiilor și cofinanțarii proiectelor europene.

6. CNR a solicitat Ministerului Educației ca Universitățile de Medicină și Farmacie sa aibă un rol mai important în organizarea rezidențiatului.

7. CNR a solicitat susținerea MEC pentru modificări legislative care să permită organizarea online a evaluărilor ARACIS, în vederea înființării de programe de studiu noi.

8. Optimizarea funcționarii CNATDCU.

9. Facilitați ce pot fi acordate studenților de către universități.

10. Facilitați cu privire la susținerea cadrelor didactice pentru predarea online.

Profesor Sorin Mihai Cîmpeanu, Președinte CNR

Sorin Cimpeanu – Sursa: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Citește și:

 


1 comment
  1. Cat curaj! Studentii pot sustine online examenele, inclusiv cele terminale, pe cand elevii nu. Spuneti atat de des cuvintele echitate, corectitudine, dar astea sunt cuvinte doar pentru fraieri, nu? Fraierii care se pot imbolnavi si de care nu ne pasa, ca oricum vor trai suficient de multi sa ajunga si la facultati. Ce urat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Presiuni ca Uniunea Europeană să întrerupă legăturile științifice cu Rusia, după ce Germania a anunțat că îngheață cooperarea cu această țară în domeniul cercetării și al învățământului superior

Uniunea Europeană se confruntă cu presiuni crescute să întrerupă legăturile cu Rusia în domeniul științei, în condițiile în care Ministerul Educației și Cercetării din Germania și Alianța Organizațiilor de Știință…
Vezi articolul

Emilia Șercan îl acuză pe profesorul Virgil Iordache de la Universitatea din București că dorește anchetarea ei în Comisia de Etică, după ce jurnalista a criticat decizia în cazul Bode a Consiliului Național de Etică, unde el este membru / Iordache: Eu nu doresc asta

Jurnalista Emilia Șercan, care e și lector în cadrul Universității din București, scrie, miercuri, pe Facebook că Virgil Iordache, profesor al universității și membru al Consiliului Național de Etică (CNECSDTI),…
Vezi articolul