Tehnologia la români: doar unul din cinci a dat copy-paste într-un document. Numărul celor care au instalat un program s-a dublat în 2017

315 vizualizări
Proporția tinerilor și adulților care au copiat sau mutat un fișier (file) sau un dosar (folder) era în anul 2016 de 60,4%, iar în 2017 a ajuns la 89,4%, potrivit datelor statistice UNESCO, din cadrul proiectului Organizației Națiunilor Unite numit Sustainable Development Goal 4. 

Din datele acestui program despre România aflăm că folosirea funcțiilor copy/paste într-un document este uzuală pentru 20,6% (datele sunt în acest caz doar pentru 2016) din populație. Un alt salt major de la un an la altul a fost la procentul celor care au creat prezentări electronice cu un program software. Acesta era de 12,5% în 2016 și a ajuns la 20% în 2017.  Cei care au aplicat formule simple pentru operații aritmetice de bază într-un fișier de calcul tabelar (de tip Excel) sunt doar 12,6% din total.

Datele despre aptitudinile românilor în materie de tehnologie și de lucru cu calculatorul continuă cu proporția celor care au descărcat un program software de pe internet și l-au instalat pe un calculator. În 2016, procentul lor era de 18,7% , iar în 2017 ajunsese la 29,9%.

Stăm foarte bine și la transferul fișierelor între două dispozitive, 60% în 2016 făcuseră așa ceva, iar în 2017 procentul a urcat la 89,2%.

În final, numărarea celor mai experimentați dintre IT-ști scoate la iveală faptul că cei care au creat un program software folosind un limbaj de programare specializat ar fi de fapt doar 1,9% din populație (2017), în creștere de la 1,6% în 2016.

Programul Ținte Sustenabile pentru Dezvoltare (SDG4) are mai multe componente. Una dintre ele, cea de pe locul al 4-lea, este Educația. În capitolul 4.4 există secțiunea “Aptitudini relevante pentru muncă decentă“. Programul urmărește ca până în 2030 să aibă loc o creștere substanțială a numărului adulților și tinerilor care au asemenea veleități, inclusiv aptitudini tehnice și vocaționale, pentru a fi angajați ușor, pentru a avea locuri de muncă apreciate sau pentru a fi antreprenori.

Mai multe aici:

FOTO: GlobalGoals UN


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cu ce se mândresc universitățile românești în fața studenților străini: Promovare cu promisiuni de “educație de vârf, creștere personală, costuri mici și experiență de milioane”, în facultăți precum cea unde a învățat Kovesi / Plus “unele” apariții în rankinguri internaționale

Studenții internaționali sunt ademeniți către universitățile românești printr-un clip de promovare, lansat miercuri, ce promite studii la facultăți precum cea unde a învățat șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, acces…
Vezi articolul