VIDEO Arafat: Vom analiza impactul testelor de salivă din școli să vedem dacă vom continua sau nu

3.600 de vizualizări
Raed Arafat / Foto: gov.ro
Specialiștii care coordonează măsurile luate de statul român împotriva pandemiei de coronavirus vor analiza impactul testelor de salivă din școli și dacă se va continua sau nu cu ele, a spus secretarul de stat Raed Arafat, în cadrul conferinței de presă de la finalul ședinței de Guvern de luni. El a adăugat că, în momentul de față, în școlile din România au fost distribuite teste pentru următoarele două săptămâni.

Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat duminică seara că abia acum, „în sfârșit”, au început să funcționeze testele de salivă din școli și că din cei 27.000 de copii infectați, o mare parte au fost depistați la testele pe bază de salivă.

Întrebat dacă vor mai fi folosite testele de salivă în școli având în vedere că există specialiști care au spus că acestea nu sunt eficiente în depistarea variantei Omicron, Arafat a răspuns:

„La acest moment au fost distribuite pentru cel puțin încă două săptămâni, o să fie probabil analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu. Asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu, dar asta normal că se discută și cu Ministerul Educației, cu Ministerul Sănătății, cu experții în epidemiologie și se va decide dacă au, într-adevăr, să zicem o valoare adăugată, sau nu. Dacă vom considera că sunt fără valoare adăugată, este posibil să decidem să le oprim”, a spus Arafat.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat duminică seara, într-o intervenție telefonică la Digi24, că testele de salivă au început „în sfârșit” să funcționeze în școli și că din cei 27.000 de copii infectați, „mare parte din acești copii să știți că au fost depistați la testele pe bază de salivă”.

„Este vorba de – cum foarte bine ați precizat – 27.000 de copii infectați. Mare parte din acești copii să știți că au fost depistați la testele pe bază de salivă care, în sfârșit, au început să funcționeze în școli”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai spus că toate școlile au teste „pentru testarea o dată la două-trei zile”: „Pentru săptămâna viitoare, am verificat și în această seară, absolut toate județele, absolut toate școlile au la dispoziție teste pentru testarea o dată la două-trei zile, cum foarte corect a precizat domnul doctor”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

„De asemenea, mai mult de jumătate din județe au primit și ultimul lot de 5.660.000 de teste. Cele 5 milioane de măști au fost deja distribuite, deci testarea și respectarea regulilor sanitare rămân o măsură extrem de importantă”, a completat ministrul.

El a dat exemplu Franței în privința regulilor de funcționare a școlilor. Franța „a funcționat luni de zile cu regula: la trei cazuri apărute într-o clasă se suspendă prezența fizică în acea clasă. De două săptămâni a renunțat la această regulă, apropo de relaxarea măsurilor de care vorbește domnul doctor. E vorba de o țară care are 400 de mii de infectări zilnic. În Franța, dacă apar 5, 6, 7, 8, 10 cazuri de copii infectați, acei copii infectați rămân în izolare și școala merge mai departe”.

Informații de context

Amintim că săptămâna trecută s-a reluat testarea în școli. Ministerul Educației a anunțat vineri că aproape 27 de mii de elevi și peste 7.300 de profesori și angajați sunt pozitivi cu SARS-CoV-2.

Testarea elevilor a fost blocată după doar 2-3 testări pentru că nu au fost suficiente teste. Practic, dintr-un total de 70 de milioane de teste, cât s-a angajat ministerul Educației în octombrie că va cumpăra pentru elevi din toată țara, au fost achiziționate doar 10 milioane de teste rapide antigen, până în data de 14 decembrie.

Au urmat blocaje în livrare din cauza firmelor câștigătoare, acuza șeful DSU, Raed Arafat. Rezultatul a fost că elevii nu au mai fost testați de două ori pe săptămână în mai multe județe, iar zilele de testare s-au mutat din cauza problemelor cu aprovizionarea testelor.

Premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control al Guvernului la ONAC și la IGSU pentru a ancheta situația.

Amintim că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență și a durat 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”.

Iată ce prevede ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății în privința regulilor de funcționare a școlilor:

Scenariul 1: Prezență fizică – rata de ocupare la nivel județean a paturilor COVID e cel mult 75%

  • Școală online timp de 10 zile la apariția a 3 cazuri confirmate pe o perioadă de 7 zile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Scenariul 2: Școală online – rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital COVID-19 e peste 75%;

  • Revenirea la școală cu prezență fizică numai după ce rata de ocupare scade sub 70% la nivel județean.

3 comments
  1. Este inutil. Decat atatea teste de saliva saptamanal, mai bine unul antigen sau pcr 1 data la 2 saptamani atat pentru profesori, cat si elevi. Gratis la medicii de familii, farmacii sau spitale private cu cardul de sanatate. Imi pare rau, dar nu sprijinim lenea. Cine nu e asigurat, sa-si faca pe banii lui daca a ales sa faca altceva cu banii lui.

  2. Eficienta testelor se duce, asimptotic, spre zero! Eficienta banilor obtinuti de smecheri are insa o evolutie mult mai pozitiva! Vreti sa il suparati pe domnul ministru al educatiei, aparatorul neinfricat al scolii fizice pana la alt ordin?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Vacanță pentru toți elevii, timp de 2 săptămâni, „imediat”, „decalarea anului școlar” cu recuperare în perioada verii – măsuri radicale cu impact în Educație, propuse în programul de Guvernare al Cabinetului Cioloș / Demiterea sau suspendarea contractului de muncă pentru angajații fără certificat verde, din sistemul public și privat, care intră în contact cu publicul

Vacanță pentru toți elevii, timp de 2 săptămâni, cu termen de aplicare „imediat”, „decalarea anului școlar” cu recuperare în perioada verii, sunt două dintre măsurile radicale, cu impact în Educație,…
Vezi articolul

Cercetători români: Experiențele de stres înainte de examene sunt modelate de sănătatea mintală a studenților / Intervențiile în sănătate mintala aplicate în mediul universitar ar putea face experiența învățării și a examinării universal mai plăcută

Experiențele de stres în context de examinare sunt modelate de sănătatea mintală a studenților, arată un studiu coordonat de cercetători de la Universitatea din București. Coordonatoarea studiului, conf. univ. dr.…
Vezi articolul