VIDEO În ce condiții pot opta părinții doar pentru școala online. Documentele necesare

15.738 de vizualizări
FOTO: pexels.com
Copiii care suferă de boli cronice sau au în familie persoane din categorii de risc pot face școală doar online, pentru a evita riscul infectării cu COVID-19. Părinții trebuie să ducă la școală o adeverință de la medicul de familie pentru acest lucru, a spus ministrul Educației, Monica Anisie la Digi24.

Părintele trebuie să evalueze starea de sănătate a membrilor de familie și, dacă părintele consideră că este o situație care ar putea să genereze o boală suplimentară pentru membrii familiei, poate opta pentru învățarea online. Am experimentat deja acest lucru în perioada pregătirii pentru examenele naționale”, a spus Anisie.

Este suficient să anunțe școala că are un caz de îmbolnăvire în familie și să prezinte un document în acest sens, pentru că există posibilitatea ca fiecare să aleagă varianta statului acasă, însă Ministerul Sănătății a prevăzut acest lucru, că vor putea desfășura activitățile educaționale în sistem online. Prin urmare, școala trebuie să asigure posibilitatea de a continua învățarea de acasă”, a sps ea.

Documentul necesar este o adeverință de la medicul de familie.

Cei mai mulți au deja aceste certificate, având în vedere că este vorba despre boli cronice”, a adăuat Anisie.

Întrebată ce se întâmplă în cazul în care părinții vor să opteze pentru școala doar online, indiferent de contextul epidemiologic, ministrul a spus că acest lucru nu este posibil.

Deocamdată, normele permit părinților care au în familie persoane cu un anumit risc de îmbolnăvire să solicite unității de învățământ continuarea învățării de acasă. Fie dacă este copilul bolnav și va fi expus riscului, sau în familie există riscul ca o persoană care ar putea să fie sub riscul accentuării îmbolnăvirii”, a explicat ea.

Cei care vor să își țină copiii acasă, fără să aibă în familie persoane din categorii de risc, nu au însă această opțiune, conform normelor existente în prezent, a precizat Anisie.

Foto: pexels.com


21 comments
  1. M-am saturat de discriminarea pozitiva!!!
    Hai sa ne intelegem. Pornesc de la:

    1.Învățământul până la clasa a 10 e Obligatoriu.

    2.Profesorii au contracte de munca pe care le semneaza ca sunt de acord cu conditiile

    3. TOTI profesorii au ACELEASI drepturi si obligatii. TOTI elevii au aceleași drepturi

    1. Exista retragere, amânarea anului si cred ca aceasta se obtine usor. (Ptr părinții care se tem sa trimita copiii la scoala). Altfel, frecventarea școlii trebuie sa se faca in conformitate cu ceea ce se aproba. Scoala online nu exista nici in vremuri normale ptr elevi care nu puteau veni la scoala.
    De ce s-ar face acum excepție?

    2. Semnezi contract? Vrei salariu ca toti ceilalti? Ok. Nu-ti convine, demisie, concediu fără plata, concediu medical in caz ca esti “suferent”, sau negociezi cu angajatorul alti termeni (Daca esti asa de indispensabil si e nevoie de serviciile tale)

    3. Daca ai semnat CIM, atunci la treaba. Ai aceleași drepturi și îndatoriri ca toti ceilalti.

    Cei cu părinți in grija trebuie sa se hotărască.
    Fac fata in conditiile de munca valabile ptr toți, ok. Daca nu, demisie, se angajează la primărie ca însoțitor al lor si traieste din aceste indemnizații, pensiile si eventual indemnizațiile lor de handicap. Altfel, exista si posibilitatea azilului.

    Capisci?

    De ce unora, in posturi identice cu ale altora, sa li se acorde risc mai mic, stres mai mic, timp mai mult, adică drepturi mai multe si responsabilități mai puține?

    1. Scoala online acum exista, tocmai ca vremurile nu sunt normale, da?

      In privinta CIM al profesorilor, mai nou este specificata si predarea online.

      Haideti sa fim informati, inainte de a arunca cu noroi.

      1. Exista scoala online daca se aproba online. Daca e hibrid, asta e altceva (face to face cu schimbul elevilor si cu prezența profesorului in clasa) (sic!) Documenteaza-te!

        Da, în CIM e trecut online, atunci când e online ptr toți nu ptr unii iar ceilalti face to face. Eu asta invoc in aceasta DISCRIMINARE pozitivă. De ce unii profesori, din aceeași scoala, sa stea online si unii face to face? Ha?

