Unul dintre chimiștii de top de la Harvard a fost arestat după ce a ascuns că primea în secret bani de la statul chinez

2.170 de vizualizări
Universitatea Harvard / Foto: news.harvard.edu
Charles Lieber, unul dintre experții mondiali de top în nanotehnologie și liderul departamentului de chimie de la Universitatea Harvard a fost arestat marți dimineața și acuzat că ar fi mințit în legătură cu banii primiți de la Programul Mii de Talente, un program prin care China încearcă să atragă cercetătorii de vârf, scrie Technology Review.

Acuzațiile la adresa chimistului, anunțate de Departamentul de Justiție al SUA, fac parte dintr-un demers mai amplu al Statelor Unite ale Americii de a demonta ceea ce ei numesc furtul proprietății intelectuale practicat de China.

Potrivit referatului de acuzare, scris de un agent FBI, Lieber ar fi primit granturi de finațare de peste 15 milioane de dolari din partea Institutului Național de Sănătate și a Departamentului de Apărare, printre alte surse de finanțare.

Cercetătorii ar trebui să dezvăluie dacă au și finanțare străină. Dar Lieber nu a făcut asta și atunci când a fost confruntat cu realitatea, acesta „a dat declarații false, inventate și frauduloase” către Departamentul de Apărare și către Institutul de Sănătate, chiar luna aceasta.

Potrivit documentului de acuzare, Lieber ar fi fost de acord încă din 2011 să pună bazele unui laborator la Universitatea de Tehnologie din Wuhan și „a avut viziuni strategice și propuneri de cercetare creative” astfel încât China să poată dezvolta experimente științifice de vârf.

Ar fi fost foarte bine plătit pentru asta. Lieber câștiga un salariu de 50.000 de dolari când vizita China, plus 150.000 de dolari pe an cheltuieli suplimentare pentru cercetare. Potrivit rechizitoriului, ar fi fost plătit printr-o bancă chineză care-i vira banii în cont, dar ar fi la dosar și emailuri prin care cerea banii cash.

Lieber era cotat drept cel mai citat chimist din lume între anii 2000 și 2010, mai scrie sursa citată.

FOTO: news.harvard.edu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prima reacție a președintelui Iohannis la acuzațiile de plagiat aduse premierului Ciucă: Orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public este binevenit / Iohannis anunță că nu mai vorbește pe subiect până la o decizie finală

Orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public este binevenit, susține președintele Iohannis într-un răspuns al Administrației Prezidențiale trimis la solicitarea europalibera.org. Șeful Statului închide, în același răspuns,…
Vezi articolul

Comisia Europeană anunță că cercetătorii au dezvoltat noi materiale-martor pentru a verifica funcționarea corectă a testelor pentru coronavirus și pentru a evita rezultatele fals-negative / Comisarul pentru sănătate: Este o realizare majoră

  Oamenii de știință din cadrul Comisiei Europene au conceput noi materiale-martor pe care laboratoarele le pot utiliza pentru a verifica funcționarea corectă a testelor pentru coronavirus și pentru a…
Vezi articolul