Tehnologia la români: doar unul din cinci a dat copy-paste într-un document. Numărul celor care au instalat un program s-a dublat în 2017

317 vizualizări
Proporția tinerilor și adulților care au copiat sau mutat un fișier (file) sau un dosar (folder) era în anul 2016 de 60,4%, iar în 2017 a ajuns la 89,4%, potrivit datelor statistice UNESCO, din cadrul proiectului Organizației Națiunilor Unite numit Sustainable Development Goal 4. 

Din datele acestui program despre România aflăm că folosirea funcțiilor copy/paste într-un document este uzuală pentru 20,6% (datele sunt în acest caz doar pentru 2016) din populație. Un alt salt major de la un an la altul a fost la procentul celor care au creat prezentări electronice cu un program software. Acesta era de 12,5% în 2016 și a ajuns la 20% în 2017.  Cei care au aplicat formule simple pentru operații aritmetice de bază într-un fișier de calcul tabelar (de tip Excel) sunt doar 12,6% din total.

Datele despre aptitudinile românilor în materie de tehnologie și de lucru cu calculatorul continuă cu proporția celor care au descărcat un program software de pe internet și l-au instalat pe un calculator. În 2016, procentul lor era de 18,7% , iar în 2017 ajunsese la 29,9%.

Stăm foarte bine și la transferul fișierelor între două dispozitive, 60% în 2016 făcuseră așa ceva, iar în 2017 procentul a urcat la 89,2%.

În final, numărarea celor mai experimentați dintre IT-ști scoate la iveală faptul că cei care au creat un program software folosind un limbaj de programare specializat ar fi de fapt doar 1,9% din populație (2017), în creștere de la 1,6% în 2016.

Programul Ținte Sustenabile pentru Dezvoltare (SDG4) are mai multe componente. Una dintre ele, cea de pe locul al 4-lea, este Educația. În capitolul 4.4 există secțiunea “Aptitudini relevante pentru muncă decentă“. Programul urmărește ca până în 2030 să aibă loc o creștere substanțială a numărului adulților și tinerilor care au asemenea veleități, inclusiv aptitudini tehnice și vocaționale, pentru a fi angajați ușor, pentru a avea locuri de muncă apreciate sau pentru a fi antreprenori.

Mai multe aici:

FOTO: GlobalGoals UN


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației spune că știe că mai multe posturi ar putea fi viabile pentru titularizare. Școlile, “mai ales din zonele considerate greu atractive”, nu le scot la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă: Aici avem o problemă de sistem

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că școlile nu scot posturile titularizabile de teamă că, după ce se ocupă în ședințele publice, oamenii vor pleca la…
Vezi articolul

Venirea tuturor elevilor la școală în scenariul verde ar putea crește cu 1.400 numărul claselor de elevi și cu 1.100 numărul posturilor de profesori necesare doar în județul Botoșani, susține Inspectoratul Școlar

Numărul de clase de elevi din judeţul Botoşani ar putea creşte cu 1.400 în cazul aplicării, începând cu 14 septembrie, a scenariului verde, susține Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani, citat…
Vezi articolul

VIDEO Roxana Mînzatu, audiată în Parlamentul European. Întrebări despre legile anti-justiție ale PSD Dragnea, despre casa din Brașov și despre atașamentul față de statul de drept. „Am dormit în același pat cu mama mea până la 17 ani”

Roxana Mînzatu, propusă comisar european de guvernul Ciolacu și desemnată de Ursula von der Leyen vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene cu portofoliul „Oameni, competenţe şi pregătire”, a fost audiată marți…
Vezi articolul

UPDATE Curtea Constituțională a respins sesizările de neconstituționalitate pe cele două legi ale Educației Deca-Iohannis / Admiterea la liceu, transportul elevilor sau exmatricularea elevilor în timpul învățământului obligatoriu, printre chestiunile reclamate

Curtea Constituțională a respins sesizările de neconstituţionalitate depuse de USR şi Forţa Dreptei, în legătură cu noile legi ale Educaţiei. Procedura care a stat la baza adoptării proiectelor de lege…
Vezi articolul