        Explici, te rog?

    2. Eu zic sa te trezesti la realitate !!!! unde naiba traiesti?…acum ai aterizat de pe Luna?ca eu cred ca acolo iti este locul…
      Salariile s-au atribuit profesorilir ca si inainte…nici mai mult ,nici mai putin…chiar daca unii nu sustineau cursurile online si copiii asteptau ca prostii un semn…
      Viitorul copiilor oricum este “deteriorat”…dar ei sunt mereu intr-o continua schimbare, nu le este greu scoala online,au invatat urgent sa se conecteze ,sa predea temele…au invatat pe toate platformele posibile de cand cu pandemia. Cui ii place si vrea sa invete,invata si asa online!!! Profesorii sunt mai greu adaptabili regulilor , nu copiii !!! Inteleg ca poate din lipsa de nestiinta in a folosi tehnologia, dar cum copiii invata aceste lucruri la fel trebuie sa procedeze si ei…nu sa lipseasca de la cursuri ! Si apropo ,cred ca trebuie sa iti dai un update ,ca parca nu traiesti aceleasi vremuri ca noi ! Arrivederci !!!

  2. Cursurile online se vor preda, probabil, in timp real, odata cu ceilalti copii care sunt fizic in clasa. Se vor transmite prin intermediul unei platforme de streaming video. Copilul si profesorul vor putea interactiona in timp real, numai ca va fi in confortul si siguranta propriului camin.

    1. Parca citati din ghidul lui Anisie! Sau poate chiar sunteti vreun fan! Pardon, fanul, singurul! Doamna profesoara de mate, aveti cea mai vaga idee despre ce presupune streamingul acesta de care vorbiti? Pai sa vedem:
      ” Pentru dna ministru Anisie lucrurile sunt simple. La întrebarea reporterului:
      “În cazul în care avem o şcoală în care se desfăşoară simultan şi învăţământul cu prezenţă fizică şi cel online, cum gestionează situaţia aceasta un profesor? Are pe de-o parte orele în şcoală şi reia toate aceste ore şi în online, adică munceşte dublu? “, dna ministru răspunde:
      „Nu, nu este vorba despre acest lucru, transmisia de face din şcoală. Deci în clasă profesorul intră în sala de curs, intră pe platformă, se conectează pe platformă, se conectează şi elevii care sunt acasă şi urmăresc LIVE ce se întâmplă în clasă. Deci profesorul îşi desfăşoară ora normal cu elevii din clasă şi urmăresc lecţia respectivă şi cei de acasă.”
      Deci, toate bune şi frumoase până aici. Aşa i s-a explicat în minister dnei ministru, aşa spune şi domnia sa. Numai că cei care i-au explicat şi-au cam bătut joc de dânsa. Nu i-au explicat ce înseamnă o transmisie live, ce aparatură şi personal presupune această transmitere. Persoanele care i-au explicat dnei ministru fac confuzie între camerele de supraveghere audio-video, folosite la examenele nationale, şi cele necesare transmiterii live a unui eveniment. Camerele de supraveghere, similare celor aflate pe străzi, sunt fixe, dau o imagine de ansamblu a spaţiului supravegheat, fără focalizări live. În funcţie de calitatea camerelor de supraveghere nici nu pot fi urmărite în timp real, ci doar prin derularea, la nevoie, a unor imagini. O astfel de cameră de supraveghere, plantată în spatele clasei, dă doar o imagine statică, adesea cu imagini neclare şi sunet distorsionat şi de slabă calitate. Să urmăreşti o lecţie live, din care să şi pricepi ceva, presupune o cu totul altă aparatură sofisticată de transmisie live. Cei care vorbesc, profesori sau elevi, trebuie să aibă microfoane tip lavalieră, camera trebuie să fie mobilă, să focalizeze pe profesor când vorbeşte, pe tablă, dacă scrie, pe hartă la lecţiile de geografie, sau pe materialul didactic adus de profesor la clasă. De asemeni, pe elevii care pun întrebări sau răspund la întrebările profesorilor. Toate aceste cerinţe nu pot fi realizate de camerele de supraveghere audio-video. Sunt necesare camere speciale, de tipul celor folosite de televiziuni. Aceste camere sunt extrem de scumpe şi necesită şi operatori specializaţi.”
      ( https://adevarul.ro/educatie/scoala/cum-transmite-live-lectiile–salile-clasa–pentruelevii-acasa-aparatura-specialar-1_5f507a755163ec42719d7a0f/index.html).
      Ce parere aveti? Asa, din confortul si siguranta propriului camin?

