Ligia Deca evită să spună dacă salariul unui profesor debutant va fi de la 1 ianuarie egal cu salariul mediu pe economie / Guvernul estimează acest salariu la 4.300 de lei net

12.436 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Când a fost întrebată dacă salariul unui profesor debutant va fi de la 1 ianuarie 2024 egal cu salariul mediu brut pe economie, ministrul Educației, Ligia Deca, a evitat să dea un răspuns clar și a vorbit despre promisiuni: „Partidul Național Liberal își dorește ca toate promisiunile făcute cadrelor didactice și personalului din învățământ să poată fi ținute.” Declarațiile au fost făcute vineri, 3 octombrie, la Sinaia.

„Vă promit că Ministerul Educației, ca și până acum, va rămâne aproape de cadrele didactice și vom susține cauza redării prestigiului și demnității în profesia didactică”, a mai spus Ligia Deca.

După greva de la sfârșitul lunii mai, promisiunea pe care au primit-o sindicatele profesorilor, conform ordonanței de urgență nr. 57/2023, a fost că, de la 1 ianuarie 2024, salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie, iar acesta va fi baza de plecare pentru salariile celorlalți profesori din Învățământ. De asemenea, textul ordonanței menționate anterior prevede că, începând cu 1 ianuarie 2024, profesorii beneficiază de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin noua grilă.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a estimat că, pentru anul 2023, câștigul salarial mediu net va fi de 4.306. Spre exemplu, acum, un debutant cu studii superioare de lungă durată are un salariu net de 3.105 lei. De la 3.105 lei și până la 4.306 înseamnă o creștere de 1.201 lei, adică aproape 39% pentru debutanți.

Reporter: Promisiunea făcută în vară de Guvern, pentru a opri greva din educație, a fost că salariul unui profesor debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie. În acest moment, fără o lege a salarizării adoptată la timp, puteți garanta că de la 1 ianuarie anul viitor salariul unui debutant va fi egal cu mediu brut de economie, așa cum a promis Guvernul?

Ligia Deca: „Așa cum spuneam, Partidul Național Liberal își dorește ca toate promisiunile făcute cadrelor didactice și personalului din învățământ să poată fi ținute. În lipsa legii salarizării unitare, facem toate eforturile, împreună cu reprezentanții profesorilor, să ajungem în punctul în care și ei să simtă că așteptările cadrelor didactice din toată țara sunt satisfăcute. Vă promit că Ministerul Educației, ca și până acum, va rămâne aproape de cadrele didactice și vom susține cauza redării prestigiului și demnității în profesia didactică.”

Despre legea salarizării și majorările salariale promise de la 1 ianuarie 2024

Legea salarizării este esențială pentru a se putea aplica majorările salariale promise profesorilor prin ordonanța nr. 57/2023, după greva generală din mai. Noua lege a salarizării încă nu este gata, deși oficialii le-au promis profesorilor că draftul va fi finalizat până la data de 15 iulie.

După consultările din 23 octombrie de la Palatul Victoria, Guvernul a transmis că „dialogul nostru rămâne deschis pentru a găsi cele mai bune soluții în ceea ce privește salarizarea, raportate la situația economică și la angajamentele asumate de Guvern”, potrivit unui comunicat de presă.

Tot atunci, ministrul Educației, Ligia Deca, după consultările de la Guvern cu sindicatele din Educație, a dat asigurări că sunt bani pentru plata salariilor actuale, a burselor și decontarea navetei elevilor: „sunt stabilite măsuri clare pentru asigurarea plății salariilor cadrelor didactice și ale personalului didactic auxiliar, precum și pentru plata burselor pentru elevi și decontarea navetei.”

Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. Acum, care va fi această variantă, vom vedea”, a declarat Ligia Deca săptămâna trecută.

Liderul FSE, Marius Nistor, spunea pentru Edupedu.ro pe 19 octombrie că rezolvarea inechităților salariale ar putea fi făcută prin majorări serioase pentru personalul din conducerea școlilor: Un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei pentru a ajunge la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată.

