Unul dintre chimiștii de top de la Harvard a fost arestat după ce a ascuns că primea în secret bani de la statul chinez

2.172 de vizualizări
Universitatea Harvard / Foto: news.harvard.edu
Charles Lieber, unul dintre experții mondiali de top în nanotehnologie și liderul departamentului de chimie de la Universitatea Harvard a fost arestat marți dimineața și acuzat că ar fi mințit în legătură cu banii primiți de la Programul Mii de Talente, un program prin care China încearcă să atragă cercetătorii de vârf, scrie Technology Review.

Acuzațiile la adresa chimistului, anunțate de Departamentul de Justiție al SUA, fac parte dintr-un demers mai amplu al Statelor Unite ale Americii de a demonta ceea ce ei numesc furtul proprietății intelectuale practicat de China.

Potrivit referatului de acuzare, scris de un agent FBI, Lieber ar fi primit granturi de finațare de peste 15 milioane de dolari din partea Institutului Național de Sănătate și a Departamentului de Apărare, printre alte surse de finanțare.

Cercetătorii ar trebui să dezvăluie dacă au și finanțare străină. Dar Lieber nu a făcut asta și atunci când a fost confruntat cu realitatea, acesta „a dat declarații false, inventate și frauduloase” către Departamentul de Apărare și către Institutul de Sănătate, chiar luna aceasta.

Potrivit documentului de acuzare, Lieber ar fi fost de acord încă din 2011 să pună bazele unui laborator la Universitatea de Tehnologie din Wuhan și „a avut viziuni strategice și propuneri de cercetare creative” astfel încât China să poată dezvolta experimente științifice de vârf.

Ar fi fost foarte bine plătit pentru asta. Lieber câștiga un salariu de 50.000 de dolari când vizita China, plus 150.000 de dolari pe an cheltuieli suplimentare pentru cercetare. Potrivit rechizitoriului, ar fi fost plătit printr-o bancă chineză care-i vira banii în cont, dar ar fi la dosar și emailuri prin care cerea banii cash.

Lieber era cotat drept cel mai citat chimist din lume între anii 2000 și 2010, mai scrie sursa citată.

FOTO: news.harvard.edu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fizicianul transformat în vlogger, pentru a le explica tinerilor de la atomii microscopici, la galaxiile nemărginite. Cristian Presură: Să ieșim din turnul nostru de fildeș

Cercetătorul Cristian Presură se transformă în vlogger, pentru a explica fizica pe înțelesul tuturor. Pasionat povestitor al științei, acesta a declarat pentru Edupedu.ro că picătura decisivă în lansarea canalului Youtube…
Vezi articolul

Guvernul nu a început nici acum plata datoriilor de peste 115 milioane de euro către Agenția Spațială Europeană. România riscă să fie dată în judecată și exclusă din organizație, după ce în 2018 și-a pierdut dreptul de vot

Guvernul nu a început încă plata datoriilor de peste 115 milioane de euro către Agenția Spațială Europeană (ESA), datorii acumulate din anul 2017 de când nu și-a mai achitat contribuțiile…
Vezi articolul

Ministerul Cercetării susține că vrea să lucreze cu universitățile pentru “etape de reformă și proiecte care să crească gradul de predictibilitate al finanțării”, în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență

Noul Minister al Cercetării și digitalizării dorește să lucreze cu mediul universitar pentru reformă și proiecte în domeniul cercetării. Așa explică noul ministrul de resort, Ciprian Teleman, declarațiile făcute sâmbătă,…
Vezi articolul

File din jurnalul de teren al unui cercetător – Adriana Maria Constantinescu, geolog marin la GeoEcoMar: Suntem de ieri la Jurilovca, e deja a doua zi de muncă și a venit vara peste tot. E numai bine de mers la măsurători. Azi suntem pe lacul Razelm

Acest material prezintă câteva file din jurnalul de teren pe care l-a ținut cercetătoarea Adriana Maria Constantinescu în timpul celor trei campanii la care a participat în lunile iunie, iulie…
Vezi articolul