Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor: Ministerul Educației a garantat accesul universităților la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului, pentru admiterea online la facultate

3299 citiri
Sorin Cimpeanu – Sursa: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Ministerul Educației “a garantat accesul universităților românești la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) pentru facilitarea admiterii online în universități”, anunță președintele Consiliului Național al Rectorilor. Declarația lui Sorin Cîmpeanu vine la finalul unei întâlniri de lucru organizate de Ministerul Educației cu Consiliul Rectorilor, reprezentanții sindicatelor din universitar și ai studenților.

Primul punct pe agenda discuțiilor dintre rectori și oficialii Ministerului Educației a fost, însă, derularea examenului de bacalaureat, “în vederea organizării online a admiterii în universități /eforturi pentru asigurarea unui acces echitabil”. Discuțiile vin în contextul în care sindicatele din preuniversitar FSLI au cerut anularea BAC-ului, anul acesta, și admiterea la facultate pe baza mediilor de liceu.

Rectorii au discutat și despre “optimizarea funcționarii CNATDCU”, la o zi după ce Ministerul Educației a pus în dezbatere componența comitetelor care decid membrii forului, iar de pe lista primită în consultări de la CNR au fost eliminați toți rectorii. Detalii aici

Comunicatul integral al Consiliului Național al Rectorilor (CNR):

Întâlnirea MEC – Biroul Permanent CNR, cu participarea asociațiilor studențești și a Sindicatului Alma Mater, a avut pe agenda discuțiilor 10 puncte importante pentru derularea activităților în sistemul universitar românesc.

1. Detalii derulare examen bacalaureat, în vederea organizării online a admiterii în universități /eforturi pentru asigurarea unui acces echitabil.

2. CNR a solicitat MEC să clarifice împreuna cu CNSSU care vor fi regulile de respectat în universități după data de 15 mai, inclusiv regimul de funcționare a căminelor studențești/campusurilor universitare.

3. MEC a garantat accesul universităților românești la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) pentru facilitarea admiterii online în universități. Se raspunde astfel nevoii de debirocratizare și de eficientizare a proceselor administrative.

4. Organizarea online a susținerii examenelor de semestru, de an și de finalizare studii.

5. A fost convenită semnarea urgentă a bugetelor rectificate pentru includerea contribuției financiare a universităților în susținerea investițiilor și cofinanțarii proiectelor europene.

6. CNR a solicitat Ministerului Educației ca Universitățile de Medicină și Farmacie sa aibă un rol mai important în organizarea rezidențiatului.

7. CNR a solicitat susținerea MEC pentru modificări legislative care să permită organizarea online a evaluărilor ARACIS, în vederea înființării de programe de studiu noi.

8. Optimizarea funcționarii CNATDCU.

9. Facilitați ce pot fi acordate studenților de către universități.

10. Facilitați cu privire la susținerea cadrelor didactice pentru predarea online.

Profesor Sorin Mihai Cîmpeanu, Președinte CNR

Sorin Cimpeanu – Sursa: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Citește și:

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. Cat curaj! Studentii pot sustine online examenele, inclusiv cele terminale, pe cand elevii nu. Spuneti atat de des cuvintele echitate, corectitudine, dar astea sunt cuvinte doar pentru fraieri, nu? Fraierii care se pot imbolnavi si de care nu ne pasa, ca oricum vor trai suficient de multi sa ajunga si la facultati. Ce urat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Scrisoare a ministrului Anisie, către cercetătorii care propun viitorii membri CNATDCU: România nu poate progresa fără universități în care un doctorat să însemne consacrarea unei munci asidue de cercetare, nu un copy-paste. Identificați personalități care să susțină integritatea morală

Ministrul Educației le-a trimis o scrisoare cercetătorilor care trebuie să-i propună noii membri ai CNATDCU. Acesta este forul cu rol decisiv în stabilirea standardelor științifice pe care trebuie să le…
Vezi articolul

Universitatea din București acuză Parlamentul de subminarea autonomiei universitare. Interzicerea informațiilor depre identitate de gen în învățământ încalcă libertatea de gândire și de conștiință și libertatea opiniilor

„Universitatea din București dezavuează orice inițiativă de subminare a autonomiei universitare și solicită tuturor actorilor responsabili din viața socială și politică a țării să apere acest drept câștigat acum mai…
Vezi articolul