Reamintim, șeful Guvernului s-a mai întâlnit și în 16 octombrie cu sindicatele din învățământ, fără ca Ministerul Educației să fi prezentat vreo soluție la situația de criză în care se află directorii și personalul de conducere – secretarii-șefi și contabilii-șefi din școli, conform surselor Edupedu.ro.

Înainte de întâlnirea din 16 octombrie, cea mai recentă întâlnire a sindicatelor cu premierul Ciolacu pe tema salarizării a avut loc pe 4 septembrie, când liderii sindicali spuneau că: “în cursul lunii septembrie se vor finaliza discuțiile cu Guvernul României privind salarizarea personalului din învățământ”. Declarațiile de atunci se bat cap în cap cu ceea ce declară ministrul Deca acum, când într-un interviu la Europa Liberă a fost rugată să dea exemple de salarii din grila de la învățământ. Răspunsul: „Eu cred că nu are rost, pentru că ea nu este finalizată”. Fără să existe o grilă publică a salariilor din Educației, profesorii nu știu ce anume înseamnă creșterea de 50% din diferența între salariul din grilă și cel din prezent.

În Parlament, Guvernul a trimis pe 20 octombrie un punct de vedere prin care a anunțat că nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativăpentru că aceasta “are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari, deși Ligia Deca tocmai ce anunțase că se caută o soluție să crească salariile separat în învățământ, dacă legea salarizării nu va fi gata.

Budăi a declarat că de la 1 ianuarie 2024 un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Declarația a fost făcută după ședința în care Executivul a adoptat ordonanța de urgență prin care au fost acceptate cererile sindicatelor.

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ce majorări prevede Ordonanța de urgență

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ligia Deca schimbă discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024: Acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile / Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”
Ligia Deca a evitat să spună că garantează majorările salariale pentru angajații din sistemul de învățământ de la 1 ianuarie 2024, în cazul în care legea salarizării nu va fi gata până atunci

Ligia Deca: Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. Acum, care va fi această variantă, vom vedea

Ministrul Deca invocă posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis” / În greva generală, guvernul a insistat că nu e posibilă creșterea salariilor cadrelor didactice fără Legea salarizării
Ligia Deca, după discuțiile de la Guvern cu sindicatele din Educație: Voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate
Guvernul nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativă în Parlament, pentru că aceasta “are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari, deși Ligia Deca a spus că se caută o soluție să crească salariile separat în învățământ, dacă legea salarizării nu va fi gata

15 comments
  1. Cu de alde deca, budăi, bode și alte nulități PNL e pă topogan. Nici dracu nu-i mai votează, la următoarele alegeri sunt blank, zero, nada.

  2. Nu înțeleg cum oameni cu școala cer o inepție ” salariul minim în învățământ = 4300 lei ” pentru cadre didactice cu învățământ de lunga durata. Ei nu cer o încadrare decenta in grila din sistemul unitar de salarizare pt personalul bugetar. Și mai este un aspect de care nu pomenește nimeni , salarizarea în învățământ trebuie sa tina cont de 2 criterii , nivelul de dificultate al actului educational( învățământ primar, gimnazial, liceal) și nivelul studiilor. Direct spus nu poți preda la clasele gimnaziale și sa ai pretenții salariale ca ale unui profesor de la un liceu performant indiferent de câte diplome ai.

    1. Gresiti grav. Pentru ca:
      – nu exista criterii obiective cu ajutorul carora sa se masoare ”nivelul de dificultate al actului educational”, tocmai pentru ca se lucreaza cu material uman eterogen; nimeni nu poate sa generalizeze afimand ca lucrul cu clasa pregatitoare e mai dificil decat cu clasa a sasea sau cu clasa a XII-a, sau invers, sau in orice alta combinatie doriti dvs.
      – titularizarea se obtine IN INVATAMANT si nu pe un anumit nivel de studii. Nu exista profesori ”de gimnaziu” sau de ”liceu”. Exista profesori, punct. In plus, pentru ca exista ceea ce se numeste mobilitate didactica, oricine poate trece de la un nivel la celalalt. Cum ati proceda atunci, i-ati mari sau micsora salariul in functia de scoala de unde a plecat si liceul unde a ajuns (sau invers)?

