VIDEO Cum devii profesor în Franța, în 30 de minute: Îți trebuie minimum o diplomă de licență, susții interviu cu inspectori și ești instruit câteva săptămâni până în septembrie / Criza de cadre didactice este mare, iar participanții la concursul de titularizare sunt nemulțumiți

5.795 de vizualizări
Foto: © Opolja | Dreamstime.com
De o lună și câteva săptămâni încoace, în Franța, Ministerul Educației organizează sesiuni de recrutare de profesori, în contextul unei crize de personal didactic, adâncită de criza pandemică în care multe ore nu au fost ținute sau recuperate, în școlile din Republică. Potrivit FranceInfo, metoda se numește “job dating” și presupune o lejeră intrare în sistemul de învățământ preuniversitar, acolo unde este deficit de cadre didactice.

În Franța, Academiile Regionale sunt cele care coordonează concursurile de angajare pentru profesori și cele care se ocupă de formarea și monitorizarea parcursului didactic al acestora.

Așa cum relatează L’etudiant.fr, la Versailles și Amiens, autoritățile locale organizează așa numitele job datings. Minimum trei ani de studii superioare, un interviu de 30 de minute cu inspectori din Educația Națională și consilieri educaționali, iar voluntarii sunt puși să se ocupe de una sau mai multe clase la începutul anului școlar, cu o săptămână de pregătire în prealabil și sprijin pe tot parcursul anului.

Astfel, în zona Versailles, posturile oferite prin intermediul Pôle Emploi – un echivalent al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă de la noi – persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă au fost ocupate foarte repede, mai scrie aceeași publicație.

În videoclipul de mai jos, o candidată este o profesoară de franceză din Ucraina care spune că a venit în Franța pe 5 martie ca refugiat. Ea consideră că metoda funcționează și că, în acest caz, este avantajată, pentru a-și continua cariera didactică.

Metoda îngrijorează sindicatele

La Strasbourg (Bas-Rhin), lipsesc 130 de profesori de limba germană. Prima selecție se bazează pe cunoașterea limbii. Mii de posturi ar putea fi vacante la începutul noului an școlar pentru toate materiile, în întreaga țară. Metoda de recrutare, fără formare, îngrijorează sindicatele. “A preda este ceva ce se învață. Trebuie să fii pregătit pentru a preda. Iar job dating-ul nu se referă deloc la asta, oamenii care vor fi recrutați vor fi puși în clasă doar așa”, a declarat Géraldine Delay, secretar departamental al unei federații sindicale importante, conform FranceInfo.

  • Amintim că Senatul francez, la începutul lunii iunie 2022, a publicat un amplu raport în contextul în care autoritățile au observat că din ce în ce mai puțini tineri doresc să intre în sistemul educațional. Temele raportului au fost de ce nu mai este atractivă meseria de profesor și ce pot face oficialii francezi să redreseze situația. Documentul analizat de EduPedu.ro compară situația Republicii cu țări precum Germania și Portugalia, iar una dintre concluziile raportului este că măririle salariale, cerute de sindicate, nu sunt suficiente pentru a îmbunătăți resursele umane din școli și modul de angajare a cadrelor didactice.
Cei care se înscriu la concursul de titularizare sunt nemulțumiți

Sindicatele profesorilor și studenții viitori profesori nu apreciază această invoație. “Acest tip de operațiune contribuie la crearea unei false imagini a profesiei de profesor”, spune Lili, 25 de ani, care se pregătește pentru Capes de lettres [n. red. examen de certificare pentru cei care vor să predea limbi străine – sursa] în Champagne-Ardenne.

“Îmi pun viața ‘pe pauză’ pentru a mă pregăti pentru un examen dificil, așa că mi se pare foarte iritant să văd că oamenii pot intra atât de ușor în această profesie”, spune Margot, în vârstă de 24 de ani, care se pregătește pentru certificatul-agregat de istorie și geografie [n. red. atestare pentru cei care vor să predea istorie-geografie, în Franța], în departamentul Isère.

“Imaginea pe care acest lucru o dă profesiei este catastrofală”, adaugă Antoine, 25 de ani, aflat în primul an de MEEF [n. red. universitate specializată în științele educației] la Grenoble. “Unii se pot descurca foarte bine, dar mulți se vor opri probabil foarte repede când vor descoperi cum este să gestionezi o clasă de 30 de elevi”.

Foto: © Opolja | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conferințele „Școala de Bani începe școala” sunt susținute de BCR

VIDEO Ciprian Fartușnic, cercetător: Manualul este un instrument de lucru al copilului, dacă îl transformăm în propriul nostru instrument de predare, ne-am dat foc la valiză / Dacă nu îi învățăm să își pună la treabă cunoștințele, o să ne minunăm că, atunci când se anunță la un megafon, pe un aeroport, că s-a schimbat poarta, în limba franceză, după ce au făcut 12 ani de franceză la școală, pierd avionul

Invitat să le vorbească profesorilor despre rolul esențial al profesorilor în formarea competențelor elevilor, cercetătorul Ciprian Fartușnic a explicat că fiecare profesor are o libertate foarte mare în modul în…
Vezi articolul

Peste 52 de mii de profesori de liceu ar urma să fie formați să predea după viitorul curriculum în doar 9 luni, conform planului Ministerului Educației / În ultimii 4 ani abia au fost formați 47 de mii de profesori de gimnaziu și primar

Formarea profesorilor de liceu ar urma să aibă loc în perioada octombrie 2024 – iunie 2025, conform calendarului de activități privind noul curriculum național, făcut public de Ministerul Educației miercuri,…
Vezi articolul

DOCUMENT În plină vacanță, Ministerul Educației schimbă regulile de concediu de odihnă pentru toți profesorii. Indemnizația de concediu se acordă înainte de plecarea în vacanță doar la cerere făcută cu 30 de zile înainte

În plină perioadă de concedii în Educație, unde vacanța propriu-zisă este în lunile iulie-august, Ministerul Educației schimbă regulile de acordare a zilelor libere legale pentru cadrele didactice și cele de…
Vezi articolul

Organizarea anului școlar pe module este „defectuoasă” și „nu se potrivește deloc cu ceea ce avem noi în școală”, este de părere profesorul Cătălin Ciupală: Modulele au fost introduse după ureche, după părerea mea, și nu au fost făcute studii

„Ideea de structurare modulară a anului școlar, după părerea mea, este foarte defectuoasă și nu se potrivește deloc cu ceea ce avem noi în școală”, a declarat, pentru Edupedu.ro, profesorul…
Vezi articolul