      1. Dumneavoastra sunteti singura persoana care nu stie despre ce vorbeste. Eu da. Si nu sunt fan Anisie. Noi am facut, asa ceva la pregatirea pentru Bac pentru copiii care au optat pentru pregatirea online. Cu un laptop cu camera video si Google Meet sau Zoom Cloud Meetings se poate foarte bine. In acelasi fel s-au tinut Consilii Profesorale, unii in scoala altii acasa , s-au tinut cursuri pentru profesori, deci stiu despre ce vorbesc. Dumneavoastra in schmb, nu. Nu suntem la scoala la nu stiu ce show de televiziune ca sa avem nu stiu ce camere performante si operatori de imagine, da?

        1. Serios?? Wow! Si nu v-a premiat ministerul pana acum? Sunteti un exemplu viu! In viata! Demn de urmat!
          Acum serios, va faceti de ras. V-am citit comentariile si raspunsurile date tuturor. Nici ministru/a/esa insusi/insasi daca erati, nu va aprindeati asa. Pregatire bac, cursuri pentru profesori, consilii, platforme, totul a mers uns! Mesmerizant! Apoteotic!
          E rentabil sa fii postac?

        2. Pai ia priviti, profa de mate, cam cum arata, la scara mica, o lectie din asta si de cata aparatura e nevoie.
          https://youtu.be/2Q1xvW7NXYk
          Asta ca sa nu mai trambitati pe aici ca-s toate bune si frumoase si ce bine o sa se simta elevii “in caldura si confortul caminului”. Seamana ceva din film cu scolile noastre? Avem, TOTI, TOT ce ne trebuie? Evident ca nu. Asa ca postaciti mai putin ca miroase.
          PS. Vorbeati de Cloud? Pai postati un link, sa vedem si noi minunatiile pe care le-ati produs!

    1. Daca parintii nu se descurca singuri, sa ramana acasa pe pensiile si eventual indemnizatiile lor de handicap, si sa se faca la primărie si insotitorul lor, ca sa ia si slalariu. Fiecare sa faca sacrificii in aceasta perioada.

  3. Autorul articolului se preface că nu vede elefantul roz din cameră. Nu scrie nicăieri, de parcă ar fi ceva subânțeles, CINE va preda acele cursuri online.

    1. Cursurile online se vor preda, probabil, in timp real, odata cu ceilalti copii care sunt fizic in clasa. Se vor transmite prin intermediul unei platforme de streaming video. Copilul si profesorul vor putea interactiona in timp real, numai ca va fi in confortul si siguranta propriului camin.

    1. Si daca eu nu vreau sa predau online? Predarea online este consecinta unei legi care o prevede ca urmare a unei stari/ situatii de infectare, nu ca asa vrea muschiul parintelui. Eu de ce nu am de ales? Nu avem drepturi acum nici cat un elev?

      1. Domnule “Bun venit in iad” sau doamna, inteleg ca detii functia de profesor. In scelasi timp cred ca nu ai idee ce inseamna sa fii parinte in contextul epidemiologic actual. Sau poate faci parte din categoria corona-scepticilor, ceea ce te face si mai periculos. Si eu sunt profesor, sunt si parinte dar si copilul a doi parinti batrani si bolnavi, impreuna cu care
        locuiesc. Faptul ca noi, profesorii nu avem niciun drept este din vina noastra. Pentru ca multi dintre noi nu stim sa zicem in fata superiorilor nostri (director de scoala, inspectorat, minister) decat “Da sa traiti”. Nu am facut niciodata nimic sa ne castigam drepturile. Dar stiti, de ce? Pentru ca marea noastra majoritate suntem nepregatiti profesional, dar am pus mana pe un post la stat care ne garanteaza lunar un venit.
        Ce vina au copiii si parintii nostri, ca tu esti un frustrat/a care nu stie sa-si apere drepturie?
        Chiar vreti sa-i omoram pe toti? Sa ne transformam copiii in ucigasii bunicilor si parintilor lor? Sa umplem tara asta de copii orfani?
        Asta vrei sa spui tu, cand zici ca nu vrei sa predai online?
        In loc sa ne unim, noi profesorii sa ne castigam dreptul de a preda exclusiv online daca situatia familiala o impune, pedepsesti niste parinti, copii si bunici?

