SURSE Jumătate dintre manualele depuse de Editura unică a statului la licitația de anul acesta au picat la evaluarea de calitate

1.090 de vizualizări
Jumătate dintre proiectele de manuale școlare depuse de Editura didactică și pedagogică la licitația deschisă de Minister au fost respinse, la evaluarea de calitate și de conformitate, au declarat pentru Edupedu.ro surse apropiate Ministerului Educației. Editura statului ar fi participat cu 37 de proiecte de manuale la licitația deschisă de Ministerul Educației pentru cumpărarea de manuale pentru clasa a VII-a și pentru celelalte clase, la disciplinele rămase descoperite de anii trecuți, potrivit surselor citate. Ministerul le-a comunicat astăzi participanților la licitație rezultate parțiale, și anume punctajele obținute de proiectele de manuale la evaluarea de calitate.

Rezultate parțiale ale licitației pentru manualele de clasa a VII-a au fost anunțate astăzi de Ministerul Educației către participanți, potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro. Centrul Național de Evaluare și Examinare – instituția din subordinea Ministerului care este autoritatea contractantă în licitație – le-a transmis companiilor participante la licitație rezultatele evaluării calității științifice a proiectelor de manuale depuse. Sunt considerate admise în evaluarea următoare manualele care au obținut cel puțin 95 de puncte din 100.

Proiectele admise acum intră în etapa evaluării financiare.

Ministerul Educației nu a făcut public niciun calendar etapizat al desfășurării licitației. Singurul orizont de timp pentru finalizarea evaluării proiectelor de manuale este fixat de Ministerul Educației în documentația de licitație publicată pe SICAP: termenul este 22 septembrie, adică două săptămâni după ce elevii de clasa a VII-a vor fi început deja școala.

Potrivit informațiilor Edupedu.ro, fiecare companie participantă la licitația pentru manuale școlare deschisă de Ministerul Educației a primit astăzi punctajul obținut de fiecare manual cu care a participat, la evaluarea de calitate. Dacă manualul a obținut cel puțin 95 de puncte din 100, acesta continuă procedura și intră în evaluarea financiară. După totalizarea punctajelor, se vor declara câștigatoare numai primele 3 manuale la fiecare disciplină, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute.

În punctajul final, prețul are o pondere de 10% (față de 15% anii trecuți), iar calitatea contează în proporție de 90% (față de 85% anii trecuți).

Firmele care nu sunt mulțumite de rezultatul evaluării științifice pot să ceară fișele de evaluare și apoi să depună contestații la CNSC. Însă de anul trecut cuantumul cauțiunii care trebuie depusă pentru fiecare contestație este majorat la 2% din valoarea lotului, ceea ce descurajează firmele să depună contestații.

De precizat că, anul acesta, cei care au participat la licitație au avut la dispoziție o lună pentru a realiza manualele de clasa a VII-a, acesta fiind termenul scurs de la lansarea licitației pe SICAP și până la închiderea aplicației în care firmele își puteau urca proiectele de manuale și documentația cerută. În urmă cu doi ani, editurile au avut la dispoziție 3 luni pentru realizarea manualelor evaluate apoi în cadrul licitației.

Contractele care vor fi încheiate în urma licitației de manuale vor avea o perioadă de 4 ani, la fel ca în cazul licitațiilor anterioare, se arată în caietul de sarcini. Instituția contractantă în cadrul licitației este Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), din subordinea Ministerului Educației. Tot CNEE coordonează evaluarea proiectelor de manuale școlare.

Manualele trebuie să aibă următoarele forme, potrivit documentației de licitație:
  • varianta tipărită – realizată într-un volum imprimat
  • varianta digitală – forma electronică a manualului, accesibilă pe www.manuale.edu.ro. Varianta digitală trebuie să aibă exerciții interactive, jocuri educaționale, animații, filme sau simulări, spune Ministerul
Citește și:

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ghid de pregătire pentru Olimpiada Națională de Informatică, lansat de profesori și studenți din Societatea pentru Excelență și Performanță – SEPI. Cartea despre algoritmi și structuri de date conține probleme și rezolvări explicate – DESCARCĂ

Un ghid de pregătire pentru elevii care vor să participe la Olimpiada Națională de Informatică (ONI) în acest an școlar, elaborat de profesori și foști olimpici la informatică, a fost…
Vezi articolul

Cine este Marcel Boloș, propus ministru la Cercetare-Digitalizare: fost ministru al Fondurilor Europene și autor al primei variante de PNRR, în care majoritatea banilor pentru Educație ajungeau la Colegiile Centenare / “Tehnocrat” și preot, doctor în contabilitate și management, unul dintre doctorate – omis în cel mai recent CV

Marcel Boloș, om cu 20 de ani de activitate în administrația locală și centrală și cu experiență în domeniul fondurilor europene, fost ministru aflat chiar în cărți, acum doi ani,…
Vezi articolul