SURSE Sindicatele din Educație pregătesc marți grilele cu salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024 / Pentru un profesor debutant, creșterea este de cel puțin 400 de lei

39.898 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Sindicatele din Învățământ pregătesc marți, 12 decembrie, grilele cu salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024, conform surselor Edupedu.ro. Potrivit acelorași surse, pentru un profesor debutant, creșterea este de cel puțin 400 de lei.

Luni seara, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat pe pagina de socializare că, de la 1 ianuarie, salariilor profesorilor vor crește cu 13% și cu 7% de la 1 iunie.

În privința directorilor de școli și inspectorilor, conform surselor Edupedu.ro, salariul va crește cu 1.500 de lei, la care se aplică creșterea de 13% din ianuarie 2024, apoi 7% în iunie.

După greva de la sfârșitul lunii mai, promisiunea pe care au primit-o sindicatele profesorilor, conform ordonanței de urgență nr. 57/2023, a fost că, de la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie, iar acesta va fi baza de plecare pentru salariile celorlalți profesori din Învățământ. De asemenea, textul ordonanței menționate anterior prevede că, începând cu 1 ianuarie 2024, profesorii beneficiază de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin noua grilă.

De la 3.300 de lei cât era salariul debutantului stabilit prin grilele din OUG 57 pentru iunie 2023, creșterea de 13% înseamnă aproximativ că se ajunge la un salariu de 3.700 de lei.

La începutul lunii noiembrie, când a fost întrebată dacă salariul unui profesor debutant va fi de la 1 ianuarie 2024 egal cu salariul mediu brut pe economie, ministrul Educației, Ligia Deca, a evitat să dea un răspuns clar și a vorbit despre promisiuni: „Partidul Național Liberal își dorește ca toate promisiunile făcute cadrelor didactice și personalului din învățământ să poată fi ținute.” Declarațiile au fost făcute vineri, 3 octombrie, la Sinaia.

Informații de context

Săptămâna trecută, Edupedu.ro a publicat intențiile de creștere salarială cuprinse într-un proiect de oug al Ministerului Finanțelor, care prevede o majorare de 13% la 1 ianuarie și o alta de 7% de la 1 august. Asta în condițiile în care datele prezentate de Guvernul Ciucă pe data de 12 iunie, prin vocea ministrului Muncii de la vremea respectivă, la încheiera grevei generale a profesorilor, arătau o creștere cu aproape 40% a salariului net pentru profesorul debutant.

Vineri, ministra Ligia Deca a spus că „din ultimele discuții cu sindicatele, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creștere pe 2024, care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică. S-au discutat mai multe variante de etapizare“.

Într-o analiză pe situația actuală Edupedu.ro a scris despre cum Guvernul Ciolacu se pregătește să le dea țeapă profesorilor: oamenii de stat calcă în picioare garanțiile ferme din timpul grevei de-a le mări salariile.

Ministrul Muncii în cabinetul Ciucă, Marius Budăi, în ultima zi de mandat a cabinetului Ciucă, cu ministrul Ligia Deca alături, în ultima zi de grevă generală a profesorilor, a anunțat de la pupitrul Guvernului României că salariul profesorului debutant va fi, de la 1 ianuarie 2024, de 4.600 de lei net, adică în mână. Asta conform OUG 57/2023 și grilelor care erau la momentul respectiv la dispoziția guvernului, negociate cu sindicatele.

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


21 comments
  1. Sunt ingrijitoare la gradinita cu 4 ore , alt loc de munca nu am , ies la pensie peste 1, 7 ani de ce mi- a tăiat jumătate din vaucherele de vacanta ? Sunt cu contract permanent , cu banii de la noi se scoate tara din criza ? Rușinee !