      2. Dumneata ai semnat in aceasta vara un nou contract individual de munca unde este specificata si predarea online. Daca nu ai facut-o inca la scoala dumitale, cu siguranta o vei face. Asa ca , “Spor la treaba”. Nu vei putea sa refuzi predarea online.

    2. Sa vad eu ce medic de familie in plina pandemie are tupeul sa dea o simpla adeverinta atat de importanta si de usor de contestat si sa-si riste painea. Verificari la sange. Si ridicarea dreptului de practica. O astfel de adeverinta se poate da numai si numai dupa trimiterea la investigatii si control de specialitate a presupusului nedoritor de mers la scoala, ci batut branza online. Starea de sanatate este o chestie de moment si dovedita cu acte puternic, nu, asa, ca ne amintim si noi ca odata ne-a durut capul de la o gripa. Gripa a trecut. Trebuie reevaluata persoana la momentul si contextul actual pandemic. Si nu ca vrea nu stiu ce crizat sa nu mearga la scoala.

      1. Domnule Sergiu, cred ca nu stii despre ce vorbesti. Faptul ca un copil are un bunic sau parinte cu afectiuni cronice grave, nu este fals in niciun act. Deci medicul de familie nu risca nimic daca scrie o adeverinta cu bolile pe care o persoana le are. Bolile cronice nu se inventeaza peste noapte. Ele sunt dovedite de acte medicale de la medicul specialist. Care e problema dumitale?
        Inca ceva. Covid-19 nu este gripa. Este o maladie, care pentru unii e fatala.
        Care este problema dumitale? Nu ai un cronic in familie? Tine-ti copilul acasa. Lupta-te cu cine trebuie ca sa reusesti acest lucru. Inclusiv cu ministetul. Lasa-l sa invete in online. Anul acesta scolar va fi un an de sacrificiu pentru toti. Haideti sa dam voie medicinei sa descopere un tratament eficient si chiar unui vaccin. Ne temem atat de scoala online, dar daca era un razboi si scolile erau efectiv inchise?

        1. Ia mai lasati-ma! Cand e vorba de vaccinat sunteti toti antivaccinisti, dar cand dati cu nasul de asa ceva vreti online. Stai tu online si ai sa mai ai imunitate din parti. Chiar sunteti ignoranti? Nu e ceva ce trece si gata. Va tine ani de zile. Invata-te cu ideea ca ne putem imbolnavi. Asta e. Si dinozaurii au disparut. Face parte din selectia naturala si din evolutie. Sunteti nebuni? Ma dor toate cele ca nu am exercitiu fizic de cat am stat inchisi in casa, tusesc la prima pala de vant si simt ca imunitatea si vitamina D sunt niste concepte atat de vechiiii, ca abia imi amintesc cum e sa umbli pe afara nestingherit. Toti crizatii scriu pe aici. Cand nu va dadea statul bani, vai, sa inceapa scoala, nu avem cu cine lasa copiii. Dupa ce vi s a aruncat ciolanul brusc toti ati devenit niste hiperprudenti cu bunicii cronici si vreti online. Ati uitat, fatarnicilor, cand, in plina pandemie ii puneati sa va ia copiii acasa de pe la scoli si gradinite cu afterschool de vara??

          1. Nu-ti mai face dumneata griji pentru imunitatea altora. Vezi strict de imunitatea dumitale. Ideea e sa ne sacrificam un pic pana apare un vaccin sau un tratament eficient. Lucrurile la un moment dat se vor imbunatati.Ca va dura trei luni, sase luni, un an, vom vedea. Nu suntem antivaccinisti, ba dimpotriva. Abia asteptam sa apara unul.
            Da, e adevarat ca bunicii, in plina pandemie , ne ingrijeau copiii luandu-i de la scoala sau afterschool-uri.
            Stiti de ce? Nu din fatarnicie, ci pentru ca nu toti ne permitem sa platim o bona. Poate dumneata iti permiti. Altii nu. Sau poate nu esti parinte si habar nu ai ce inseamna asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunerile Consorțiului Universitaria pentru Guvern: revizuirea finanțării universităților, bani pentru cercetare, creație și sport, sistem mai bun de acreditare, clasificarea universităților după misiune și anvergură, monitorizarea parcursului profesional al absolvenților

Revizuirea sistemului de finanțare a universităților, finanțarea cercetării, creației și sportului în învățământul superior, îmbunătățirea sistemului de acreditare, echitate în reprezentarea studenților, profesorilor și universităților în consultări și decizii ce…
Vezi articolul