    2. Ia ia tu 2-3 clase simultane in invatamant primar rurql, eventual si foarte problematice. Apoi incearca cu o clasa de semi-olimpici alesi pe spranceana la un liceu de fite in buricul capitalei. Apoi vino si spune-ne unde a fost mai greu.

  3. Le-a dat guvernul, ucrainienilor 50 de mil de euro și pentru profesori nu sunt bani?! Ieșim din nou in strada si de data asta vor vedea ei…!

    1. Ai gasit o comparatie de-ti plange vioara! La alte miliarde sifonate in tara asta pentru bastinasi cocotati in scaune si pensii speciale nu te-ai gandit! Stai tu in alea 50 de milioane sau cate or fi fost! Vai de tartita voastra!

  4. O sa fie și 4300 după ce se mai devalorizează euro, deocamdată are vreo 6% inflație, dolarul pe la vreo 8 leul pe la 11.

    Dar oricum nu vin tinerii în sistem la ce sarcini extra exista de făcut pe lângă predat și dat note.
    Fiecare se descurcă la clasa după fler și vocație, nu exista o regula de urmat, nu ai vocație nu merge treaba, clar. Ce se face pe la cursurile ptr profi de evoluție profesionala cum le spune este complet paralel cu realitatea din școli.
    Sarcinile alea extra ii alunga pe toți nu neapărat salariul. Ptr că la privat nu iei 4300 net ca debutant decât în cazuri când ești brici ești chiar productiv și căutat. Nicidecum un ciuriburii cu o facultate aiurea și necautata intrat pe un post in alt domeniu cum au majoritatea tinerilor la noi in tara.

    La catedra mai vin doar cei incapabili de lucrul în alte domenii, cum sunt și eu de fapt, recunosc aici sub protecția anonimatului că nu m-am putut angaja nicăieri cu facultatea pe care o am ci doar pe studii medii mă chemau pe la munci de jos, d-alea de 8 clase necalificat pe salar minim. Am colege venite la peste 35 ani la catedra, vai de capul lor, doar că nu le bat elevii în clasa, lipsa vocație totala, au venit să ia o pâine și atat. Iau banii degeaba. Și când mă gândesc că eu am făcut facultatea din pasiune fara sa mă gândesc serios unde voi lucra după absolvire. N-am fost geniu dar am fost ok in prima jumătate cum s-ar zice. Ulterior m-am băgat și pe meditații că se caută la greu și-mi place, dar recunosc că nu-mi place sa fiu profesor în preuniversitar în stadiul actual al învățământului în care proful e și jandarm și psiholog și învățător și educator și formator de genii și olimpici și analist economic și farmacist și tutore și jurist și medic și paznic și mama și tata și câte mai se vrea, pe lângă a fi și brici pregătit pe materie.

    1. cresterile propuse sunt liniare pe toata grila . se incepe de la salariul debutantului sa fie egal mediu pe economie.
      da fuga ați sărit …

  5. ba sa faca bine sa dea salariile asa cum le a dat la politisit SI la celelalte categorii de bugetari daca nu vrea sa jucam in prelungiri pin la primavara

  6. Se va proroga. Nu sunt bani la buget. De abia au fost pt noiembrie și decembrie pentru ca au facut economie cu grevistii. Asta a fost scopul grevei. Sa faca economie. Nu aveau ei grija voastră. Urmariti in alte tari ce salarii mici au profesorii. Asa au directiva de sus. Nu mai fiti fraieri.

    1. @ Un tatic,

      Va rog sa precizați care sunt acele țări. În Spania, care e la coada clasamentului, un profesor de colegiu are salariul de 2.900-3.200 euro. Lucrez în domeniu și știu ce spun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like