  2. Stati ca n am inteles nedidacticul nu primeste nimic ei nu lucreaza in invatamant..?….unde lucreaza pe santier?…..grila lor unde este? Ce s ar face profesorii si directorul fara slugi…fara caldura si curatenie….fara cestile de cafea ne spălare….halal mergeti la vot dragi ingrijitori si jos cu ei ca au stat destul

  3. Bun ziua,nu trebuie sa uitam,toate drepturile au fost obținute doar atunci când cadrele didactice au fost unite,nicio promisiune nu a fost onorata de către guvernanti,concluzia e clara,ziua buna!

    1. Adevărul este că într-o școală există doar cadre didactice, restul e “pleva”, dacă tot fac ei atât să spele și wc-uri și să își calculeze singuri salariile, să întrețină unitatea, că și așa auxiliarul și nedidacticul e în plus, nu? Ăia nu merită, ăia nu fac nimic, doar săracele cadre didactice.

  4. peste tot numai de măriri pentru profesori ,dar oare cadrelebnedidactice nu merita nici o mărire de salariu,greva s-a pornit pt dreptul nedidacticului, care are salariul cel mai mic,chiar la limita existentei? De ce întotdeauna ” sclavii” sunt uitați? De ce nu vine nimeni niciodată sa vadă câte sarcini are nedidacticul? Oare chiar nu mai valoram nimic?????

    1. Greva a pornit si a sfarsit cu PROFESORI IN SOARE LA 35 GRADE marsaluind 10 km. Voi ati lucrat si ati luat salariu, noi am venit in scoala tot programul si nu am luat nimic. Cam mult tupeu aveti.

  5. Un număr de 7.888 bugetari vor avea salariile mărite cu 2.170 lei brut de la 1 ianuarie 2024, conform unui proiect al Ministerului Muncii ce ar urma să fie adoptat în curând de Guvern. Nota de fundamentare vorbește și despre sursa de finanțare. Aceasta este „întărirea controalelor IM (Inspecției Muncii n.r.), reducerea muncii la negru”
    la unii dați 400 și la unii dați 2000 , că este de unde

    1. La cata scoala se face in Romania inca este prea mult. Au ajuns vacantele egale cu scoala. Jumate an vacanta , jumate an scoala.

  6. Bună ziua,pe timpul grevei, cum era și normal nu am fost plătiți,am făcut cu TOȚII un efort financiar,pentru ce,să suspende greva “LIDERII”,pentru un “nimic” de 13% adunat la un venit “mic”,nu guvernul ne minte,acei “lideri” își bat joc de noi,culmea tot pe banii noștrii….

  7. Sa nu fie o capcana, aceasta majorare este un avans pentru legea salarizarii in timp ce pentru ceilalti bugetati este o simpla majorare de salariu. Sa nu ramanem din nou cu cea mai slaba salarizare cand va fi legea gata, sa ne spuna ca voi deja ati primit majorarea promisa.
    Sindicatele sa nu uite ca au negociat ca salariul sa plece de la cel mediu pe economie. Politicienii pot mari foarte simplu taxele pe munca, fix cum a fost la ultima lege a salarizarii cand fiecare angajat plateste 45% taxe pe salariu.

  8. 400 lei Brut este egal cu 0.
    Adica nici inflatia nu este acoperita.
    Suntem pe drumul cel bun, pana in 2040 debutantii vor ajunge la salariul mediu din 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În martie 2023 va avea loc pretestarea TALIS pentru profesorii români de gimnaziu / Ce presupune “Studiul internațional privind procesul de predare-învățare”, organizat de OCDE în peste 50 de țări

Pretestarea online a profesorilor români care participă la TALIS 2024 – Studiul internațional privind procesul de predare-învățare, “centrat pe mediul de învățare și pe condițiile de lucru asigurate profesorilor în…
Vezi articolul

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică ghidul pentru dezvoltarea platformei de evaluare online a elevilor, la clasă și la examenele naționale. Platforma va costa aproape 80 de milioane de euro, prin PNRR / Care sunt condițiile de participare la licitație

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică ghidul prin care sunt stabilite condițiile pentru dezvoltarea platformei de evaluare în mediul online a competențelor elevilor. Ministerul Educației va plăti prin componenta…
Vezi articolul