Un proiect de cercetare cu participare românească, nominalizat de Comisia Europeana în primele 10 ca impact social

241 de vizualizări
Proiectul de cercetare Sound of Vision, care a creat un dispozitiv mobil pentru nevăzători și a implicat cercetători români, a fost nominalizat de către Comisia Europeana în primele 10 proiecte europene din punct de vedere al impactului social (tech for society), în competiția Innovation Radar Prize 2018.

Selecția s-a realizat din cateva mii de proiecte beneficiind de finanțare europeană (Horizon 2020 și alte programe), anunță Universitatea Politehnica din București, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Pentru stabilirea câștigătorului competiției, Comisia Europeană a deschis un vot online la care oricine își poate susține proiectul favorit.

Sound of Vision a creat un dispozitiv mobil care îi va ajuta pe nevăzători sa perceapă mediul înconjurător prin sunete și vibrații. Proiectul a fost realizat în cadrul unui consorțiu, în care 3 din cei 9 parteneri sunt din România. Coordonarea tehnico-științifică a fost asigurată de Universitatea Politehnica din București.

Obținerea unui rezultat cât mai bun “ne va ajuta să ajungem cu produsul la utilizatori finali, nevăzători”, spune Politehnica.

Votul poate fi făcut aici, iar proiectul apare în dreptul University of Iceland, care este instituția coordonatoare administrativ a proiectului, spune Politehnica București.

Realizările și obiectivele următoare ale proiectului

Sound of Vision s-a finalizat la sfarșitul anului trecut, după 3 ani de cercetare, rezultatul fiind un prototip funcțional de dispozitiv portabil ce îi ajută pe nevăzători să perceapă și să navigheze eficient și sigur mediul înconjurator. Prototipul a fost validat prin teste cu 45 nevăzători.

După aproximativ 1-2 saptamani, majoritatea sunt capabili să folosească bine sistemul, cu performanțe asemanătoare bastonului alb (care necesită 3-6 luni pentru a fi bine stăpanit). În plus, dispozitivul nu ocupă mâinile, are o distanță de detecție de 5m, detectează și obstacole la inalțimea cap-torso, emite alerte de proximitate, detectează obiecte speciale de interes (uși, scări, texte, semne). Prototipul a fost certificat TRL 7 de către Comisia Europeană.

Proiectul a reunit, pentru 3 ani (2015-2017), 9 parteneri din 5 țări europene: Islanda – 2, România – 3, Polonia – 2, Ungaria – 1, Italia – 1. Conducerea proiectului a fost asigurată de către University of Iceland, iar coordonarea tehnică de către Universitatea Politehnica din București. Consorțiul a inclus 5 universități, 2 organizații pentru nevăzători, 1 institut de cercetare și 1 companie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

DOCUMENT Ministerul Justiției a pierdut un proces în instanță, pentru secretizarea avizului pe Legile Educației Deca-Iohannis. Ștefan Pălărie, USR: În aviz, Ministerul Justiției desființa inclusiv admiterea paralelă la liceu

Ministerul Justiției a pierdut în primă instanță procesul intentat de senatorul USR Ștefan Pălărie, care a acuzat instituția că refuză ilegal să facă public avizul pe care juriștii Ministerului l-au…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu a încercat să nuanțeze declarația prin care a calificat drept “grup de interese” pe cei 100 de intelectuali care cereau prelungirea dezbaterii legilor Educație și susține că „Nu este nimic rău să fie format un grup de interese”

„Nu este nimic rău să fie format un grup de interese. Interesele sunt multe și sunt majore atunci când este vorba despre educație, este normal să fie exprimate, este absolut…
Vezi articolul

Ligia Deca: În contextul actual, a investi în măsuri pentru a reduce costurile psihologice ale pandemiei a devenit un imperativ. Avem două direcții de acțiune: asigurarea echilibrului emoțional al elevilor și siguranța lor – VIDEO

România trebuie să investească „în măsuri pentru a reduce costurile psihologice ale pandemiei” și aici „avem două direcții de acțiune: asigurarea echilibrului emoțional al elevilor și siguranța lor”, a declarat…
Vezi articolul

UPDATE Cadrele didactice au format cozi la vaccinare vineri, la Romexpo. Prefectul Traian Berbeceanu face apel să fie respectate programările. Cîmpeanu: Perturbările, generate de nerespectarea orelor la care au fost planificați

Sute de persoane, majoritatea angajați în educație, au format cozi lungi la centrul de vaccinare împotriva Covid-19 de la RomExpo, vineri de dimineață, potrivit Realitatea.net și Mediafax. Prefectul Capitalei, Traian…
Vezi articolul