Universitatea Al. I. Cuza din Iași anunță „două realizări științifice de excepție” ale reprezentanților săi, cu articole publicate în reviste internaționale de prestigiu / Anunțul – făcut în aceeași zi în care a fost dezvăluit cazul major de fraudă cu citări într-o revistă a instituției

5.722 de vizualizări
Foto © Wiktor Wojtas | Dreamstime.com
Doi reprezentanți ai Facultăților de Chimie, respectiv de Fizică din cadul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași semnează articole publicate săptămâna trecută în două publicații științifice de prestigiu – „Science”, respectiv „Analytical Chemistry”, anunță instituția de învățământ superior. Este vorba despre asistentul universitar Dumitru-Claudiu Sergentu și studenta la master în Biofizică și fizică medicală Adina-Georgiana Cîmpanu.
  • Anunțul universității vine în aceeași zi în care Pressone.ro  a prezentat cazul de faudă cu citări într-o revistă academică a acestei instituții, caz în care un conferențiar, Dan Lupu, „a introdus 280 de citări fictive ale unor lucrări proprii sau semnate în co-autorat” – detalii aici

UAIC, despre cele două articole științifice publicate în reviste internaționale:

Articolul lui Dumitru-Claudiu Sergentu:

  • „Dumitru-Claudiu Sergentu, asistent universitar doctor la Facultatea de Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și asistent de cercetare științifică în cadrul laboratorului ICI-RECENT AIR al UAIC, a publicat, la data de 27 februarie 2025, în revista Science, studiul „Berkelium–carbon bonding in a tetravalent berkelocene” (Science, volumul 387, pp. 974-978).
  • Publicarea acestui studiu reprezintă un moment istoric în cercetarea și dezvoltarea chimiei de coordinație a actinidelor, întrucât include sinteza, structura și elementele de spectroscopie ale acestui compus chimic, recunoscut pentru importanța sa deosebită în identificarea și raționalizarea legăturilor chimice extrem de atipice la care participă elementele transplutonice. Actinidele sunt elemente metalice radioactive cu aplicații în industria medicală și energetica nucleară, acestea fiind extrem de nocive vieții odată intrate în contact necontrolat cu mediul înconjurător. Revista Science este cea mai prestigioasă și influentă revistă din lume, alături de Nature, în domeniul științelor interdisciplinare. 
  • Prin această reușită, dr. Dumitru-Claudiu Sergentu devine primul cercetător al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu rezultate de cercetare publicate în cele mai prestigioase reviste pentru științe interdisciplinare: Nature și Science.”

Articolul semnat de Adina-Georgiana Cîmpanu:

Citește și:
Caz major de fraudă cu citări într-o revistă academică, la Universitatea Al. I. Cuza din Iași. Conferențiarul Dan Lupu „a introdus 280 de citări fictive ale unor lucrări proprii sau semnate în co-autorat” – Pressone / Printre coautorii articolelor, secretarul de stat Gigel Paraschiv și rectorul Liviu Maha, fostul prorector Mihaela Onofrei / Universitatea anunță „măsuri imediate”

Foto © Wiktor Wojtas | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Mă întreb de ce se tot agită Tudorel Toader. Pe fiul lui l-a aranjat profesor la universitatea unde era rector. Bani are. El chiar crede că e vreo lumină juridică sau are impresia că nu există destule cozi de topor care concurează pentru aceleași posturi?

  2. Asta adaugă la ironia tristă a situației. Doamna Șercan a ajuns la descoperirea ei căutând probabil activitățile fictive ale lui Tudorel Toader, care acum da semne că mai dorește o funcție politică bănoasă la stat – unii nu se mai satură. Ce a descoperit în schimb? Că cel care l-a eliminat pe Toader, Maha, și-a umflat indicele h cu citări false ale unui colaborator, un oarecare Dan Lupu. Pe cale de consecință, ceea ce ar fi trebuit să fie un scandal enorm a rămas un scăndaluț de discutat în șoaptă prin birourile rectoratelor din țară. Cum să vorbim despre cum cel care ne-a salvat de monstrul Tudorel are aceleași apucături? Așa și cu corupția. Dacă o găsim peste tot, nu numai la adversari, nu mai e o problemă. La fel și cu plagiatul. Cum să nu pleci din țară dacă elita ei are un asemena comportament necinstit, indiferent de orientarea politică? De fapt, pe cineva care s-ar întoarce în țară l-aș privi cu maximă suspiciune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Când începe anul universitar 2024-2025. Structura și calendarul anului universitar la primele 20 de universități din țară după numărul de studenți – cele mai multe încep cursurile pe 30 septembrie

Când începe anul universitar 2024-2025: Structura noului an universitar a fost făcută publică de mai multe universități din țară. Edupedu.ro prezintă în articol calendarele de la primele 20 universități după…
Vezi articolul

Puțină lumină în domeniul esențial al cercetării Covid-19, care începe să fie lovit de scandaluri: o “piață” cu sute de noi studii pe zi, în care China păstrează încă partea leului la referințe

Cum arată piața globală a cercetării legate de noul coronavirus, de s-a ajuns ca studii-cheie să fie retrase din jurnale specializate, cum e cazul studiului despre riscurile hidroxiclorochinei, publicat în…
Vezi articolul

Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se declară “universitatea din România cu cel mai mare număr de studenți internaționali” / Cea mai mare concurență – la medicină dentară în limba franceză

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca declară că are cel mai mare număr de studenţi străini dintre universităţile din România, iar la admiterea din acest an,…
Vezi articolul